Compania lituaniana Aviabaltika va primi peste 1 milion de euro pentru a repara un elicopter al ministerului roman de interne, atingand astfel o cifra de circa 8,5 milioane de euro din contracte cu statul roman.

Firma e proprietatea lui Iurii Borisovas, om de afaceri rus acuzat in trecut de incalcarea embargoului in Sudan, el fiind, de asemenea, cel aflat la originea demiterii presedintelui lituanian Roland Paksas.

Ultimul contract incheiat de Aviabaltika in Romania a fost cu Unitatea Speciala de Aviatie a Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Conform anuntului de achizitie publica, publicat in luna septembrie a acestui an, MIRA va plati firmei peste 1 milion de euro pentru reparatii capitale la un elicopter MI-17, in urma unei licitatii la care a fost singurul ofertant.

Potrivit unor surse guvernamentale, compania a castigat toate licitatiile din ultimii ani pentru repararea elicopterelor de fabricatie sovietica apartinAnd ministerului roman de Interne, incasand aproape 7 milioane de euro. In competitii s-au mai aflat firme de profil din Rusia, Ucraina si Israel.

Aviabaltika a mai incasat aproximativ 1,5 milioane de euro din contracte cu Romtehnica si Romavia (din subordinea Ministerului Apararii), cu Logistic Import (o companie aflata in subordinea SRI), si cu Romaero (a Ministerului Economiei).

„Groparul” presedintelui Lituaniei

Contractele au fost atribuite de statul roman atat inainte (cel mai vechi e din 1995), cat si dupa scandalul in care a fost implicat Borisovas. Relatiile „otravite” dintre Borisovas si presedintele lituanian Roland Paksas au provocat, in anul 2004, demiterea acestuia din urma de catre Parlamentul de la Vilnius.

Borisovas, om de afaceri rus stabilit in Lituania, a fost principalul finantator al campaniei electorale a lui Paksas. Legislativul a stabilit ca seful statului lituanian i-a acordat ilegal cetatenia rusa lui Borisovas.

In toiul scandalului, rusul a fost propulsat chiar consilier al presedintelui, dar indepartat imediat din functie, Paksas explicand ca numirea fusese luata in urma presiunilor omului de afaceri.

Adversarii lui Paksas l-au acuzat, de asemenea, pe Borisovas ca ar fi avut „legaturi cu serviciile secrete ruse”. Fost ofiter in Armata Rosie, Borisovas a luptat pe frontul din Afganistan, dupa care, in anii 90, a deschis o fabrica de elicoptere la Sankt-Petersburg si s-a extins in Lituania.

A fost beneficiar al unui pasaport rus emis printr-un decret special al presedintelui Vladimir Putin. In rapoarte oficiale ale autoritatilor lituaniene, compania lui a fost acuzata de incalcarea embargoului pe armament in Sudan, fara ca acest lucru sa aiba vreo consecinta legala asupra activitatii firmei.