Presedintele Basescu a vorbit doar cateva minute multimii adunate in Piata Universitatii, unde a sosit sambata seara, pentru a-si respecta promisiunea facuta imediat dupa referendumul din 19 mai. Atunci declara ca o data la trei luni va veni in Piata Universitatii pentru raportul presedintelui in fata romanilor.

Vezi galerie foto: Basescu la National

Presedintele a tinut un discurs lipsit de afirmatii politice si a rugat jandarmii sa dea la o parte gardurile care ii desparteau pe participantii la contramanifestatia organizata de PNTCD si Actiunea Populara: ”Este pacat ca azi exista cativa romani dincolo de gard. Dati gardurile la o parte. Romanii trebuie sa fie impreuna”.

"Pe 30 iunie am fost aici, dar Piata era goala... Atunci a fost prima scadenta a angajamentului... Trebuia sa vin la ora 17, dar am considerat ca e de bun simt sa vin mai tarziu, din cauza contramanifestatiei. Din cauza atmosferei politice, n-am putut sa tin raportul", a explicat presedintele ziaristilor.

Basescu a participat la un spectacol pentru pensionari, organizat de Asociatia pentru Initiativa Civica, in fata Teatrului National Bucuresti.

Presedintele a explicat ca intalnirea sa cu bucurestenii si organizarea spectacolului dedicat pensionarilor este o pura coincidenta. "Puteti verifica cand au fost angajati artistii. Eu oricum la 17.00 as fi trecut sa vad daca e cineva. Ramane ultima sambata din decembrie, cand sper ca se va putea face un dialog fara tensiuni politice.

De Revelion banuiesc ca nu-i trece nimanui prin cap sa-mi ia dreptul de a veni", a adaugat presedintele.

De cealalta parte s-au adunat sustinatorii PNTCD, alaturi de fostul presedinte, Emil Constantinescu, care a organizat si el o contra-manifestatie neautorizata, la care i-a invitat pe cei care nu vor ca Piata Universitatii sa devina un instrument electoral.

Constantinescu a sosit la fantana din fata Facultatii de Arhitectura dupa ora 16.00, cand a fost intampinat de cateva zeci de manifestanti, care purtau pancarte cu inscriptiile "Traiane nu ne mai minti", "Traiane, casa inapoi".

Potrivit legislatiei in vigoare nu se pot desfasura doua manifestatii simultan, singura autorizata fiind cea a pensionarilor. Zeci de jandarmi au fost mobilizati pentru a asigura ordinea, in Piata Universitatii.

Desfasurarea evenimentelor din Piata Universitatii

Ora 19.30: Presedintele PNG, Gigi Becali, si-a facut aparitia in Piata Universitatii si s-a prezentat in fata ambelor tabere.

Ora 19.45: Presedintele Basescu a ajuns in Piata Universitatii si a facut cunoscuta baie de multime. El este insotit de democratii Vasile Blaga, Emil Boc, Adriean Videanu, Elena Udrea.

Ora 20.00: Peste o mie de persoane, cei mai multi pensionari asteapta ca presedintele sa le vorbeasca, dupa terminarea spectacolului dedicat varstnicilor

Ora 20.20: Traian Basescu: "Este pacat ca astazi exista cativa romani dincolo de gard. Rog fortele de ordine sa dea gardurile de-o parte"

Ora 20.23: Presedintele a parasit scena, fara a mai adresa alte cuvinte multimii adunate

Traian Basescu: "Pe data de 30 iunie eu am fost aici si piata era goala. Atunci era prima scadenta... A fost o coincidenta spectacolul din aceasta seara", a explicat presedintele.