Romania ori isi va asuma responsabilitatile, ori problema va fi discutata la nivel european. Situatia ordinii publice la Roma s-a inrautatit de cateva luni, indeosebi dupa intrarea masiva a romanilor“ (in UE), a declarat primarul capitalei italiene, Walter Veltroni.

Edilul Romei a amenintat autoritatile de la Bucuresti cu sesizarea Uniunii Europene dupa incidentul din cartierul African, unde miercuri noapte au fost impuscati trei romani, intr-o aparenta reglare de conturi intre doua bande rivale.

(In urma cu cateva luni, Walter Veltroni a fost la Bucuresti, unde a anuntat ca tinerii imigranti romani se vor intoarce la Bucuresti ca forta de munca calificata. Aparent, vizita nu a imbunatatit situatia.) Veltroni a reamintit ca “din ianuarie pana in august, din cele 3.557 de persoane arestate de politistii italieni, 2.689 sunt romani, adica 75,5%“.

„Va trebui sa avem o discutie cu autoritatile romane“, a mai spus primarul Veltroni la o conferinta de presa improvizata la Palatul Capitoliului (sediul primariei). Eu am facut-o in calitate de primar, dar acum este necesar sa o fac la nivel national si european.

Nu poti sa stai in Europa si sa nu-ti asumi problemele fluxului migrator, cu atat mai mult cu cat Romania inregistreaza o crestere substantiala in ce priveste produsul ei intern brut”, a adaugat Veltroni.

Primarul capitalei italiene, care a calificat incidentul drept "nemaiauzit", a precizat, de altfel, ca a cerut mi?nistrului italian de Interne, Giuliano Amato, si prefectului Romei, Carlo Mosca, sa "modifice decretul normativ" care prevede, in cazul cetatenilor comunitari si implicit al romanilor, "expulzarea numai in cazurile care reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale".

La randul lor, doi consilieri municipali, membri ai Aliantei Nationale, au afirmat ca "Roma a devenit un adevarat Vest Salbatic", cerand primarului Veltroni “sa devina mai responsabil si sa lase deoparte masca de baiat de treaba, deschizand ochii in fata unor episoade care risca, mai devreme sau mai tarziu, sa-i afecteze pe bietii nevinovati aflati in trecere prin zona, din cauza unei

reglari de conturi intre bande straine”. Joi dupa-amiaza, Alianta Nationala a organizat o manifestatie la locul incidentului. Locuitorii cartierului, participanti la reuniune, au cerut masuri de securitate sporite, sustinand ca in zona respectiva nu se mai poate trai.