Cu un an si jumatate in urma, guvernul Romaniei declara domeniul sanatatii mintale prioritate nationala. Foc de paie vor fi spus cei mai experimentati. Se misca ceva, ar fi spus probabil cei cu apetit reformator.

La sfarsitul lui iunie 2007, membri ai Centrului de Resurse Juridice fac o vizita neanuntata la Spitalul de Psihiatrie din Bolintinul din Vale, Giurgiu. Iata ce au vazut acolo: „La orele amiezii aproape toti cei 107 rezidenti erau in curte, imbracati sumar sau dezbracati, cu hainele murdare si rupte.

Usile de la camere erau in mare parte distruse iar mirosul de urina si fecale se facea simtit in toata institutia”. Astfel de privelisti dantesti pot fi vazute si in alte institutii din tara, si acestia sunt oamenii care asteapta cu sufletul la gura, intruparea reformelor de pe hartie ale guvernului.

Trebuie sa recunoastem ca la capitolul proiecte si comisii guvernul si-a facut treaba, adoptand un intreg pachet legislativ care sa reformeze sistemul sanatatii mintale. Pe hartie lucrurile arata frumos, insa autoritatile nu sunt foarte grabite sa transforme vorbele in realitate.

De altfel, pe site-ul ministerului sanatatii, zona dedicata informatiilor reformei in domeniu nu a mai fost actualizata demult. Aceasta tacere nu poate decat sa ne dea de gandit, stiuta fiind graba cu care politicienii romani isi trambiteaza realizarile. In lipsa unor informatii privitoare la stadiul reformei in psihiatrie, ne-am adresat specialistilor autohtoni.

Doamna conferentiar doctor Ioana Miclutia, sefa clinicii de psihiatrie din Cluj si membra in boardul Asociatiei Psihiatrice Romane: “Totul a fost pe harta si scriptic, si ne asteptam ca sa se demareze si o activitate practica, adica chiar infiintarea unor centre de sanatate mintala cu o absorbire a pacientului in ambulatorii intr-o mai mare masura ”.

Conform planului de actiune al ministerului, termenul scadent pentru modernizarea vechilor Centre de Sanatate Mintala sau infiintarea unora noi, expira in decembrie 2007, insa la 1 august inca nu se incheiase contractul pentru finantarea programelor pentru anul curent.

Urmarile? Abia in septembrie au fost alocate fondurile necesare infiintarii noilor centre, si cine stie cat timp va mai trece pana la demararea lucrarilor.

Articol integral