Sectorul comercial se afla pe primul loc in privinta ratei falimentelor cu cele mai multe firme in aceasta situatie, potrivit unui studiu realizat de catre Coface Romania.

In primul semestru din acest an, peste 7400 de firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, cele mai multe cazuri de faliment inregistrandu-se in sectorul comertului cu ridicata si distributiei, cu aproximativ 23% din numarul companiilor falimentare. Pe urmatoarele locuri se afla firmele din industria alimentara, constructii si agricultura.

Autorii studiului estimeaza ca datorita extinderii marilor lanturi de retail in orasele de talie mijlocie, numarul falimentelor micilor comercianti va creste. Fenomenul va fi intretinut si de o vadita crestere a preferintelor consumatorilor pentru magazinele tip supermarket.

In sectorul comertului cu ridicata si distributie s-au inregistrat 1699 de falimente, in crestere cu 4,5% fata de sfarsitul anului trecut. Domeniul comertului cu amanuntul a avut 1252 de firme falimentare, insumand circa 17% din totalul falimentelor. In industria alimentara s-au inregistrat 563 de falimente iar in constructii 561 de cazuri.

Lipsa experientei, a resurselor umane si datoriile la banci au lovit firmele de constructii

In pofida unor cresteri record inregistrate in sectorul constructiilor, acest domeniu ramane foarte riscant. Desi cifrele de afaceri au avansat considerabil, foarte multe firme de constructii nu au avut capacitatea de a onora contractele asumate.

Dezvoltarea din acest sector a determinat incheierea unui numar din ce in ce mai mare de contracte, la valori in crestere, multe firme de constructii apeland la creditele bancare.

Lipsa capacitatilor de productie, a resurselor umane, a experientei si nu in ultimul rand datoriile mari acumulate la banci au lovit firmele de constructii, o mare parte dintre acestea intrand in faliment. Circa 8% din totalul firmelor falimentare apartin acestui sector.

Firmele cu cel mai scazut risc de faliment se afla in sectorul energetic, in industria extractiva, in intermedierile financiare si in IT.