Proiectata pentru 5 reactoare, Centrala de la Cernavoda va functiona cu doar 4. Unitatea a 5-a e imposibil de realizat „din punct de vedere tehnic”, spune Tariceanu. In schimb, va fi construita o noua centrala.

„Nu putem ramane dependenti de resurse cum sunt gazul natural si petrolul, in curs de epuizare. Trebuie sa anticipam”, a mai spus Tariceanu, care l-a rugat pe ministrul economiei, in public, sa se gandeasca, „incepand de astazi”, la un amplasament pentru noua centrala.

„Pana in 2014, doua treimi din energia produsa in Romania va fi energie curata”, a promis ministrul Vosganian. Oficialii romani se mandresc cu faptul ca vom avea o pozitie unica in Europa si vom reusi sa ne acoperim tot necesarul de energie prin resurse proprii. „Ne da soliditatea si o siguranta energetica pentru care altii ne invidiaza”, sustine Tariceanu.

In schimb, Ian Haverkamp, expert Greenpeace pe energie, zice ca „guvernul Romaniei este sub vraja energiei nucleare si nu cauta alte variante”.

Potrivit lui Haverkamp, nicio centrala nucleara nu este sigura suta la suta. „Orice centrala are problema deseurilor, pentru care nu exista nicio solutie.

Nici Romania nu are vreo idee ce sa faca cu deseurile de la Cernavoda. Sunt stocate acolo. Deseurile trebuie tinute departe timp de o suta de mii de ani”. El critica si tipul de reactor Candu folosit in Romania, pentru ca are cu emisii masive de tritiu.

Curata, dar periculoasa

Comisia Europeana le-a cerut statelor membre ale UE sa ia in calcul utilizarea la o scara mai mare a energiei nucleare, ca mijloc de evitare a cresterii dependentei de titei si gaze naturale, imbuntatind astfel si securitatea energetica a Uniunii. In contextul incalzirii globale, energia nucleara apare, de asemenea, ca o alternativa viabila la cea obtinuta din combustibili fosili.

Folosirea energiei nucleare a devenit insa nepopulara in multe tari europene dupa dezastrul de la Cernobil, din 1986. In Franta, peste 75a din necesarul energetic este asigurat de centralele nucleare, Germania vrea sa-si inchida toate centralele atomice pana in 2020, desi tehnologia a progresat, eliminand multe dintre fostele neajunsuri, precum poluarea sau lipsa de securitate in exploatare.

integral in EvZ