In urma sedintei CSM, Tudor Chiuariu a ajuns la concluzia ca sectia DNA condusa de Doru Tulus se face vinovata de grave abateri, scrie Adevarul.

Ministrul justitei a solicitat din nou demiterea lui Tulus, noteaza Gandul.

Procurorul General nu a dorit sa comenteze solicitarea dar a promis remedierea deficientelor constate la DNA, afirma Romania Libera.

Chiuariu recunoste ca a directionat cercetarea doar asupra unor activitati a DNA si ca a comis unele erori de procedura, informeaza Cotidianul.

Chiuariu Nemultumit de DNA

Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat azi, dupa adoptarea Raportului CSM la DNA, ca rezultatele inspectiei judiciare arata o situatie grava si ca la Sectia a doua, cea condusa de procurorul Doru Tulus, "se incalca legea".

"Ceea ce putem spune cu siguranta e ca la Sectia a II-a DNA se incalca legea intr-un mod grav si nu putem privi lucrul acesta cu nepasare.

Toate chestiunile pe care eu le-am ridicat in luna mai sunt confirmate de raport, mai mult, situatia e mult mai grava decat cea pe care o banuiam eu", a spus Tudor Chiuariu, referitor la sectia condusa de procurorul sef Doru Tulus, a carui revocarea a cerut-o prima data in luna mai a acestui an.

De asemenea, ministrul justitiei a constatat, in urma dezbaterii raportului Consiliului Superior al Magistraturii, ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie si-a insusit concluziile inspectorilor si mai cu seama activitatea defectuasa a procurorului sef Aristotel Popa.

Adevarul

Demisia lui Tulus

Tot ieri, dupa anuntarea rezultatului dezbaterilor, ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a solicitat repunerea pe rol a cererii sale, facuta in luna mai a.c., de revocare a procurorului Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II -a din cadrul DNA.

Gandul

Procurorul general dispune masuri

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, luni, dupa terminarea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca va dispune masuri pentru remedierea situatiei atat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), cat si la celelalte parchete din teritoriu unde sunt astfel de probleme, relateaza Rompres.

'Din pacate, sunt anumite deficiente pe care nu stiu daca o sa le indreptam in cel mai scurt timp, pentru ca ele vizeaza probleme care tin de lipsa de personal si de fluctuatia personalului. Sunt acele cauze

vechi, cu siguranta ca nici noi nu dorim sa stea pe rolul Parchetului un an sau doi fara sa fie solutionate, insa lipsa de personal este o problema despre care de un an tot amintesc ca exista, de un an tot spun sa reorganizam Ministerul Public, dar inca nu se rezolva', a spus Laura Codruta Kovesi.

Referindu-se la faptul ca ministrul Justitiei a cerut repunerea pe rol a cererii de revocare din functie a procurorului Tulus, Kovesi a spus ca este dreptul ministrului de a cere revocarea.

'Spre deosebire de alte rapoarte intocmite de Inspectia CSM, nu s-au propus alte revocari din functie. Sigur ca daca ministrul Justitiei considera ca pe baza acestui raport poate sa ceara revocarea unui procuror sef sectie sau procurorului sef, e liber sa o faca. Astazi nu am discutat nici activitatea procurorului Tulus, nici activitatea procurorului-sef Daniel Morar.

Romania Libera

Chiuariu se culpabilizeaza

Chiuariu a recunoscut ca a solicitat analizarea declinarilor de dosare din perioada scursa intre momentul in care CSM a decis controlul (16 mai) si momentul in care acesta a fost efectiv declansat (10 iunie), dar ca n-ar fi nimic grav in acest gest. „Probabil am comis o eroare de procedura“, a explicat ministrul.

Procurorul general, Laura Codruta K?vesi, i-a replicat ca, „in cazul procurorilor, retinem orice neregula drept o grava eroare de procedura, in schimb, o eroare a ministrului este considerata neimportanta“.

Vicepresedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea, a incercat sa aplaneze conflictul pe ideea ca, din moment ce controlul era de fond, adica viza intreaga activitate a DNA, solicitarile lui Chiuariu de a se verifica aspecte particulare ale activitatii institutiei n-ar fi afectat in nici un fel raportul inspectorilor.

Totusi, efectul unei astfel de solicitari a ministrului s-a concretizat in raport printr-un fragment care viza doar activitatea sectiei conduse de Doru Tulus pe o singura luna. „Asta nu e control unitar. In acest mod pot analiza activitatea unui procuror intr-o singura zi, constat ca nu a facut nimic in dosar si il dau afara“, a explicat Morar.

Acesta a mai spus ieri ca raportul inspectorilor a fost prost intocmit si rau intentionat, lucru sesizabil prin atentia disproportionata acordata sectiei conduse de Doru Tulus, astfel ca DNA arata, conform documentului, „ca un vehicul cu greutatea pe o singura roata“.

Mai mult, Morar i-a acuzat pe cei doi inspectori care au analizat activitatea Sectiei a II-a ca, desi au fost avertizati, au refuzat sa elimine date confidentiale din dosarele in lucru, cu motivatia ca acestea ar fi destinate strict CSM.

„Aceste date au fost atit de confidentiale ca le-am citit in ziare dupa citeva zile sau au fost recitate in direct la tv“, a spus seful DNA, cu referire la faptul ca Tudor Chiuariu a citit in direct la tv date din dosare in care sint cercetati Dan Voiculescu si Marko Bela. La opinia lui Morar s-a raliat si unul din membrii sectiei de procurori a CSM, Liviu Dascalescu.

Acesta a considerat ca gestul de a difuza in media aceste date este „incalificabil“.

Morar, sustinut de majoritatea membrilor CSM, a mai reamintit ca inspectorii nu au luat in calcul in analiza lor specificul DNA, adica faptul ca procurorii au in lucru dosare complexe, de criminalitate economica.

„Nu poti analiza la fel activitatea procurorilor DNA, din care multi au doar dosare de mii de pagini, cu a unui procuror de judecatorie, care are dosare de cinci pagini“, a spus Morar.

Cotidianul