Miercuri seara am vizionat un scurtmetraj documentar-artistic despre viata guzganilor la OTVR: cele doua rozatoare, Muresan si Remes, misunand, amusinand, clefaind prada, lingandu-se pe bot.

Marea majoritate a cetatenilor care au vazut aceste imagini vor fi simtit nevoia sa-i nimiceasca pe cei doi guzgani. E de inteles. Desi intr-un stat pe care il visam de drept, pana si sobolanii trebuie sa aiba dreptul de a fi otraviti sau gazati in mod organizat, nu storciti sub bocanc sau cu lopata.

Am spus OTVR pentru ca TVR n-a facut decat sa preia in mod creator stilul Procuratura in direct - judecat, condamnat si decapitat, consacrat de OTV. Si e vorba de TVR. O televiziune privata poate sa fie arondata unei grupari politice. Poate de asemenea sa se supuna exclusiv criteriilor comerciale de audienta.

Televiziunii publice insa ii este interzis sa se amestece in batalia politica de o parte sau alta, iar principiile ei de functionare nu sunt doar cele comerciale. Nu e nici o bravura jurnalistica in ce au facut Stirile TVR: li s-a varsat in poala caseta de catre organe, DNA sau Parchetul General sau SRI sau Cotrocenii, si ei au basculat-o pe post. Si nu oricum.

Filmul e montat, incadrat, subtitrat (cuvintele BASESCU si COMISIE sunt scrise cu majuscule de redactia TVR, ca sa inteleaga ce trebuie romanii idioti), practic e un act de propaganda si manipulare in slujba unei singure idei: Remes este vinovat, prin urmare Tariceanu este vinovat, prin urmare guvernul trebuie sa plece, asa cum a spus demult presedintele Basescu.

Repet: ceea ce se vede in imagini ca fac Remes si Muresan este indubitabil ceva pestilential si monstruos: doi ministri romani comportandu-se ca ultimii spagari din inima targului.

Demisia lui Remes trebuia sa vina inevitabil. Acestea sunt adevaruri. Dar daca vorbim de Dreptate si Adevar, dreptatea unde este? Nu orice lucru adevarat este si drept. Oricat de vinovati ar fi Remes si Muresan, linsarea lor, fie si mediatica, nu tine loc de Justitie.

Odata creat precedentul executiei televizate, e posibil oricand ca unul dintre urmatorii condamnati sa fie un caine luat drept sobolan mai mare, tinta a unei razbunari politice. Si la linsajul mediatic nu exista recurs.

Batalia politica din Romania a atins nivelul luptelor de gang: la o flegma in figura se raspunde cu o lovitura sub centura. Guvernul a suspendat Comisia prezidentiala cand niste ministri erau pe ordinea ei de zi, gruparea cotroceana raspunde cu filmuletul la TVR.

Teribil este faptul ca institutii ale statului, inchegate cu greu in anii tranzitiei, sunt tarate in aceasta incaierare, decredibilizate, reduse la rolul de simple ghioage.

Daca, in conditiile in care CSM ancheteaza modul cum a ajuns la presa filmul de filaj din dosarul Remes-Muresan, ceea ce inseamna ca s-a comis o infractiune, in conditiile in care presedintele Basescu cere sa fie facuta publica de catre TVR sursa livrarii, TVR continua sa difuzeze noi imagini si asta-seara, atunci colegii nostri nu mai au nici o scuza legata de dorinta de a da pe post un material tare.

Iar daca scandalul caltabosului Remes va pune in umbra pericolul aplicarii clauzei de salvgardare pentru Agricultura, daca jalnicul guvern Tariceanu va fi inlaturat prin aceasta torpila mediatica si nu printr-o procedura democratica, atunci adevarul in cazul Remes va spori suvoaiele de strambatate din aceasta tara.