Conducerea Kazahstanului a revizuit prognoza productiei sale de petrol, reducand-o cu 13% din cauza modificarii termenelor de exploatare a zacamantului Kashagan, afirma publicatia RBCDaily in editia sa electronica.

Analistii cred ca operatorul zacamantului, compania italiana ENI, s-ar putea sa nu reuseasca sa se incadreze in grafic, fapt ce va impune o noua modificare a prognozei. Toate astea, scrie publicatia, pun in pericol cresterea economica a republicii, precum si realizarea sistemului de tranport al petrolului pe directia Kazahstan - China.

Kazahstan si-a revizuit prognoza productiei de petrol pana in 2015, coborand-o pe fondul problemelor legate de cel mai mare proiect energetic - exploatarea zacamantului Kashagan.

"De la 67 milioane de tone pe an realizate in prezent, in 2010 productia prognozata va atinge 80 de milioane, pentru ca in 2013 sa atinga 130 milioane tone, la un consum intern de maxim 25 milioane tone”, a declarat presedintele republicii, Nursultan Nazarbaev.

Ceea ce inseamna cu 20 milioane de tone mai putin decat previziunile anterioare. Analistii sunt insa de parere ca acesti indicatori vor fi greu de realizat, nefiind exclusa o noua revizuire. Printre altele, analistul kazah Kiz-Jibek Ibrai are indoieli in privinta sansele ca lucrarile de exploatare a zacamantului de la Kashagan sa demareze pana in 2010.

„Incercand, probabil, sa joace pe o crestere a propriilor sale actiuni, Agip s-a lansat in declaratii exagerat de ambitioase, fara a tine cont de conditiile extrem de grele de la Kashagan, despre care si-a amintit abia acum - continut ridicat de toxine, inghetul din perioada de iarna, etc”, a spus analistul.