Adversarii lui Traian Basescu l-au acuzat ca prin participarea la lansarea candidatilor PD a incalcat Constitutia. Nici un articol din legea fundamentala nu-i interzice sefului statului in mod explicit prezenta la evenimente politice, dar Legea fundamentala ii atribuie in schimb rolul de mediator in societate. Ceea ce presupune neutralitate in raport cu partidele.

Adica exact ceea ce cereau si fostii membri ai Aliantei DA in campania electorala din 2004, cand Ion Iliescu facea campanie pentru PSD.

Lipsa de neutralitate

Traian Basescu nu s-a mai obosit astazi sa mimeze neutralitatea politica. „Ca oricarui partid inainte de campania electorala, va doresc mult succes, dar dumneavoastra vi-l doresc din inima”, a spus in discursul sau rostit la Sala Palatului. Cei cinci mii de pedisti prezeni in sala l-au ovationat si au afisat pancarde pe care scria „Doar Basescu”.

Pedistii mizeaza mai departe, in mod evident, pe transferul de popularitate de la seful statului catre fostul sau partid, fata de care Basescu nu a negat nicidodata ca a pastrat o slabiciune. Declarase chiar ca, daca ar fi sa numeasca viitorul premier, acesta va fi de la Partidul Democrat. O slabiciune de care a dat dovada din nou astazi in timpul baii de multime portocalie de la Sala Palatului.

Seful statului i-a felicitat pe liderii PD pentru „modul cum v-ati selectat lista”, dar partidul lui Boc are doi candidati trecuti pe lista neagra de catre Coalitia pentru un Parlament European Curat. Este vorba de locul trei si locul opt de pe lista PD, ambele considerate eligibile.

Cei 45 de candidati si-au prezentat programul electoral, insa liderii PD, Emil Boc si Vasile Blaga, au insistat mai putin in discursul lor pe temele europene, preferand sa atace ceea ce ei au numit „Guvernul caltabos si tuica de pruna”, aluzie stravezie la cazul fostului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes.

Partidele au acuzat acuzat gestul lui Basescu

Liderul PNL Crin Antonescu a spus ca prin prin prezenta sa la lansarea candidatilor PD Traian Basescu este „nerusinat. Este nerusinat fata de Constitutie, fata de opinia publica, fata de orice altcineva decat fata de pedistii lui”. Liderul liberal a adaugat ca seful statului a devenit in mod evident agentul electoral al pedistilor in campania pentru euroalegeri.

Si conservatorii au criticat gestul lui Basescu, afirmand ca prezenta sa la un eveniment electoral va afecta credibilitatea institutiei prezidentiale. Liderii PC mai spun ca lui Traian Basescu ar trebui sa i se aplice aceeasi masura ca si predecesorului sau, Ion Iliescu. Si fostului sef de stat i s-a reprosat implicarea in campania electorala de partea PSD.

Iliescu aparuse in afise elctorale la brat cu Mircea Geoana si Adrian Nastase, pe atunci candidati.

Constitutia cere presedintelui sa fie „mediator”

Dar adevarul e ca nici lui Ion Iliescu atunci, nici lui Traian Basescu acum nu i se poate arata un articol din Constitutie care sa-i interzica in mod neechivoc participarea la un eveniment politic, cum ar fi o lansare de candidati.

Potrivit Legii fundamentale, presedintele trebuie sa asigure „functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”. Altfel spus, presedintele nu-si poate declara public simpatia fata de un partid, pentru ca astfel nu si-ar mai putea exercita atributul de mediator conferit de articolul 80 din Constitutie.

Nu exista insa alta prevedere care sa-i interzica sefului statului participarea la evenimente politice, in afara interdictiei explicite de a fi membru unui partid politic (art. 84).