Compania Gabriel Resources a anuntat ca va implementa “Agenda muncii decente” a Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) in cadrul proiectului de la Rosia Montana, informeaza sys-con.com.

Intr-o declaratie facuta in cadrul unei conferinte la Washington, vicepresedintele companiei canadiene, Richard Young, a exprimat “sprijinul total” al firmei Gabriel Resources pentru “Agenda muncii decente” promovata de ILO si a anuntat ca este decisa sa o implementeze la proiectul sau din Romania.

Proiectul ILO promoveaza munca decenta prin initiative in domeniul protectiei sociale, al principiilor standard si fundamentale, a drepturilor la locul de munca si a dialogul social.

Publicatia electronica precizeaza ca proiectul Rosia Montana este localizat intr-una din cele mai dezavantajate zone din Romania. “Localitatea se confrunta cu o rata a somajului de 70% care va ajunge la “90% in absenta proiectului companiei Gabriel Resources”, sustin ziaristii.

In plus, sys-con.com afirma ca proiectul minier va crea 1.200 de locuri de munca in timpul etapei de constructii si alte 600 in timpul etapei operationale, care va dura 17 ani. Locurile de munca cu pregatire calificata vor beneficia de “salarii de cateva ori mai mari decat media salariului din Romania”, se afirma in articol.

“Agenda muncii decente” a ILO promoveaza oportunitati pentru gasirea unui loc de munca decent si productiv in conditii de libertate, echitate, securitate si demnitate umana. Munca decenta se bazeaza pe patru obiective strategice, respectiv dreptul la locul de munca, angajare, protectie sociala si dialog social.

Ministerul roman al Mediului a oprit recent, pe termen nelimitat, procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana dupa ce juristii ministerului au afirmat ca certificatul de urbanism prezentat de Rosia Montana Gold Corporation ar fi nul din punct de vedere legal.

Compania Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona din Muntii Apuseni, unde se gaseste cel mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. Compania planuieste o investitie de un miliard de dolari.

Oponentii proiectului - intre care se numara diferite organizatii ecologiste si Institutul pentru o Societate Deschisa, patronat de George Soros - sustin ca mina va otravi mediul inconjurator, va forta plecarea localnicilor si va distruge locuri istorice.