Trei regiuni separatiste - Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria - sunt pe cale sa solicite Natiunilor Unite si Uniunii Europene recunoasterea statutului lor de state independente, afirma publicatia The Tiraspol Times.

Decizia a fost luata la Sukhumi (Abhazia) in cadrul unei intalniri a presedintilor celor trei regiuni sepratiste. Intr-o declaratie comuna, cei trei lideri au decis sa raspunda impreuna unei eventuale amenintati militare si au acuzat Georgia ca incearca sa discrediteze fortele ruse de mentinere a pacii si inflameaza tensiunile in zonele de conflict din regiune.

In timpul reuniunii de doua zile, liderii celor trei regiuni au semnat o serie de documente privind cooperarea, dar si acordul fundamental ce pune bazele unei uniunii intre zonele separatiste. Publicatia citata afirma ca liderii celor trei regiuni urmeaza sa semneze un apel adresat ONU si UE care sa recunoasca formal statutul lor de state independente.

“Comunitatea pentru democratie si drepturile natiunilor” a fost formata de cele trei regiuni in luna iunie a anului trecut cu scopul implementarii democratiei si a drepturilor omului in zona. Dincolo de obiectivele politice comune, uniunea a pus bazele cooperarii economice, in domeniul cultural si al educatiei.

Regiunile Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta de Georgia la inceputul anilor '90, iar ostilitatile militare dintre separatisti si fortele guvernamentale de la Tbilisi au provocat moartea a mii de persoane. Aproximatix 300.000 de persoane au parasit regiunea inainte de sosirea trupelor de mentinere a pacii din Comunitatea Statelor Independente.

Rebelii separatisti au proclamat Republica Moldoveneasca Nistreana la 2 septembrie 1990, cand Moldova facea parte din Uniunea Sovietica. Un razboi civil izbucnit in 1992 a provocat moartea a peste 1.500 de persoane. Negocierile dintre autoritatile de la Chisinau si Tiraspol pentru reglementarea situatiei din regiune au fost suspendate in urma cu 18 luni.