Uniunea Europeana a cerut statelor membre ca expulzarile unor cetateni comunitari sa fie individuale si motivate, relateaza Antena 3.

Potrivit purtatorului de cuvant al Directoratul pentru Justitie, Libertati Civile si Securitate al Comisiei Europene, fiecare persoana care primeste ordinul de expulzare trebuie sa aiba posibilitatea sa faca recurs, iar masura de indepartare din tara nu poate fi pusa in aplicare daca imigrantul ataca in justitie decizia autoritatilor.

"Expulzarile colective sunt interzise", a subliniat Frisco Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru justitie, Franco Frattini.

Oficialul european a evitat sa spuna daca decretul adoptat de autoritatile de la Roma incalca directiva europeana 2004/38, care prevede ca cetatenii comunitari care nu au mijloace de subzistenta pe teritoriul unui stat membru sa poata fi expulzati in tara de origine, iar aceasta are obligatia de a-i primi.

Potrivit cotidianului La Repubblica de vineri, prefecturile din Roma, Milano, Napoli, Torino si Florenta au inceput sa faca liste cu numele imigrantilor ce ar putea fi expulzati din tara, in aceasta situatie fiind aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea romani. Italia a expulzat deja patru cetateni romani la sfarsitul saptamanii trecute.