Productivitatea muncii a crescut, in primele 9 luni ale anului. Cresterea este de 10,3 la suta in septembrie comparativ cu valoarea inregistrata la inceputul anului, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), care a dat publicitatii joi evolutia principalilor indicatori de conjunctura ai economiei.

Numai fata de august productivitatea a fost mai mare cu 4,8 procente, dar salariul mediu net a crescut in acelasi interval doar cu 1%, la 1.040 de lei. Avansul este sustinut de industria prelucratoare unde s-au inregistrat cresteri in majoritatea ramurilor.

Cele mai mari sunt la mijloace de transport rutier de 91 la suta, masini si aparate electrice - 23 procente si in domeniul „pielarie si incaltaminte” peste 20,1 la suta.

De asemenea ritmul in constructii a fost accelerat iar valoarea lucrarilor a crescut in primele noua luni, in termeni reali, cu 34,1 la suta.

Resursele de energie primara au scazut insa cu 2,5 la suta fata de perioada similara din 2006, iar productia de energie electrica a fost mai mica cu cu 3,8 procente. Consumul de energie electrica in aceeasi perioada a fost insa cu 1,5 la suta mai mare, fiind determinat si de cresterea solicitarilor de la populatie si de un consum sporit in domeniul iluminatului public.