Daca acum cativa ani, cine stia engleza si se descurca pe calculator avea sanse mari la angajare, in ziua de azi toate acestea nu mai reprezinta mare lucru pentru patroni. Ba chiar au devenit obligatorii. Specialistii in resurse umane fac previziuni: cine va fi expert intr-un anumit domeniu va gasi intotdeauna un loc de munca bine platit.

1. Din ce in ce mai multe companii sunt in cautare de personal specializat, asa ca expertii au toate sansele sa incaseze salarii frumusele la sfarsit de luna. De exemplu: specialistul de azi in resurse umane poate deveni expertul de maine in planificarea fortei de munca, specialist in recrutare si training, „facilitator” sau „leadership coach”.

Cei fara specializare sau fara certificari isi vor gasi cu greu o slujba care sa le convina.

2. Tot mai multi oameni sunt in cautarea unui loc de munca unde sa se simta bine, sa se simta impliniti. Desi banii sunt importanti, oamenii incep sa tina cont si de propriile sentimente atunci cand aleg un serviciu.

3. Computerele incep sa devina indispensabile, asa ca angajatii trebuie sa stie sa le foloseasca. Cunostintele de calculator vor cantari greu la evaluarea unui CV. Vor fi obligatorii.

4. Este o cerere tot mai mare de muncitori calificati. Meserii precum cea de dulgher, instalator, frizer, constructor, mecanic auto, sudor etc. vor fi foarte cautate si, in acelasi timp, bine platite.

5. Automatizarea scoate face sa dispara tot mai multe slujbe, asa ca, daca vreti sa nu aveti probleme, este bine sa va alegeti meserii in care oamenii nu pot fi inlocuiti de calculatoare. De exemplu: cele care necesita interactiune directa cu publicul, creativitate sau rapiditate, cu diverse nivele de complexitate.

6. Organizatiile pun din ce in ce mai mult pret pe inteligenta emotionala. Ei recruteaza persoane cu foarte bune abilitati de comunicare si relationare. Au nevoie de oameni care pot interactiona cu usurinta cu persoane de diverse culturi si varste.

7. Tehnologia garanteaza flexibilitate, ceea ce le permite oamenilor sa lucreze de acasa. Ei au timp atat pentru serviciu, cat si pentru familie. Acest lucru i-a determinat pe multi sa stea acasa si sa puna pe picioare afaceri infloritoare.

Sursa: evancarmichael.com