Uniunea Europeana este esentiala in elaborarea politicilor privind imigratia de catre statele membre ale sale, a afirmat luni, la Roma, premierul italian Romano Prodi, la incheierea unei intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relateaza AFP.

''Este important sa se mentina un dialog constant intre statele membre si Comisia Europeana'', a declarat Prodi, subliniind ''aspectul dimensiunii europene'' in politicile respective. ''Responsabilitatea politica a integrarii le apartine totusi statelor membre'', a recunoscut Prodi.

''Trebuie sa cautam impreuna cele mai bune solutii pentru a face fata acestor probleme'', a declarat Prodi, in timp ce presedintele Comisiei Europene a afirmat ca executivul comunitar ''este dispus sa colaboreze cu statele membre'' in aceasta chestiune.

AFP noteaza ca intre guvernul italian si executivul comunitar a aparut o polemica in legatura cu imigrantii romani expulzati.

Romano Prodi si omologul sau roman, Calin Popescu Tariceanu, au facut apel miercurea trecuta la Comisia Europeana ''sa faca mai mult'' pentru integrarea sociala a tiganilor. Un imigrant tigan din Romania a fost acuzat de politia din Peninsula de omorarea unei italience, asasinat care a determinat guvernul Prodi sa adopte un decret-lege care faciliteaza expulzarea unor cetateni comunitari.

Intr-un interviu aparut duminica in presa italiana, Barroso a afirmat ca guvernul de la Roma ''nu a cerut niciodata'' sa beneficieze de programe europene pentru integrarea comunitatii tiganilor.

Barroso a criticat si atitudinea permisiva a autoritatilor italiene in privinta taberelor nomade de la periferia marilor orase.

Presedintele Comisiei Europene afirmase vineri ca "Europa ar trebui sa aiba o politica europeana a imigratiei", in urma tensiunilor dintre Roma si Bucuresti, aparute dupa expulzarea catorva zeci de romani de pe teritoriul italian. "Este absurd sa avem 27 de politici ale imigratiei in Europa. Ne trebuie o politica europeana a imigratiei", a declarat Barroso.