Analiza ANRCTI

Orange si Vodafone - suspectate de oligopol

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 13 noiembrie 2007, 0:00


Thierry Millet - Orange, Yan Grey - Vodafone si Dan Georgescu - ANRCTI

Datele aferente sectorului de telefonie mobila arata "un nivel scazut al concurentei, pe fondul existentei unor indicii in sensul unei posibile pozitii de dominanta colectiva a celor doi mari operatori de pe acest segment", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ANRCTI.

[c:2:s]Indicii care sustin posibilitatea unei pozitii de dominanta colectiva (oligopol - v. si caseta), potrivit ANRCTI:

1. Nivelul ridicat de concentrare a pietei
2. Stabilitatea cotelor de piata
3. Nivelul ridicat al barierelor la intrare
4. Similaritatile de comportament si omogenitatea ofertelor celor doi mari operatori
5. Nivelurile semnificativ mai mari de profitabilitate in raport cu competitorii lor de pe acelasi segment si chiar cu subsidiarele din alte state ale acelorasi grupuri


Concluziile de fata apartin unei analize-diagnostic realizate de “arbitrul” pietei telecom impreuna cu consultantul sau, TASC Strategic Consulting, analiza care a contribuit la intocmirea “Primei strategii de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania”.

Analiza prezentata astazi este una generala, iar presedintele autoritatii de reglementare a evitat sa ofere un raspuns transant.

“In ceea ce priveste telefonia mobila, am constatat ca nivelul concurentei este scazut, existand indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe acest segment. Nu ne-am propus sa facem o investigatie a companiilor pentru ca nu acesta este jobul nostru”, a spus Dan Georgescu.

Oficialii ANRCTI au declarat pentru HotNews.ro ca in perioada urmatoare vor face o analiza de piata specifica pe acest sector, iar in baza rezultatelor autoritatea va putea actiona.

[c:1:d]Orange si Vodafone spun ca piata este concurentiala si amintesc de investitiile facute in Romania

De cealalta parte, reprezentatii celor doua companii au o parere buna despre nivelul concurential al pietei telecom din Romania si sustin faptul ca trebuie luate in calcul toate aspectele situatiei de pe aceasta piata, amintind de investitiile uriase facute pana acum in Romania.

Directorul comercial al Orange Romania, Thierry Millet, spune ca “aceasta dezbatere nu poate avea loc decat in baza unei realitati”.

“Cred ca este important ca aceasta discutie sa nu devina schematica si nu este bine sa manipulam concepte care exprima doar opinii. Nu este vorba despre o piata nedreapta sau anticoncurentiala si in acest sens putem sa avem chiar o analiza externa. Nu cred insa ca e posibil sa avem o dezbatere decat in baza unei realitati”, a declarat Thierry Millet.

Potrivit lui Millet, pana acum, Orange a investit pe piata romaneasca circa 1,2 miliarde euro. Directorul Orange mai spune ca “pe piata de telefonie mobila din Romania activeaza cinci operatori, cel mai mare numar de operatori la nivelul UE si ca preturile pietei sunt mai mici fata de cele din Europa.

O pozitie similara are si directorul general al diviziei Vodafone pe Europa Centrala si de Est, Ian Gray.

“Se vorbeste astazi de doi mari operatori pe aceasta piata, dar trebuie spus ca succesul acestora a dus la dezvoltarea infrastructurii si patrunderea in zone ale tarii unde Romtelecom nu ajunsese inca. Nivelul cresterii economice din Romania se datoreaza in definitiv si acestui sector.

Faptul ca avem succes este un lucru bun si nu vad de ce nu s-ar bucura si restul lumii de acest lucru”, a precizat Ian Gray.

“Suntem de acord cu reglementatorii, insa industria trebuie incurajata sa investeasca in servicii noi. Pana acum am investit aproximativ 1,5 miliarde euro in Romania. Suntem o companie si trebuie sa se tina seama si de faptul ca trebuie sa avem profitabilitate”, a mai spus Ian Gray.

Context

In iulie 2006, Consiliul Concurentei (CC) a declansat, in urma sesizarilor venite din partea unui operator de telefonie fixa, o investigatie avand ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom. Potrivit reprezentantilor CC contactati de HotNews.ro, investigatia este in curs.

Legea concurentei 21/1996, modificata in 2004, interzice abuzul de pozitie dominanta.

"Este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3269 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  x (Marţi, 13 noiembrie 2007, 14:24)

  Catalin [anonim]

  Normal ar fi sa se imparta costurile fixe la numarul de utilizatori si pretul sa scada pt. ca a crescut semnificativ numarul utilizatorilor. Cele 2 companii nu pot fi mai nesimtite de atat. A ajuns Romtelecomul sa fie mult mai ieftin desi are de intretinut o retea de cupru considerata mult mai scump de intretinut.
 • 0 (0 voturi)    
  neconcordanta (Marţi, 13 noiembrie 2007, 14:35)

  fara [anonim]

  una este existenta pozitiei dominante si alta este abuzul de pozitie dominanta. Incercati sa fiti consecventi si sa transmiteti un mesaj coerent si corect sau daca este prea greu bagati articolul pe la sfarsit unde nu-l citeste toata lumea
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar asa e (Marţi, 13 noiembrie 2007, 14:52)

  MEC [anonim]

  Chiar e o piata dominata de cei 2 operatori. Chiar au aceleasi oferte. Chiar nu avem nici un drept noi, consumatorii. De exemplu termenii contractelor nu sunt explicati la semnare, sa nu mai spun de faptul ca nu sunt negociabili, sau de faptul ca nu poti vedea contractul inainte de semnarea lui. Eu am cerut acest lucru si nu mi s-a dat aceasta posibilitate. Dar atunci cand il semnezi ti-l arata rapid , nu poti sta sa citesti atent cele 4-5 pagini de contract...
 • 0 (0 voturi)    
  Abuz! (Marţi, 13 noiembrie 2007, 15:23)

  mircea Logofatul [anonim]

  Sunt obligati sa prezinte contractul inainte de afi semnat;,mai mult, aveti dreptul sa cereti relatii pentru fiecare clauza din contract si daca nu vor ,le spuneti ca chemati O.P.C.-ul Avem lege si pentru "clauzele abuzive"Totul este ca clientul sa-si cunoasca drepturile si sa ceara respectarea lor.Chiar si dupa inceperea contractului,pe parcursul derularii lui, daca constatati o prevedere din contract care va cauzeaza ingradirea unui avantaj puteti reclama caracterul abuzuv al clauzei .Problema este alta: Cati dintre clientii nemultumiti au uzat deaceste drepturi?
 • 0 (0 voturi)    
  Dar de listele negre ce parere aveti? (Marţi, 13 noiembrie 2007, 15:43)

  tetelu [anonim]

  Nu e asa un mare secret ca operatorii GSM, inca de la introducerea acestui sistem, au posibilitatea de a bloca accesul in retea a telefoanelor furate sau pierdute. Asta se face pe baza unor liste negre, utilizate in comun cu alti operatori, din alte tari.

  Deci exista posibilitatea ca un telefon furat sa nu mai poata fi folosit vrodata intr-o retea GSM, daca operatorii ar fi cinstiti.

  Nu e cazul in Romania, unde nimeni nu foloseste aceste liste, deci Romania e o piata pentru telefoanele furate.
  Am semnalat acest lucru si la ministerul comunicatiilor, si la Vodafone, fara nici un rezultat.

  Mai observa cineva ca marii operatori Vodafone si Orange sunt complici la furtul de telefoane mobile? Ei prefera sa inchida ochii ca sa aiba mai multi abonati... Este "micul" lor profit din traficul de telefoane furate..
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit !! (Marţi, 13 noiembrie 2007, 16:15)

  Alexandru [anonim]

  A trecut cam mult sa isi dea seama.
 • 0 (0 voturi)    
  somn usor (Marţi, 13 noiembrie 2007, 16:25)

  grecul de la Romtelecom [anonim]

  Acum au aflat ca este oligopol? Pai se vede cu ochiul liber., mai tovarasi, cine ia felia cea mai mare de tort. Daca nu sareau operatorii mai mititei, organismele de reglementare a pietei si a concurentei ar fi dormit bine mersi in cizme.
 • 0 (0 voturi)    
  Furtul de telefoane+Profituri imense (Marţi, 13 noiembrie 2007, 16:54)

  MEC [anonim]

  Asa este tetelu. Exista pobilitatea banarii telefoanelor furate pentru a nu putea fi folosite in nici o retea de Romania. Ar putea ajuta la scaderea furtului de telefoane ... dar firmele astea sunt atat de ipocrite ... si trambiteaza peste tot "proiectele" lor de responsabilitate sociala ...

  De ce tarifele din tari dezvoltate precum Germania, Olanda sunt mult mai mici? De ce ei pot vinde un telefon mult mai ieftin? Costurile companiei Orange sau Vodafone in Romania sunt mult mai mici, tinand cont ca de ex, salariile sunt considerabil mai mici.

  Aceasta este din explicatiile de ce Orange Romania are cele mai mari profituri din grupul Orange, si banuiesc ca la fel se intampla si cu Vodafone Ro.
 • 0 (0 voturi)    
  dar minutu', cat ii minutu' ? (Marţi, 13 noiembrie 2007, 17:38)

  ovidiu [anonim]

  Va zic eu: costul "productiei" unui minut de convorbire la cele 2 companii este de sub 1 Cent.

  Calculati profitul!
 • 0 (0 voturi)    
  Va mai dau eu un indice (Marţi, 13 noiembrie 2007, 18:07)

  sadwank [anonim]

  Daca imi fac abonament la Orange si le dau teapa (adica nu mai platesc abonamentul), nu pot sa-mi iau abonament la Vodafone fiindca apar pe lista Orange.
 • 0 (0 voturi)    
  unghi opus (Marţi, 13 noiembrie 2007, 18:15)

  elcid [anonim]

  As vrea sa fac cateva remarci la comentarile postate (in ordinea inversa a numerelor de pe tricou :) :

  ovidiu: "Va zic eu: costul "productiei" unui minut de convorbire la cele 2 companii este de sub 1 Cent"
 • 0 (0 voturi)    
  comentarii la comentarii (Marţi, 13 noiembrie 2007, 18:42)

  elcid [anonim]

  Am si eu cateva comentarii legate de posturile anterioare (in ordinea inversa a numerelor de pe tricou :):

  sadwank: "Daca imi fac abonament la Orange si le dau teapa (adica nu mai platesc abonamentul), nu pot sa-mi iau abonament la Vodafone fiindca apar pe lista Orange."

  - Nu ti se pare normal sa se protezeje de tepari ca tine?

  ovidiu: "Va zic eu: costul "productiei" unui minut de convorbire la cele 2 companii este de sub 1 Cent."

  - Si ar trebui sa te credem pe cuvant?

  MEC: "Exista pobilitatea banarii telefoanelor furate pentru a nu putea fi folosite in nici o retea de Romania"

  - Eu cred ca exista posibilitatea banarii telefoanelor furate la fiecare operator individual (daca telefonul tau era in Vodafone nu cred ca VDF il poate bara sa nu fie folosit in Orange, Cosmote, Zapp... )

  MEC: "De ce tarifele din tari dezvoltate precum Germania, Olanda sunt mult mai mici?"

  - Poti sa dai si exemple comparative? Mi nu mi s-au parut "mult" mai mici... ; " De ce tarifele la electronice sunt mai mici in vest?"

  MEC: "De exemplu termenii contractelor nu sunt explicati la semnare, sa nu mai spun de faptul ca nu sunt negociabili"

  - Nu cred sa fi vazut undeva sa poti negocia un astfel de contract... Ce anume ai vrea sa negociezi? Tariflele? Gandestete cum s-ar putea face o administrare la milioane de contracte fiecare cu negocierea lui

  MEC: "Dar atunci cand il semnezi ti-l arata rapid , nu poti sta sa citesti atent cele 4-5 pagini de contract..."

  - Nimeni nu te poate obliga sa nu citesti contractul de la cap la coada. Asa cum spunea mircea: "Totul este ca clientul sa-si cunoasca drepturile si sa ceara respectarea lor"

  Legat de fondul acestui articol, asa cum spunea fara, "una este existenta pozitiei dominante si alta este abuzul de pozitie dominanta"
 • 0 (0 voturi)    
  unghi opus (Marţi, 13 noiembrie 2007, 18:45)

  elcid [anonim]

  ovidiu: Trebuie sa te credem pe cuvant?
 • 0 (0 voturi)    
  Pt MEC (Marţi, 13 noiembrie 2007, 19:26)

  Silviu [anonim]

  Eu zic sa nu iti mai dai cu parerea despre tarifele din Germania. Eu stau aici de ceva timp si efectiv iti spun ca 15 euro pe care ii dai pe o Cartela la Vodafone Germania se duc imediat daca suni in afara. Ca sa nu iti mai spun ca ei nu am abonamente decat pe o perioada de 2 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Elcid@12 (Marţi, 13 noiembrie 2007, 20:58)

  ALex [anonim]

  "Eu cred ca exista posibilitatea banarii telefoanelor furate la fiecare operator individual (daca telefonul tau era in Vodafone nu cred ca VDF il poate bara sa nu fie folosit in Orange, Cosmote, Zapp... )"

  Credinta nu are nimic de a face cu tehnologia. Apelul intr-o retea GSM / WCDMA este initiat pe baza a doua coduri: codul IMEI al telefonului (unic in lume) si numarul serial al cartelei SIM. Dupa cum se vede, numarul de telefon nu apartine acestei liste. Asadar in cazul pierderii unui telefon, daca ar exista o baza de date globala, numarul IMEI ar putea fi banat / blocat iar telefonul nu va putea fi utilizat in nici o retea din lume.

  Exista totusi o exceptie: cand dupa furt cineva intervine pe firmware-ul telefonului (sau etajului radio in cazul smartphone-urilor) si schimba IMEI-ul cu unul valid. Insa prin existenta a doua (sau mai multe) telefoane cu acelasi IMEI incalca legislatia de folosire a echipamentelor radio.

  V-a raspuns la aceasta intrebare ALex - certificare de operator radioemisie clasa C nr. 631/2007, Cesky telekomunikacni urad - Cehia.
 • 0 (0 voturi)    
  A se cauta dupa tarife de interconectare (Marţi, 13 noiembrie 2007, 21:06)

  dan4 [anonim]

  Totul pleaca de la tarifele de interconectare, cei mari tin cu dintii ca acestea sa fie cit mai mari astfel ca firmele mici sa fie obligate sa plateasca scump daca vor sa faca apeluri in afara retelei.
 • 0 (0 voturi)    
  pt 12 si 14, legat de preturi (Marţi, 13 noiembrie 2007, 22:55)

  MEC [anonim]

  In primul rand pt Silviu : si eu am stat in germania, si stiu preturile de acolo. Iar mai nou, in Ro nu poti face un contract pt mai putin de 2 ani. La cartela prepay sunt de acord ca preturile sunt mai mari, hai sa vedem la abonamente.

  * La o2 poti vorbi in reteaua o2 si pe fix cu ZERO centi, iar restul 19centi. - abonament 21euro dc il faci online (http://shop2.o2online.de/nw/produkte/tarife/genionsml/easyl/index.htm l)

  * cu 5 euro abonament ai incluse 50 de min tot la o2.

  Mie mi se pare tarife mai bune ...

  * Hai sa vedem la telefoane - un ex gasit rapid : telefon cu camera 3,2 , mp3 player , 42mb memorie interna+micro - SD etc costa 1 euro la abonament de 2 ani. in RO la oricare dintre ofertanti poti gasi o oferta de genul asta? (http://shop.vodafone.de/online/privat.cfm?go=handys.detail&productID= 3633&wt_adpage=PrivatHomepage&wt_adarea=Flaeche6&WT.ac=PrivatHomepage. Handys&WT.av=Handys&wt_adclick=1&WT.svl=link5)

  Legat de telefoane furate, IMEI : la fel cum este posibila existenta unei liste negre comune a rau platinicilor , la fel de bine este posibila si o lista cu IMEIurile telefoanelor furate. Dar asta nu ii doare la buzunar, din contra ....
 • 0 (0 voturi)    
  pentru ALex@15 (Marţi, 13 noiembrie 2007, 23:06)

  elcid [anonim]

  Ceea ce am spus este ca fiecare operator (toti) ar trebui sa bareze telefonul (IMEI-ul) in centrala proprie deoarece nu cred ca un operator poate bloca initierea/efectuarea apelurilor intr-o alta retea ( te rog sa ma corectezi daca gresesc); dar pentru asta ar trebui sa existe intradevar o baza de date comuna si un cadru legislativ care sa oblige operatorii se blocheze telefoanele raportate ca furate, iar asta lucruri trebuie si nu pot fi facute decat de ANRCTI...
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Elcid@18 (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 0:22)

  ALex [anonim]

  Ceea ce ati afirmat acum este perfect corect.

  Baza insa exista pentru ca incepand de la anul trebuie sa se poata asigura portabilitatea numerelor (Number Portability), care necesita existenta unei astfel de baze. Fireste, pentru IMEI-uri baza trebuie doar extinsa si, cel mai greu, trebuie creat contextul legal. Scuze ca am reluat ideea dvs desi era corect exprimata, am vrut doar sa o completez cu ideea ca de fapt toata tehnica depinde de ... papagali (a se citi avocati) care se ocupa cu alambicarea legilor.

  PS: Si ceva vesel, apropo de utilizarea aiuristica a statiilor de emisie-receptie. Acum vreo 3 saptamani eram in avion si aud in casti urmatoarea transmisie: "Oskar Kilo Kilo Golf Bravo final pe pista 21, cer permisiune de aterizare imediata. Sunt aproape de aeroport, la 150 m deasupra padurii.". In acel moment mi-am dat seama ca toate aeroporturile care au auzit acest mesaj faceau ce faceam si eu: cautau padurea si avionul, intrucat pilotul uitase sa spuna unde se afla, in ce oras, la ce aeroport. Si luati in calcul ca distanta de emisie este de cam 120 km. Asta se intampla cu informatiile prea generalizate (gen baze de date comune). PS/2: Am retinut numele avionului pt ca se numeste OK-KGB (nice, nu ?)
 • 0 (0 voturi)    
  TARIFE DE INTERCONECTARE !!!! (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 8:18)

  GoGU [anonim]

  Perfect de acord cu comentariul 16. TOTUL tine de tarifele de inerconectare . Nu poti sa "le vinzi" apeluri la alti operatori la preturi de 10 ori mai mari decat platesc abonatii tai in retea.
  In acest fel se protejeaza cu un zid financiar reteaua .
 • 0 (0 voturi)    
  Cinci operatori mobili? (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 10:02)

  Kissu [anonim]

  "Directorul Orange mai spune ca “pe piata de telefonie mobila din Romania activeaza cinci operatori, cel mai mare numar de operatori la nivelul UE si ca preturile pietei sunt mai mici fata de cele din Europa."

  Astia i-au pus la socoteala si pe RDS cu licenta lor 3G? Pai astia inca NU opereaza pe piata! Sau ma insel?!... :-?
 • 0 (0 voturi)    
  Numai specialisti pe aici (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 10:11)

  Sandy Bell [anonim]

  Telefoane declarate furate - blocate?
  Pai asta inseamna hartogaraie multa (aka cheltuieli in plus - vrei sa le suporti si pe astea?), pentru operator si binenteles suportate de client.
  Trebuie demonstrat ca ti s-a furat telefonul si pentru asta trebuie declatatie, copii dupa actele de achizitionare ale telefonului, probabil un drum la politie in urma caruia sa capeti o hartie care sa ateste ca ai declarat paguba.... s.a.
  Pentru ca daca nu faci treaba asta cu hartogaraia nu ai controlul asupra declaratiilor de "furt".
  Operatorul se fereste de urmatoarea situatie: 1000 de pagubiti pe zi care suna la *xxx, dupa care 500 din acestia l-au regasit in buzunarul de la geaca purtata in weekend; sau poti fi sunat de catre "hot" pentru a fi deblocat - si atunci operatorul ce ar trebui sa faca? - sa puna intrebari pentru verificare pentru un telefon care tu l-ai cumparat de la un magazin din alta tara (si despre care el nu are datele - acele hartii de care vb la inceput). Si sunt sigur ca sunt si alte 1000 de situatii pentru care operatorul nu detine controlul si pentru care cei iuti de mana ar avea raspunsul potrivit.
 • 0 (0 voturi)    
  pt elcid, ALex si MEC (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 10:27)

  tetelu [anonim]

  In primul rand, operatorul tau ar trebui sa puna pe lista neagra IMEI-ul telefonului furat. Eu am sunat la Vodafone si au ridicat din umeri.

  In al doilea rand, operatorii trebuie sa blocheze accesul telefoanelor de pe lista neagra in retea. In europa se intampla asta, in tarile civilizate, nu in astea intrate pe usa din dos a europei.


  ALex si MEC
  Aceste liste exista, si se folosesc de multa vreme.
 • 0 (0 voturi)    
  profit (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 11:21)

  tengura [anonim]

  In perioada aprilie - septembrie 2007,profitul operational al Vodafone a urcat cu 21,4%, la 391,67 milioane de dolari;
  in anglia sunt asociatii de consumatori care determina reducerea preturilor (este cazul unei banci care a fost obligata sa reduca comisioanele) daca sesizeaza ca este loc ;hai sa cerem reducerea tarifelor la telefonie
 • 0 (0 voturi)    
  Sa sumarizam... (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 18:32)

  dacos [anonim]

  Concurenta este buna pentru consumatori dar rea pentru oligopolisti.

  Oligopolul Orange-Vodafone este o realitate , concurenta este simbolica si strict tinuta sub controlul duopolului.

  Abuzul de pozitie dominanta a devenit comportament uzual al celor doi operatori si nu mai bate la ochi, naivii, utilizatori sau alti mici operatori s-au linistit, au inteles ca Orange si Vodafone sunt stat in stat iar ANRCTI impreuna cu Consiliul Concurentei...gluga de coceni.

  In Franta, acum doi ani, pentru o realitate similara (schimb de informatii si coordonare intre Orange SFR si Bouygues) autoritatile de concurenta si reglementare au dat o amenda de 534 milioane euro.

  In Romania, Orange si Vodafone fac profituri uriase, mai mari decat toate celelalte tari din grupurile lor tocmai pentru ca tarifele "negociate" cu ANRCTI nu au nici o legatura cu costurile si in plus beneficiaza de absenta concurentei reale.

  Pe buzunarul consumatorilor romani si cu "ajutorul" catorva oameni "de bine".

  In Romania, in fata evidentei incomode ...noi avem "suspiciuni"
 • 0 (0 voturi)    
  LOOOOOL (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 19:49)

  STEFANOAIA DORIN [anonim]

  mai sa fie mai sa fie abia acum si-a dat seama autoritatea x ca exista un oligopol pe piata ? tocmai acum cand s-a dezvoltat cat de cat cosmote-ul ....si se poate spune ca nu mai e tocmai oligopol.ce-a facut autoritatea atatia ani ?
  de fapt la noi povestea cu monopolul e o gluma buna.vedeti ce amenzi se aplica la altii pentru cazuri de monopol.
  Cu respect!
 • 0 (0 voturi)    
  asociatii ale consumatorilor (Miercuri, 14 noiembrie 2007, 19:57)

  STEFANOAIA DORIN [anonim]

  in alte tari stiu ca exista asociatii ale consumatorilor.probabil vor fi si la noi peste zeci de ani ........care asociatii au un cuvant de spus
  in Romania nu am cunostinta de nici o astfel de asociatie.
 • 0 (0 voturi)    
  Escrocherie marca Orange (Luni, 24 decembrie 2007, 12:08)

  Stefan C [anonim]

  In urma cu ceva saptamani am facut un abonament de familie la Orange.La incheierea contractului dealerul mi-a spus ca pentru 2 luni am acces gratuit la internet.I-am explica fetii ca nu-mi trebuie pt ca am internet si acasa si la servici,dar mai ales pt ca presimteam ca o sa fiu taxat cu prima ocazie degeaba.Dupa cateva saptamani sun preventiv la 411 si ii cer la baiatului ala care mi-a raspuns sa-mi anuleze internetul .Va dati seama ca nu au facut-o.Si dupa doua luni surpriza s-a materializat intr-o factura cu 1.5 euro+TVA mai mare, dupa ce i-am mai si rugat sa-l anuleze.Nu domnule ca nu pot sa ma" priveze de un drept al meu"(citatul ii apartine desteptului de la Orange pe care l-am rugat sa anuleze optiunea de internet).
  Ma obosesc sa scriu randurile astea pt a va ajuta sa alegeti mai bine decat mine pt ca oricum cel putin la OPC o sa ma duc daca nu cumva o sa depun si o plangere penala pt inselaciune.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by