Costica Argint i-a adresat premierului Tariceanu o scrisoare deschisa in care ii multumeste pentru intalnirea de la Roma, isi cere scuze pentru necazurile pe care i le-a provocat. Argint anunta totodata ca in viitorul apropiat va renunta la cetatenia romana.

"Dupa 30 de ani, m-am simtit din nou mandru ca sunt cetatean al Romaniei si onoarea pe care mi-ati facut-o strangandu-mi mana, dumneavoastra si domnului ministru de Esterne (sic) vor ramane amintiri foarte frumoase in inima mea", scrie Argint intr-o scrisoarea publicata, marti, pe siteul www.mediafax.ro.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru a declarat pentru HotNews ca “nu a ajuns nici o scrisoare la Guvern”.

In aceeasi scrisoare liderul tiganilor ii povesteste lui Tariceanu in scrisoare cum a strigat in fata ambasadei Romaniei "Hotii! Hotii!" "cand Traian Basescu a fost suspendat in cel mai urat mod de o clica de parlamentari".

"Diplomatii nostri minunati au chemat politia de stat! Le-am spus de ce scandez si ce mi s-a intamplat si cum au intentia sa manevreze votul in favoarea lor. Si au plecat asa cum au venit. Domnul sa ma ierte, dar bine suna «la asa popor, asa politicieni»", ii mai scrie Argint premierului in scrisoarea deschisa.

Costica Argint il asigura pe premier ca numai "ambitiile electorale care se apropie" au facut ca adversarii politici ai acestuia "sa se foloseasca de acest prilej prezentandu-l mai rau ca pe un act de tradare".

Argint spune ca el nu este "cautat international ci numai pe teritoriul national", pentru fapte penale pe care nu le-a comis.

Costica Argint precizeaza ca nu a fost simpatizant al politicii lui Tariceanu: "Insa am cunoscut doi ministri pe care ii voi purta in minte toata viata mea pentru gestul frumos pe care l-au facut in ceea ce ma priveste pe mine si asociatia pe care o conduc", spune Costica Argint.

De asemenea, el il anunta ca in viitorul apropiat va depune cerere de retragere a cetateniei romane, "pentru ca intr-o tara unde se manifesta atata intoleranta si ura vizavi de tigani e imposibil sa fii reconsiderat si chiar cu toate insistentele Consiliului European rromii vor fi mereu in pericol si discriminati in Romania".

Prezenta lui Costica Argint la intalnirea premierului si a ministrului de Externe cu reprezentantii romanilor din Italia a fost criticata dur in presa dupa ce Politia a confirmat ca Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, dupa ce a fost implicat intr-un scandal intr-o comuna vranceana. In timpul procesului, Argint a fugit din tara in Italia.

Cinci ani mai tarziu, in 2002, la solicitarea Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea, pe numele lui Costica Argint a fost emis mandat de urmarire internationala. Dupa alti cinci ani, a fost emis mandat international de arestare, barbatul fiind condamnat la un an si sase luni de inchisoare pentru fapta sa.

In urma cu un an, Costica Argint a obtinut statutul de azilant politic in Italia, astfel ca autoritatile nu mai pot pune in aplicare mandatul.