Bufnita Hedwig din „Harry Potter“, buclucasul motan Jinx din „Un socru de cosmar“ sau ciinele Toto din „Vrajitorul din Oz“ au facut roluri secundare memorabile.

N-au avut parte de roluri principale, asa cum s-a intimplat cu Lassie, Black Beauty sau Flipper, dar au dat sarea si piperul filmelor in care au zburat, au latrat sau au mieunat. Cele mai convingatoare necuvintatoare dintr-un rol secundar au fost nominalizate de revista americana „Entertainment Weekly“.

Hedwig, bufnita alba a lui Harry Potter, tine loc de telegraf in lumea vrajitorilor. Cea mai frumoasa bufnita dintre „postasii“ din fantasyul lui J.K. Rowling e primita in dar de la Hagrid in timpul cumparaturilor „rechizitelor“ necesare pentru primul an de magie al lui Harry.

La fel de multa intelepciune si loialitate dovedeste si ciinele Toto, care o insoteste pe Dorothy in aventurile ei din „Vrajitorul din Oz“. Chiar daca nu ne spune ce fel de rasa este, autorul povestii, Frank Baum, il descrie pe Toto ca pe un „ciine mic si negru, cu parul lung si matasos si cu ochii negri si jucausi“.

Un alt reprezentant al rasei canine, Buck, insoteste familia Bundy in sitcomul omonim. In locul latraturilor avem sansa unica de a auzi ce gindeste lenesul animal de companie, obsedat tot timpul de femelele vecinilor. Mult mai activ si rautacios se arata a fi Mr.

Jinx, motanul din filmul „Un socru de cosmar“, care-i face zile negre personajului jucat de Ben Stiller, insarcinat sa aiba grija de felina socrului sau.

Din registrul comic, bucalatul catel Precious ne arunca in tenebrele thrillerului „Tacerea mieilor“. Spre sfirsitul filmului, ciinele criminalului in serie Buffalo Bill cade in putul pregatit pentru victimele sale si incepe sa schelalaie la concurenta cu tipetele fetei claustrate.

de Victor Popescu

integral in Cotidianul