Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat. Episodul 3. 23,8 milioane lei (fara TVA), contracte atribuite de ANAF in 2009

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Vineri, 10 septembrie 2010, 11:59 Actualitate | Esenţial


Agentia Nationala de Administrare Fiscala a atribuit numai in anul 2009 contracte avand ca obiect serviciile de intretinere, reparatii, dezvoltare, implementare software. In total, au fost 5 contracte care insumeaza 23,8 milioane lei (fara TVA), licitatiile avand de fiecare data alte firme castigatoare.

Din raspunsul pe care l-a transmis ANAF reiese ca structura specializata in IT&C la nivelul Ministerului Finantelor Publice si a structurilor subordonate acestuia, respectiv Directia generala de tehnologia informatiei, a intrat in organigrama Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) in anul 2007 prin H.G. nr. 495. Anterior acestui an, A.N.A.F. nu a atribuit contracte de achizitii publice avand ca obiect serviciile de intretinere, reparatii, dezvoltare, implementare software.

Contractele atribuite de A.N.A.F. in domeniul tehnologiei informatiei sunt urmatoarele:
 • Contract nr. 1096368/2009 furnizare solutie de securitate Antivirus si Content Filtering, atribuit SC Qnet International SRL in valoare de 831.990 lei fara TVA;
 • Contract nr. 1097482/2009 Contract de furnizare Pachet licente software suplimentare pentru solutia existenta de software IBM, atribuit SC IIRUC Service SA in valoare de 10.625.807,5 lei cu TVA inclus; - 8.929.249,57 - valoare fara TVA;
 • Contract nr. 1098341/2009 furnizare upgrade si update pentru licente IBM, atribuit SC Software Development & Consulting SRL in valoare de 8.546.740,95 lei fara TVA;
 • Contract nr. 1098343/2009 furnizare upgrade si update pentru licente Oracle, atribuit SC Novensys Corporation SRL in valoare de 4.021.550 lei fara TVA;
 • Contract nr. 1098342/2009 furnizare upgrade si update pentru alte licente, atribuit SC Total Network Solution SRL in valoare de 1.467.106,63 lei fara TVA.
HotNews.ro a solicitat mai multor ministere si alte institutii de stat lista contractelor atribuite pentru: Servicii de intretinere si reparatii de software/ servicii de dezvoltare si implementare software/ Servicii de mentenanta software; valoarea fiecarui contract atribuit si operatorii economici carora le-au fost atribuite contractele. Vom reveni cu aceste informatii de indata ce vor fi disponibile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3154 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  hmm (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:08)

  Előd [anonim]

  "serviciile de intretinere, reparatii, dezvoltare, implementare software."

  Niciunul dintre contractele menționate nu are ca obiect așa ceva.

  Ar trebui însă să dea de gândit de ce se cheltuie întregul buget pe licențe.

  Contractul cu Qnet e clar. Sunt cheltuieli anuale, necesare. Restul... probabil "datorii" mai vechi.
  • 0 (0 voturi)    
   aici sunt banii dumneavoastra (Vineri, 10 septembrie 2010, 13:21)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Előd

   acolo.
   si in salariile angajatilor guvernului. ca boc, cand a ajuns premier a adus jumatate din primaria cluj napoca sa lucreze la guvern. si le plateste si cazare. si vorbeste de angajarile lui tariceanu. macar tariceanu platea numai salariile nu si cazarea. si apoi, daca tot angajase tariceanu atatia de ce nu a dat el afara pe aia prosti inainte sa-i aduca pe aia buni cu chirie platita?
 • +3 (3 voturi)    
  Dar ceva de ansamblu nu exista? (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:19)

  AlinN [anonim]

  Gen cheltuieli in ultimii 20 de ani la nivelul aparatului de stat cu informatizarea.
  Am inteles ca doar in 2004-2010 cifra este de doua ori mai mare decat deficitul fondului de pensii.
  In mod normal acesta nu este un motiv de acuze. Dar in momentul in care tu, stat dai un miliard si ceva pe an in informatizare si ma pui sa-ti aduc nu stiu cate stampile cum ca n-as fi dator tot la tine stat, atunci cineva trebuie sa dea cu tine de pamant. Adica sfidarea a ajuns la un nivel maxim.
  Atunci cand nu poti face o aplicatie online, atunci cand continua sa ti se ceara zeci de hartoage si stampile, dupa doi ani sunt doar frustrat. Dar dupa 6 ani de cheltuiala de ordinul miliardelor de euro pe an si 0 rezultate stiu ca banii aia doar se fura.
  • -1 (1 vot)    
   De unde stii (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:40)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Toti "stiu" dar nu au dovezi, de fapt sunt simple presupuneri...
   • +1 (1 vot)    
    Nu trebuie (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:57)

    Iuliana [anonim] i-a raspuns lui Sorin

    sa ai 10 facultati sa iti dai seama camare parte din contractele astea sunt trase de par. Sunt sume imense pt niste porcarii.
    • 0 (0 voturi)    
     sa ai 10 facultati (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 20:28)

     Bug Zileriu [anonim] i-a raspuns lui Iuliana

     Poti sa ai 100, daca nu te pricepi, nu vorbi prostii.
     Suma nu pare a fi anormal de mare - depinde insa de continutul concret al contractelor.
     Din denumirile contractelor nu pot sa te pronunti - asta daca te pricepi, cat de cat...
   • 0 (0 voturi)    
    atunci daca nu se fura, (Vineri, 10 septembrie 2010, 13:12)

    ngi [anonim] i-a raspuns lui Sorin

    se arunca la gunoi.
 • 0 (0 voturi)    
  HN - pls continua episoadele (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:40)

  ciucu [anonim]

  Astia habar nu au ce e aia prioritizare si pe ce sa cheltuie banii. Adica e la mintea cocosului sa prioritizezi si astia au avut bani pe mana. Probabil ca fura.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu au ales software-ul liber? (Vineri, 10 septembrie 2010, 12:50)

  phlo [utilizator]

  De ce nu ales solutia software-ului liber? Ar iesi mult mai ieftin
  • 0 (0 voturi)    
   cum de ce? (Vineri, 10 septembrie 2010, 14:30)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui phlo

   pai daca se alegea soft liber comisionul era 0 - ca e procent din cost ...
  • 0 (0 voturi)    
   Cumv ai vrut sa spui opensource ?! (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:30)

   John [anonim] i-a raspuns lui phlo

   Se vede ca va pricepeti, "soft-ul liber" cum ii ziceti voi (open source cum ii zicem noi in domeniul IT) nu beneficiaza de nici o garantie. Daca de exemplu prin folosirea unui astfel de soft un rauvoitor ajunge la informatiile tale datorita unui bug nedocumentat, ai fi mai fericit ca statul nu a dat un ban sau ca ai fost tu pagubit. Lasati treaba cu capra vecinului ca nu functioneaza mereu...
   • 0 (0 voturi)    
    Vraja marii... (Vineri, 10 septembrie 2010, 21:25)

    AlinN [anonim] i-a raspuns lui John

    De-aia UE recomanda sa se foloseasca doar opensource este sadomasochista si vrea sa-si faca rau... Bine ca noi romanii ne-am desteptat si am cheltuit mai multe miliarde de euro cu 0 efecte!
 • 0 (0 voturi)    
  Problema nu e cati bani ci cati il folosesc... (Vineri, 10 septembrie 2010, 13:00)

  Unu [anonim]

  Dezvoltarea si implementarea de sofware costa de la 100 de eur la, poate, sute de miloane; indiferent ca e vorba de stat sau de privat.
  Intrebarea e, dupa ce il ai, cat si cum il folosesti; daca nu esti capabil sa il utilizezi la ce il mai cumperi? E ca si cum cineva si-ar lua un avion cu reactie ca sa faca frigarui pe el ...
 • 0 (0 voturi)    
  Hai sictir d-lor guvernanti (Vineri, 10 septembrie 2010, 13:07)

  it_s__not_news [utilizator]

  Contract nr. 1098341/2009 ? Contract nr. 1098343/2009 ?

  De ce nu direct la IBM ? sau la Oracle ? Nu pot sa cred ca nu au primit un pret mai bun ... dar prin IBM sau Oracle direct nu se pot face plati catre terte parti pe licente ....
 • 0 (0 voturi)    
  tehnică (Vineri, 10 septembrie 2010, 13:24)

  kk [utilizator]

  Finanţe Cluj: cam de un an - doi s-a implementat un sistem de ticketing sau bileţele de ordine la ghişeu. A funcţionat (prost) o vreme, apoi s-a renunţat la idee.

  Ideea implementării in sine a fost greşită, fiindcă (cine îşi plăteşte impozitele aici ştie) nu este loc nici măcar să aştepţi cu biletul în mână... doar un culoar de mai puţin de 2 m, unde se şi stă la coadă perpendicular şi se şi circulă de la un ghişeu la altul. Inutilitatea sistemului era clară de la început.

  Sunt chiar curios cât a costat acest sistem dat fiind faptul că aparatul de eliberat tichete pare de ultimă tehnologie, iar afişajele deasupra ghişeelor sunt wireless.

  Singurii care îl mai folosesc sunt copiii ţigani cerşetori care mai intrau la finanţe vara (nu pt plata impozitului pe cerşetorie) să se mai ascundă de soare (că Aer Condiţionat nici vorbă), să ciordească ceva şi să butoneze inutilitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  Mai la obiect. (Vineri, 10 septembrie 2010, 13:29)

  Emil T. [utilizator]

  Întrebările sunt oarecum puse greșit.

  Dacă în cazul unor bunuri fizice lucrurile sunt oarecum destul de clare, încât până și un ochi neavizat poate să emită o părere pertinentă.

  În cazul software-ului, lucrurile sunt extrem, extrem de discutabile.

  O să punctez câteva posibile situații cu care ne confruntăm:

  - Software-ul livrat de aceste companii este construit prost intenționat cu scopul de a câștiga ulterior și mai mult din suport și asistență tehnică, service. Se întâmplă frecvent în sectorul corporate, dar aici măcar sunt standarde de calitate și acest lucru se poate preveni.

  - Nu există o autoritate competentă, specializată în IT care să reglementeze, controleze și penalizeze acest fel de probleme, lăsând loc de interpretabilitate. "Merge prost" nu este un argument suficient în instanță atâta timp cât criteriile de execuție sunt practic nule ("Vom face un progrămel..").

  - Neavând bagajul tehnic pentru dezvoltarea software-ului, autoritățile noastre sunt ușor de fraierit, devenind ușor ținta unor companii care vând ce au chef acestor habarniști. Aici apar diferite oportunități de cumetrie, ceea ce se vede clar doar din denumirea acestor companii care sunt convins că nu au în istoric un portofoliu solid și o reputație pe piața IT. "Software Development & Consulting"?? Cine sunt aceștia, lucrez în industrie și n-am auzit de ei vreodată!

  - Licențele: tot din pricina lipsei de competență, o terță parte poate vinde Statului Român licențe cu găleata, utile sau nu, practicând un adaos foarte mare, asta în contextul în care alte state se gândesc la alternative Open Source pentru optimizarea acestor cheltuieli, având personal foarte calificat pentru asta.

  Ar mai fi multe de spus (cine face QA, usability testing, standarde de dezvoltare soft și website guvernamental etc). Ideea e că, așa cum stau lucrurile acum, este imposibil să avem infrastructură informatizată care să mai *și* funcționeze.
  • -1 (1 vot)    
   Nu prea cred ca lucrezi in IT (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:40)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Emil T.

   Iarasi unul care le stie pe toate, "Neavând bagajul tehnic pentru dezvoltarea software-ului..." si " "Software Development & Consulting"?? Cine sunt aceștia, lucrez în industrie și n-am auzit de ei vreodată!" dovedeste ca probabil faci niste minisiteuri in PHP si te dai ca "lucrezi in industria IT". La prima afirmatie pot sa iti spun ca IT-ul din ANAF a facut softuri mult mai bune decat fac multe firme, iar daca nu ai auzit de SDC inseamna ca nu te invarti in zona IT unde se vorbeste despre ei, cum nu o sa te plimbi niciodata cu Ferrari asa nu ai cum sa auzi de SDC nici de acum inainte.
 • 0 (0 voturi)    
  Este cineva interesat? (Vineri, 10 septembrie 2010, 13:39)

  Silviu [anonim]

  Daca se vor face investigatii din urma, incepand cu anul 1998 si pana in prezent, se va descoperi ca pe 'dezvoltari soft si servicii" s-au cheltuit in toate minsterele cumulat peste 25 miliarde euro. Ca o compatatie, Estonia care are aplicatii on-line pentru TOATE serviciile publice, inclusiv ID electronice a cheltuit in total 870.000.000 euro. Romania a cheltuit de 25 ori mai mult si nu are NIMIC functinonal indiferent de cine a fost finantatorul: UE, Banca Mondiala, buget. Este unul di jafurile cele mai mari, bani din care daca se cumparau solutii la cheie ar mai fi ramas si pentru constructia a 1500 km de autostrazi. Si totusi pe nimeni nu intereseaza. De ce oare?
 • 0 (0 voturi)    
  Cheltuieli licente (Vineri, 10 septembrie 2010, 14:01)

  Dragos [anonim]

  Daca e sa fim seriosi, licentele astea costa mult. Gen Oracle/IBM/Microsoft/etc sunt o groaza de bani.

  Intrebarea e daca acele softuri chiar se folosesc, daca aplicatiile sunt de actualitate si implementarile lor utile si daca cineva s-a gandit in ministerele alea sa optimizeze costurile cu software.

  Nu zic ca toti banii din contracte se duc unde trebuie (probabil sunt si mici "scapari" pe akolo, niste oameni care trebuie comisionati), dar e vorba maimulte de eficientizare si utilitate a keltuirii acelor bani.
 • 0 (0 voturi)    
  Asa, si? (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:01)

  Barengott [anonim]

  A.N.A.F. e mare, are Garda Financiara cu comisariatele locale pe judete, Vama cu Directiile Regionale, vreo 7-8 in tara, plus ANAF cu aparatul propriu, DIrectiile judetene si AFP locale. Cativa zeci de mii de oameni, undeva intre 30 - 50. Pentru care din acestea au fost cheltuite sumele?
  Pentru toate nu ar fi deloc o suma mare. Zic eu
 • 0 (0 voturi)    
  Problema e pusa gresit aici... (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:21)

  romanis [utilizator]

  Orice sistem informastic presupune o investitie, contracte, bani...La nivel ANAF suma nu este mare... Cun poti avea niste realizari fara investitii? In acest caz problema e gresit pusa...


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by