Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a afirmat că rușii și belarușii pot participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sub drapel neutru, dar Sebastian Coe nu a fost de acord cu această decizie. După doar zece zile, președintele Federației Internaționale de Atletism pare că face un pas înapoi și le oferă o rază de speranță sportivilor din aceste țări.

Jocurile Olimpice de la ParisFoto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

>> Rusia reacționează după condițiile anunțate de CIO pentru participarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleții ruși sunt în continuare interziși la JO 2024, dar „lucrurile se schimbă”, spune Sebastian Coe

Majoritatea federațiilor sportive internaționale au hotărât să permită întoarcerea sportivilor din Rusia și Belarus în competiții, însă atletismul a afirmat că va menține interdicția.

Deși a spus că ușa olimpică rămâne ferm închisă pentru atleții ruși, Coe a recunoscut acum că „lumea se schimbă” și a subliniat existența unui grup de lucru care monitorizează situația.

„Nu există nicio schimbare. Cel mai important lucru este că autonomia și independența federațiilor internaționale de a lua aceste hotărâri este foarte importantă. Noi am luat o hotărâre care credem că a fost în interesul sportului nostru.

Văd vreo schimbare în viitorul apropiat? Nu știu. Lumea se schimbă la fiecare cinci minute, situația s-ar putea schimba. Avem un grup de lucru care monitorizează situația din cadrul sportului și care va sfătui și va ghida Consiliul cu privire la circumstanțele care ar trebui să existe pentru ca orice excludere să fie ridicată” - Sebastian Coe, președintele Federației Internaționale de Atletism, citat de Reuters.

>> Ucraina reacționează după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost acceptați la JO 2024

CIO a autorizat participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris (2024) sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comitetul Internațional Olimpic i-a exclus pe ruși și bieloruși din sportul mondial până la finalul lunii februarie, anul 2022, însă, acum a acționat în două etape pentru a asigura revenirea acestora.

Explicația a fost că sportivii nu ar trebui să plătească pentru greșelile sau acțiunile unui Guvern.

Totodată, CIO a recomandat în luna martie federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor.

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară, anunță Agerpres.

>> CIO, anunț important despre participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris