Doi membri CNA, Valentin Jucan si Florin Gabrea, vor sa sesizeze Parchetul in legatura cu acuzatiile facute marti de Monica Macovei, cum ca Pro TV a anulat un interviu cu ea dupa ce postul ar fi primit un telefon de la CNA. Desi forul audiovizual a fost ca si inexistent pe parcursul campaniei audiovizuale, acesta s-a sesizat imediat in cazul acuzatiilor respective, iar joi a chemat partile sa-si spuna parerea. Discutiile au fost marcate de doua incidente: reprezentantii campaniei Macovei s-au ridicat si au plecat, fara niciun cuvant, in mijlocul dialogului cu membrii CNA despre presupusa "interventie" a acestui for, iar presedintele Laura Georgescu i-a "sugerat" lui Cristian Leonte de la Pro TV ce sa faca intr-un eventual material jurnalistic despre campania electorala.

  • Marti, site-ul stirileprotv.ro a transmis un interviu live cu candidatul Klaus Iohannis. Dupa ce s-a terminat, interviul a fost retras de pe site, iar postul a decis sa anuleze toata seria de patru interviuri cu diversi candidati, programata pentru aceasta saptamana. Monica Macovei, care ar fi trebuit intervievata miercuri, a scris pe Facebook ca "Am fost anunțată de reprezentanții ProTV că emisiunea a fost anulată ca urmare a unui telefon din partea CNA". Pro TV a dezmintit categoric acest lucru. Detalii aici

CNA a chemat partile - reprezentantii staff-ului Monicai Macovei si pe cei ai Pro TV - la sedinta de joi. Managerul campaniei Macovei, Daniel Serban, a aratat ca el a avut discutia cu un om din Pro, prima data chiar in timpul interviului live cu Iohannis, iar reprezentantul postului i-ar fi zis ca s-a primit un telefon de la CNA care solicita intreruperea interviurilor. Daniel Serban a precizat, pentru consiliu, ca stia ca forul audiovizual nu are atributii in domeniul online si "a ramas uimit" de pozitia Pro. El a spus ca a cerut clarificari si a primit pozitia oficiala a Pro TV ca urmare a unor solicitari de la alti candidati care nu fusesera invitati, solicitari ce ar fi fost transmise si la Pro, si la CNA.

  • In timpul discutiilor, un alt reprezentant al Monicai Macovei, Mihai Politeanu, a profitat de ocazie pentru a acuza lipsa de activitate a CNA in timpul campaniei, dand exemplu ca aceasta candidata nu a fost invitata niciodata la Antena 3, lucru ignorat de Consiliu. Iar la scurt timp dupa ce PR-ul campaniei Macovei, Roxana Dascalu, a incercat sa lamureasca faptul ca povestea Macovei-Pro TV era o "neintelegere", acelasi Mihai Politeanu i-a indemnat pe ceilalti candidati sa iasa din sala Consiliului, fara sa scoata nicio vorba, in pline discutii cu membri CNA. Mai multi membri CNA au spus ca este un "comportament sfidator" si "inadmisibil"

Pe de alta parte, jurnalistul Cristian Leonte de la Pro TV a explicat ca in timpul interviului cu Iohannis au inceput sa sune alti candidati, care au avertizat ca vor timpi egali si ca vor sesiza CNA, iar omul Pro TV care a vorbit cu staff-ul Monicai Macovei ar fi spus exact aceste lucruri. Leonte a precizat din nou ca nimeni din Pro TV nu a primit niciun telefon de la CNA.

  • La finalul discutiei, Laura Georgescu i-a "sugerat" lui Cristian Leonte ca, in cazul in care postul va realiza, ca in trecut, un "making-of" al campaniei electorale dupa finalizarea acesteia, sa ia in considerare sa includa si acest incident. Ca urmare, un alt membru, Valentin Jucan, a afirmat ca ceea ce spune Laura Georgescu suna chiar a "interventie" in politica editoriala a Pro TV, adica exact lucrul pentru care au fost convocate discutiile de azi in cazul Macovei.

Valentin Jucan, sustinut de un alt membru, Florin Gabrea, a spus ca doreste sesizarea Parchetului in legatura cu acest caz, avand in vedere ca forul audiovizual este acuzat in mod grav de fapte penale, de catre un candidat la prezidentiale. Deocamdata, membrii CNA au votat sa difuzeze un comunicat de presa in care sa-si spuna "clar" pozitia.