​INTERVIU

Alegeri SUA 2020. Românii ar trebui să țină cu Joe Biden sau cu Donald Trump?

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Joi, 8 octombrie 2020, 8:34 Actualitate | Alegeri SUA 2020


Joe Biden si Donald Trump, confruntare electorala
Foto: JIM WATSON/AFP/ Profimedia
Ce au însemnat pentru România cei patru ani cu Donald Trump la Casa Albă și la ce ar trebui să ne așteptăm de la alegerile din SUA din 3 noiembrie 2020, plus alte întrebări, într-un interviu cu Antonia Colibășanu, analist geopolitic la Geopolitical Futures și lector universitar doctor la SNSPA.

În perspectiva alegerilor din SUA, din 3 noiembrie 2020, Hotnews va publica o serie de interviuri și articole despre relațiile din ultimii ani dintre SUA și România, importanța alegerilor din Statele Unite, sistemul de vot american și alte teme de interes.

Primul interviu din această serie este cu Antonia Colibășanu, analist geopolitic la Geopolitical Futures și lector universitar la SNSPA. Temele abordate în interviu au fost legate de ce au însemnat pentru România cei patru ani de mandat ai lui Donald Trump la Casa Albă, de ce românii au nevoie în continuare de vize pentru a merge în SUA, cum decurg relațiile economice dintre cele două state, ce ar înseamna pentru noi o schimbare a administraței la Casa Albă și multe altele.

În 2016, s-a schimbat administrația americană de la una democrată, la una republicană. Administrația Trump a fost percepută drept una mai pragmatică, mai puțin idealistă. Cum credeți că s-a resimțit această schimbare în relația cu România? Cum s-ar traduce la București pragmatismul lui Trump?

Antonia Colibășanu: „Pragmatismul” lui Trump nu știu cât de mult a fost resimțit la București – însă, cu siguranță, a fost resimțită din plin strategia SUA de „retragere” din rolul de polițist global (începută de altfel de administrațiile democrate care i-au precedat celei republicane), concomitentă cu „focusul” pe zone de importanță strategică.

Astfel, Marea Neagră este mult mai menționată la Washington decât în trecut – și cu asta, România este pusă pe harta strategico-militară a SUA. În primele luni ale administrației Trump, a părut că dimensiunea economică, afacerile, vor domina discursul parteneriatului cu SUA. Administrația republicană a fost atunci vocală prin susținerea pe care a dat-o conferințelor referitoare la proiectele economice aferente platformei „Inițiativa celor trei mări”.

Acestor evenimente –precum Summit-ul organizat la București în 2018 – le-au urmat atât inițiative economice concrete (cu participarea sau fără participarea unei părți americane - de exemplu BRUA), dar, poate mai important, s-au transmis semnale de importanță strategică în domeniul economic – până atunci inexistente.

Totuși, dimensiunea militară a parteneriatului strategic a rămas prioritară, fapt impus și de evenimentele din regiune. Alături de exerciții comune pe flancul de est al NATO, s-au concretizat și schimbări logistice operaționale, ca parte a parteneriatului strategic. Astfel, baza militară Kogălniceanu din Constanța – inițial bază logistică de tranzit pentru armata americană are astăzi statut strategic.

De asemenea, cea mai recentă etapă a „pragmatismului” american sunt negocierile care au urmat deciziei de retragere și relocare a trupelor americane din Germania – negocieri care continuă să se desfășoare. Mai mult, noua lege a apărării dezbătută acum în Congres vizează alocarea resurselor pe flancul estic necesare descurajării și apărării în regiunea Mării Negre.

Cu alte cuvinte, evoluția strategică a SUA a determinat o abordare mai clară față de România, relațiile bilaterale fiind facilitate nu atât de pragmatismul președintelui cât de orientarea politicii externe americane.

Mesajele anticorupție de la Ambasada SUA și războiul comercial cu ChinaAmbasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

Mult timp, românii au remarcat faptul că de la Ambasada SUA din România au pornit poate cele mai importante semnale externe referitoare la necesitatea luptei anticorupție. Chiar în discursul politic din România, în perioada lui Liviu Dragnea, ambasada SUA a fost acuzată că „intervine în treburile interne ale României”. Acum, cel puțin la nivel de percepție publică, Ambasada SUA pare mai degrabă angajată în războiul comercial cu China, decât în sprijinirea luptei anticorupție din România (o temă poate mai apropiată de preocupările românilor de rând decât China). Este vorba despre o schimbare a intereselor americane în relația cu România, de schimbare a priorităților? Este aceasta o caracteristică a „pragmatismului” administrației Trump?

Percepția publică este setată de o serie de factori între care problemele socio-economice și chestiunile legate de politica internă sunt cei mai importanți. Societatea românească dezbate și are astăzi alte probleme decât avea în 2016 (după tragedia Colectiv) și în anii următori, în perioada guvernărilor PSD.

Agenda publică s-a schimbat. Așa cum s-a schimbat și agenda publică în Statele Unite. Ca atare, ceea ce este discutat și mai ales ceea ce este perceput din ceea ce spune ambasada Americii (sau orice altă ambasadă), trebuie considerat prin prisma agendei publice a părților implicate.

Astfel, ambasada SUA vorbește astăzi despre combaterea crimei organizate – cumva o evoluție a ceea ce înseamnă corupția dar și o preocupare ținând cont de riscurile sociale aferente pandemiei actuale.

În ceea ce privește China, subiectul a fost pe agenda ambasadei de ceva vreme – nu atât de vizibil ca acum, ce-i drept, și din cauza războiului comercial, cum bine menționați și – tot la nivel perceptual, din cauza pandemiei. Dar, și acum cinci-șase ani de pildă, de fiecare dată când se discuta despre potențialul investițiilor chineze în economia românească, reprezentanții ambasadei americane găseau destule mijloace de a încerca să atragă atenția guvernanților – fără excepție, indiferent de culoarea politică.

Sigur, investițiile chineze nu s-au realizat și nici una dintre promisiunile Beijing-ului nu s-a concretizat – și asta nu din cauza Americii. Ci a modului în care au evoluat relațiile bilaterale ale Chinei cu România (și vice-versa, ale României cu China), în primul rând. În concluzie, schimbarea, la nivel perceptual, a discursului ambasadei nu e legată de prioritățile americane vis-a-vis de România (ele rămân neschimbate), ci de evoluțiile notate pe agenda publică a celor două state, a evenimentelor care atrag atenția și care sunt discutate de marea masă, cu prioritate, la un moment dat.

Acum ne preocupă și pe noi și pe americani pandemia, cu riscurile aferente în zona socio-economică, între care creșterea criminalității și crimei organizate ocupă un loc important. De asemenea, atât pe americani cât și pe europeni, pe români, îi mai preocupă și ce se întâmplă cu China – dacă pandemia o întărește ca putere globală, sau dimpotrivă. Sigur, perspectiva diferă.

Pentru foarte mulți români, principala amenințare externă o reprezintă Rusia, iar America este văzută ca aliatul care ne poate proteja de această amenințare. Credeți că scandalurile din America referitoare la relația lui Trump cu Putin, la interferența rușilor în alegerile din 2016 (care l-ar fi favorizat pe Trump) au scăzut încrederea românilor în aliatul american în relația cu Rusia? Care ar fi contraargumentele la această percepție?

Nu am văzut date care să confirme faptul că percepția românilor s-ar fi schimbat cu privire la rolul Americii vis-a-vis de Rusia, din 2016 până în prezent. Mai mult, cred că ceea ce a transmis America prin fapte a susținut ideea că aceasta ne poate fi aliat în asigurarea protecției față de această amenințare.

Aș menționa aici toate dezvoltările ce țin de apărarea flancului estic al NATO și al regiunii Mării Negre în special, de la exerciții comune, prezență a trupelor americane pe teritoriu. De asemenea, Congresul american a adoptat în noiembrie 2018 rezoluția nr. 709 cu privire la acțiunile Rusiei în Strâmtoarea Kerci, ceea ce aduce Marea Neagră în prim planul tactic al armatei americane, subliniind relațiile antagonice dintre Rusia și America.

În același timp, comunicările referitoare la cooperarea dintre armata română și cea americană cred că au ajutat la menținerea încrederii publicului în alianța strategică dintre cele două state.


Sistemul de rachete Patriot

Tot la nivel de percepție publică, parteneriatul SUA-România pare a fi unul care funcționează mai bine din punct de vedere militar (tocmai am plătit 910 milioane dolari pentru primul sistem Patriot, din 2020 vom aloca peste 2% din PIB pentru Apărare, așa cum a cerut Donald Trump etc), decât economic (investițiile americane în România sunt pe locul 16). De ce nu vin mai multe companii americane să investească în România?

Aș face o precizare legată de alocarea a 2% din PIB pentru apărare: angajamentul respectiv a fost asumat de toate țările membre NATO la Summit-ul din septembrie 2014, iar în ianuarie 2015 factorii politici din România au semnat un acord politic național care prevederea atingerea acestui nivel până în 2017, deci înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

În definitiv, investiția în apărarea națională reprezintă o dovadă de responsabilitate pentru cetățenii proprii. Referitor la parteneriatul bilateral în domeniul economic: sigur că la nivel declarativ, întotdeauna „mai mult” e mai bine. Realitatea este că sunt companii americane cu investiții serioase în România și am vrea mai multe.

Căutând cifrele, am observat că cel mai recent raport al BNR (referitor la anul 2019) plasează SUA pe locul 5 din punct de vedere al soldului investițiilor străine directe, deci nu pe locul 16. Comparativ, la sfârșitul anului 2016, Statele Unite se afla pe locul 13.

Raportarea respectivă folosește drept criteriu țara de origine a investitorului final, adică locația în care se ia și se controlează decizia de investiții și privește soldul investițiilor, ceea ce oferă o imagine mai aproape de realitate, referindu-se inclusiv la durabilitatea relației bilaterale, a interesului investitorului pe termen lung.

Altfel, companiile americane pot folosi, spre exemplu, filialele lor europene pentru a investi. De fapt, raportarea statistică standard va considera de cele mai multe ori fluxul de investiții - și deci statul care transmite (sau prin care se transmit) fondurile de investit este privit drept sursă de investiții, fără a ține cont de decizie sau control.

Deci, în cazul în care se folosesc filialele companiilor americane în Europa, statistic, investiția poate fi raportată ca aparținând statului european și nu celui în care s-a luat decizia de investiție.

De ce unele companii americane preferă să vină în România așa, folosindu-se de filialele lor europene? Din același motiv pentru care alte companii nu vin – impredictibilitatea mediului de afaceri românești. O companie de talie mare poate va prefera să-și folosească filiala sa europeană pentru a evita unele din barierele netarifare impuse de România investitorilor și ca să se poată proteja mai bine în cazul unei fiscalizări nefavorabile ulterior sau pur și simplu în cazul unor schimbări imprevizibile a cadrului legislativ și fiscal.

În cazul unei companii de talie mijlocie sau mică este cu atât mai dificil să intre pe o piață unde schimbarea normativă frecventă este o realitate a mediului de afaceri.

Sunt sigură că printr-o cercetare amănunțită a cazuisticii putem vedea și alte aspecte care răspund la întrebarea „ce împiedică americanii să investească în România?”. Nu mă îndoiesc că aceeași cercetare va aduce în prim plan și povești de succes: avem până la urmă destule companii americane prezente pe piața românească – cel puțin judecând după mărcile prezente și nu neapărat după statistică.

Cred că o analiză fundamentată și pe realitățile din teren, în care să se discute și despre aportul acestor investiții la dezvoltarea socio-economică și a mediului de afaceri va aduce în prim plan experiențe din care putem învăța mai multe despre evoluția relațiilor bilaterale româno-americane și, în fond, despre noi. Dar, după cum am văzut, chiar și datele statistice oferă o realitate complexă și dacă ne uităm după țara de origine a investitorului final rezultatele sunt mult mai bune, validând ideea că, din punct vedere economic, relația economică cu SUA se află pe un trend foarte bun – a sărit de pe locul 13 pe locul 5 în doar 3 ani.

„Ne trebuie mai mulți români interesați să călătorească în SUA și să facă afaceri și mai puțini susceptibili la emigrare”Antonia Colibășanu. FOTO via Facebook

De ce mai avem nevoie de vize ca să mergem în SUA, spre deosebire de polonezi care au obținut ridicarea acestora încă de anul trecut?

Nu am expertiză în acest domeniu, așa că voi comenta din ceea ce știu. Statele Unite permit statelor cu o rată de refuz (procentul celor refuzați din totalul cererilor de viză din țara respectivă) mai mică de 3% intrarea în programul „visa waiver”. Rata de refuz din Polonia a scăzut sub pragul respectiv și astfel a intrat în program, potrivit reglementărilor americane – pentru România, rata de refuz este de aproximativ 9%.

Așa că...ne trebuie mai puțini români refuzați la viză de către Ambasada SUA, mai mulți români interesați să călătorească și să facă afaceri și mai puțini susceptibili la emigrare, un element sensibil pentru Statele Unite (și nu doar pentru administrația republicană).

Sigur, lucrurile trebuie privite și contextual. Din punctul meu de vedere, Polonia și România nu ar trebui să fie comparate, chiar și în contextul parteneriatului strategic cu Statele Unite. Politic vorbind, Polonia se bucură de avantajul unei comunități poloneze locale în Statele Unite, care contează în alegerile americane. Polonia plătește, suplimentar, pentru lobby - susține, inclusiv financiar, activități și evenimente organizate de think tank-uri din Washington, de exemplu.

Însă aceste aspecte nu sunt legate neapărat de programul de acordare de vize, ci de întreaga activitate prin care se susține și negociază termenii parteneriatului cu Statele Unite. Suntem state diferite, cu priorități și caracteristici diferite, așa ca nu prea putem compara experiențele fără contextualizare și onestitate.

Credeți că diplomația românească a făcut tot ce trebuia făcut pentru a obține ridicarea vizelor și pentru a atrage mai mulți investitori americani în România?

Nu am abilitatea de a judeca diplomația românească. După cum spuneam, rata de refuz rezultă obiectiv din respingerile solicitanților de viză. Diplomația românească – ambasada noastră sau MAE- nu poate controla cine cere viză și procesul de acordare a vizei. Altfel, pentru accesul în programul „visa waiver”, am văzut că diplomația românească a susținut permanent acest obiectiv.

Spre exemplu, în august 2019, declarația comună adoptată de cei doi președinți include un asemenea punct, e o asumarea la cel mai înalt nivel american; însă am văzut eforturi dincolo de aceasta, nu doar prin angajarea executivului american, ci și a Congresului și a altor medii (cum ar fi centre de reflecție importante), și la mai multe nivele.

Personal, cred că diplomația, ambasada au avut o activitate comprehensivă pe acest subiect – dacă aceasta este întrebarea. Pentru atragerea investițiilor, există o activitate pe zona de dezvoltare relațională, de promovare a României ca destinație de business, spre exemplu și prin intermediul Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), dar și prin interacțiunea la nivelul statelor americane în funcție de specificul local.

În 2017, împreună cu Departamentul Comerțului al SUA, România a co-generat un eveniment major la București - Trade Winds 2017. A fost principalul eveniment al de acest tip al Departamentului Comerțului, care a avut un rol de hub regional, cu centrul, evident la București. Apoi, dacă ne uităm la trendul relațiilor economice bilaterale observăm o creștere substanțială în ultimii ani, o creștere importantă pe zona de exporturi românești, dar și per ansamblu.

Există premise pentru continuarea acestui trend – sigur, considerând faptul că pentru mediul de afaceri credibilitatea unei destinații de afaceri este mai mult decât un efort al diplomației de a prezenta acea destinație posibilului investitor, trebuie gândit ce putem face, la nivelul politicii economice și al mediului de afaceri românesc pentru a susține ideea de credibilitate pentru partenerii noștri – fie că sunt americani sau nu.

Creșterea predictibilității cadrului normativ, profilarea unei viziuni clare asupra structurii strategice economice românești sunt elemente cheie – elemente care susțin evenimentele de promovare diplomatică și asigură seriozitate, promovare reală.

„Avem acum vizite ale oficialilor de la Pentagon cam o dată la cinci luni”Mike Pompeo, într-o vizită în Japonia. FOTO: Kiyoshi Ota/ AFP/ Profimedia

În ultimii patru ani nu am avut vizite la nivel înalt din SUA în România. De exemplu, Mike Pompeo a fost în Europa Centrală și de Est, dar nu și în România. De ce credeți că am fost ocoliți de aceste vizite?

Ca analist geopolitic mă uit mai puțin la personalitățile care vizitează și comentează politic despre o anumită zonă – pentru că unul din principiile de bază ale analizei geopolitice este să cauți dincolo de declarații, având în vedere că, de cele mai multe ori, aparențele vocale ascund dezinteresul real.

Ca atare, pot nota faptul că deși Mike Pompeo nu a vizitat România, avem acum vizite ale oficialilor de la Pentagon cam o dată la cinci luni, în contextul negocierilor cu privire la relocarea trupelor americane și nu numai. Sunt, de asemenea, și vizite notabile ale membrilor Congresului SUA în România și întrevederi cu aceștia la Washington care cred că au ajutat în plasarea României pe harta intereselor strategice în ultimii ani.

De asemenea, îmi amintesc că Secretarul pentru Energie Rick Perry a vizitat România ca invitat al Bucureștiului într-un moment cheie, pentru a participa la Summit-ul „Inițiativei celor Trei Mări”, în care a avut și o primă luare de poziție tranșantă cu privire la gazoductul Nord Stream 2, poziție menținută de SUA până în prezent, de altfel.

Din punctul meu de vedere, parteneriatul strategic evoluează – chiar dacă nu neapărat în sfera relațiilor publice. Sigur, la capitolul vizite – deși cu sens invers, din România spre Statele Unite, îmi amintesc articolele din presa vecinilor din regiune care notau, cu invidie vizibilă uneori, că președintele Iohannis a fost primul președinte din regiune invitat la Casa Albă în 2017.

S-a vorbit mult în presa internațională despre vizita respectivă, având în vedere că președintele Trump a afirmat pentru prima dată angajamentul SUA pentru art. 5 din tratatul NATO – surprinzând în stilul său propriu audiența, care nu se aștepta la asta atunci. Sigur, e notabil și faptul că în 2019 cei doi președinți au adoptat declarația pe care o menționam mai sus.

Unde ați vedea România, printre țările din centrul și estul Europei, într-un top al intereselor americane în această zonă? Suntem importanți economic, militar pentru SUA? Care ar fi atuurile României, dar și dezavantajele?

Suntem importanți strategic – adică și economic și militar pentru SUA, fiind într-o locație cheie pe continentul Euro-asiatic, într-unul din nodurile globale. Din perspectiva Statelor Unite, Rusia este o amenințare directă în condițiile în care, din cauza instabilității sale provoacă instabilitate în Europa.

În același timp, retragerea din rolul de „polițist global” al SUA înseamnă retragerea din Orientul Mijlociu, fapt ce înseamnă că Turcia (și Iranul) își vor crește ambițiile și își vor testa puterea de influență, atât în regiune, cât și în zonele periferice ale Europei (mai precis în Caucaz și Balcani).

China, care propunea, printre altele, construirea unui nou drum al mătăsii, devine amenințarea prezentului pentru Statele Unite. Economic vorbind, noul drum al mătăsii nu ocolește Marea Neagră, chiar dacă nu este una dintre rutele principale. Același proiect nu ocolește nici Asia Centrală, unde China îi este un competitor redutabil Rusiei sau Caucazul – unde Beijingul întâlnește toate puterile regionale, inclusiv Rusia și Turcia.

Sigur că nu știm care va fi evoluția Chinei și nici evoluția conflictului comercial dintre Beijing si Washington, considerând prezentul afectat de pandemie. Totuși, având în vedere evoluția accelerată a geopoliticii în geoeconomie, precum și locația geografică a României, se poate observa destul de ușor că România se află în toate geografiile de rețea care contează, pe termen lung, pentru Washington în Estul Europei. Ca atare, România este în prim-plan în ceea ce privește strategia SUA în regiune.

Ce ar însemna pentru România o schimbare a administrației la Casa Albă cu una democrată, condusă de Joe Biden?

Nu multe lucruri – strategia SUA va rămâne aceeași, așa cum s-a întâmplat și în cazul tranziției de la o administrație democrată la una republicană. Poate doar unele nuanțe se vor schimba, pe care sigur diplomații sunt mai în măsură să le comenteze...îmi imaginez că schimbarea administrației înseamnă contacte cu persoane noi, stabilirea de noi relații și așa mai departe.


Exercițiu militar NATO în Marea Neagră. FOTO: DOD Collection/ Alamy/ Profimedia Images

Cât credeți că mai cântărește acum politica externă în decizia alegătorului american de a-și alege președintele? Sau altfel spus, mai este alegătorul american interesant în acest moment de ce face țara sa la Marea Neagră (de exemplu) atunci când își votează președintele?

E posibil ca acum să știe de Marea Neagră – înaintea acestui sezon de alegeri nu auzise de ea cu siguranță. Serios vorbind, alegătorii din Statele Unite sunt mult mai preocupați de problemele interne cu care se confruntă. Ca și la noi, și în SUA, alegătorii vorbesc despre problemele economice, despre sistemul de sănătate și despre sistemul de educație, despre modul în care administrația locală și cea centrală îi ajută în gestionarea evenimentelor de zi cu zi, mai ales în contextul pandemiei.

Restul lumii e departe pentru o populație care, în majoritatea sa, nu consideră necesar să aibă pașaport. Cu toate acestea, securitatea zilnică le este esențială – și prin asta se înțelege securizarea granițelor, care, în cazul SUA implică și securizarea țărmurilor celor două oceane: Atlantic și Pacific.

Așa că noțiunea de teatre de operațiune, asociată acum potențial și Mării Negre, îi este cunoscută alegătorului american – care vrea, mai mult decât oricând, ca implicarea Americii să fie limitată doar în zonele de strictă necesitate din punct de vedere strategic. Iar Marea Neagră e acum pe lista acestor zone, chiar dacă nu pariez că majoritatea alegătorilor știu unde e pe hartă.

Pragmatic vorbind, românii ar trebui să țină cu cineva în alegerile americane: cu Donald Trump sau cu Joe Biden?

Nu. Oricare dintre cei doi va continua aceeași strategie cu prea puține nuanțe tactice și tehnice ca să fie sesizabile pentru români.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17806 vizualizari

 • +21 (57 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 8:43)

  [anonim]

  • -7 (27 voturi)    
   romanii tin cu oricine altcineva (Joi, 8 octombrie 2020, 11:10)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui

   numai cu ai lor nu. Dupa aia se vaita ca le este rau.
   • +5 (31 voturi)    
    Ce loser! (Joi, 8 octombrie 2020, 16:04)

    AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

    Acest clown fara educatie, misogin, prost, infatuat, narcisist si poleit cu toate trasaturile lui Hitler, este cea mai mare rusine pentru intreaga istorie a poporului american. A fost ales de cei aidoma ca el.
    I'm an american citizen, so shut the fuck up with this bozo!
    • -1 (19 voturi)    
     "Frumos" (Joi, 8 octombrie 2020, 22:29)

     GPoh [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

     Uite ce ai invatat in America, injuraturi, te comporti exact ca in zicala " tot ce spui te caracterizeaza".
     Ce ma intriga cel mai mult la un roman ca tine este faptul ca venind din Romania unde a suferit in socialism (sau poate nu a suferit, a benficiat) vrea socialism si in America.
     Amice, aici in America n-o sa mai beneficiezi de socialismul lui Sanders si AOC pentruca presedintele Trump o sa castige detasat.
     Poate ne mai delectezi si cu alte injuraturi americane pe care le-ai invatat.
     • -1 (3 voturi)    
      Dream on, my friend! (Vineri, 9 octombrie 2020, 14:50)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui GPoh

      Data trecuta, in 2016, adevaratii americani, nu romanii fara studii aciuti in State inainte de '90 mari republicani, au stat acasa crezand ca poll-urile sunt corecte si nu mai merita prezenta lor la vot. Asa a iesit ametitul asta presedintele celor prosti. De data asta nu mai este asa. Nazistul asta rusofil va pleca. La puscarie, probabil.
      • 0 (2 voturi)    
       Raspuns (Vineri, 9 octombrie 2020, 18:31)

       GPoh [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

       Tot n-ai raspuns la intrebarea de ce vrei socialism in America si la faptul ca se pare ca ti-ai castigat existenta in Romania muncind pentru partid.
  • +1 (41 voturi)    
   In general... (Joi, 8 octombrie 2020, 11:42)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui

   ...atat pentru Romania cat si pentru tarile foste socialiste a fost mai bine cand in SUA au fost la putere republicanii. Sa nu uitam ca eliberarea din 1989 a venit dupa 2 mandate ale lui R Reagan, in timpul lui G.H.W. Bush. Problema acum e doar personajul Trump, absolut imprevizibil, incapabil sa inteleaga politica externa, considerand totul un business. Probabil cel mai bine ar fi cu Mike Pence presedinte...
  • -2 (30 voturi)    
   Fara razboaie noi, cersit la lobby-isti (Joi, 8 octombrie 2020, 15:26)

   luciannn [utilizator] i-a raspuns lui

   Despre Trump se pot spune multe, dar razboaie noi n-a pornit, iar cei care fac lobby pentru diverse (razboaie pentru vanzare de armament, etc) au usa inchisa, omul neavand nevoie de donatiile lor generoase...

   Iar la cum se lupta cu China pentru tara lui, poate ar trebui sa invete si ai nostri sa se lupte in exterior pentru noi... nu sa dea resursele noastre pe 2 lei la straini si apoi sa fure de la noi...
   • +4 (20 voturi)    
    wow (Joi, 8 octombrie 2020, 21:08)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

    Gura mare si creier mic era cat pe aici sa porneasca un razboi cu tara care CHIAR are arme de distrugere in masa, ie Korea de Nord!

    Momentan este presedintele cu cele mai multe victime in randul civililor, 200.000 si in crestere, pt modul in care sfincterul portocaliu a gestionad epidemia de COVID merita sa infunde puscaria pt crime impotriva umanitatii (amenintand guvernatori cu limitarea alocarii fondurilor in schimbul sustineri politice, WTF).

    Iar cum se lupta cu China, facepalm! Tari strategice pt USA, gen Arabia Saudita si Korea de Sud (sunt mai multe dar nu mi le aduc aminte), nu au ambasadori ... stiti cine are o armata de ambasadori in tarile alea? China!
    Ca a bagat o serie de taxe pt marfurile din China, aia e o prostie pe care numai trumpistii si pesedistii nostri o inghit, nu China plateste acea diferenta, ci consumatorii!
    • -3 (17 voturi)    
     era sa porneasca un razboi? (Joi, 8 octombrie 2020, 22:03)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     Cu o tara care CHIAR are arme de distrugere in masa?
     Esti nebun? asa aproape am fost de un dezastru mondial?
     Mai sunteti multi cu drobul de sare pe soba?
 • -6 (108 voturi)    
  Trump (Joi, 8 octombrie 2020, 9:11)

  un domn [utilizator]

  Bolshevism am avut 6 decenii
  Ajunge !
  • -19 (77 voturi)    
   Trump e de dreapta, Biden e de stanga (Joi, 8 octombrie 2020, 9:57)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Asa ca bolshevistul este Biden.
   • +3 (49 voturi)    
    Se pare (Joi, 8 octombrie 2020, 10:08)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Ca nu ai inteles ce am Scris
   • +4 (72 voturi)    
    hehe (Joi, 8 octombrie 2020, 10:41)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Trump e Putin si Rusia
    Biden e America

    Asa ca bolsevusmul este Trump
    • -6 (54 voturi)    
     invers (Joi, 8 octombrie 2020, 10:45)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     amice

     chiar este Invers
     • -5 (49 voturi)    
      defapt... (Joi, 8 octombrie 2020, 11:04)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      .. leftistii au retorica aia obosita cu Trump si Russia fara nicio dovada. timp de 4 ani nu au adus nimic concret.
      apoi Biden e pretin de partid cu China.
      • +4 (46 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 11:33)

       [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

       • -4 (26 voturi)    
        deci la numere stam bine (Joi, 8 octombrie 2020, 13:14)

        AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

        Dar la substanta acuzarii stam prost. Mai exact absolut nici-unul din cei pusi sub acuzare sau deja condamnati nu au fost acuzati sau condamnati pentru collusion intre Trump si Putin ci pentru chestii pornind de la marturii defectuoase, mici infractiuni financiare vechi de mai bine de 20 de ani sau nedeclararea ca agent electoral in cazul rusilor. Absolut nici-o condamnare nu a dovedit fara drept de apel ca rusii au colaborat cu campania lui Trump pentru alegerea acestuia.
    • 0 (78 voturi)    
     Numai un bou maicrede că Trump (Joi, 8 octombrie 2020, 11:05)

     revelare [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     e cu Rusia și demagogul de Biden, cu America.
     Este exact pe dos.

     https://news.yahoo.com/dni-releases-cia-documents-hillary-204337457.html?soc_src=hl-viewer&soc_trk=fb
     • +4 (50 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 11:36)

      [anonim] i-a raspuns lui revelare

     • +4 (34 voturi)    
      More fake news (Joi, 8 octombrie 2020, 13:24)

      rapidz [utilizator] i-a raspuns lui revelare

      din trumplandia. Cine dracu mai crede aberatiile astea. Bosorogul oranj e pe faras si arunca cu fumigene. Degeaba puisor puscaria il mananca.
    • -3 (27 voturi)    
     Dar de ce ? (Joi, 8 octombrie 2020, 13:36)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     De ce este Trump Putin si Rusia ? Pe ce te bazezi ?
  • -6 (62 voturi)    
   Trump (Joi, 8 octombrie 2020, 10:31)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Daca castiga Biden in cateva luni benzina va ajunge din nou la maxime istorice. Va continua ce a inceput Obama care in ultima luna de mandat a interzis explorarile off shore si a blocat constructia unor conducte importante. Fara Trump ,OPEC si Rusia vor stabili preturile. Iar noi vom plati factura.
   • +3 (47 voturi)    
    Trump si petrolul (Joi, 8 octombrie 2020, 10:58)

    Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui Razorxyz

    "Fara Trump OPEC si Rusia vor stabili preturile"?
    Poate ți-a tastat pisica. Trump, băiatul de casa al lui Putin îl împiedică pe el sa stabilească preturile?
    Trump, care a eliminat (unele din) sancțiunile contra Rusiei puse de Obama?
    Ca sa nu mai vorbim de relația de subordonare totala a lui Trump fata de Arabia Saudita (liderul de facto al OPEC).
    Om fi noi prosti dar nu ne lua de idioți.
    • -5 (15 voturi)    
     putin/ (Joi, 8 octombrie 2020, 15:58)

     Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

     Singurii care au colaborat cu rusii au fost democratii si hillary care au platit spioni rusi pentru un dosar fals.
 • 0 (50 voturi)    
  Eu tin cu Arsenal Londra. Conteaza la fel de mult (Joi, 8 octombrie 2020, 9:29)

  Miky60 [utilizator]

  Noi putem vota in USA? Nu. Pai atunci e la fel ca la fotbal cand tinem cu o echipa de fotbal.
  • -13 (29 voturi)    
   Ti s a spus (Joi, 8 octombrie 2020, 10:22)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Ceva de IQ saptamana trecută
   Q.e.d
 • -5 (57 voturi)    
  un NU hotarat (Joi, 8 octombrie 2020, 9:35)

  tahomir [utilizator]

  de parca ar conta. Presedintele in USA e doar un om de pus in vitrina , altii fac jocurile pe acolo. USA este la mare distanta cea mai corupta dintre tarile dezvoltate. Noroc ca au o economie atat de puternica incat majoritatea oamenilor sunt relativ feriti de matrapazlacurile administratiei.
  Ar trebui sa fim interesati sa castige cel ce pare ca va declansa mai putine razboaie si conflicte internationale. Si greu de spus care e ala.
  • +4 (44 voturi)    
   hehe (Joi, 8 octombrie 2020, 10:42)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Mai zi o data prostiile astea dar incearca fara accent rusesc.
 • +10 (60 voturi)    
  Romania ca de obicei ramane cu buza umflata (Joi, 8 octombrie 2020, 9:55)

  kanes [utilizator]

  E prima care sare cu obligatii (trupe trimise in afara, bani pentru aparare, memorandum 5G etc) si ultima care beneficiaza de drepturi.
  • +4 (30 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 11:37)

   [anonim] i-a raspuns lui kanes

 • -5 (61 voturi)    
  Trump (Joi, 8 octombrie 2020, 9:57)

  Zorooo [utilizator]

  Americanii au de ales intre misoginul de Trump... si marioneta corupta pana la oase Biden...

  Pana la urmatoarele alegeri au de ales 'raul' cel mai mic... parerea mea e ca e Trump...
  • -9 (35 voturi)    
   De ce (Joi, 8 octombrie 2020, 11:01)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Zorooo

   Cine ti-a spus tie ca Trump a fost sau este misogin ? Stii macar ce inseamna cuvantul ?
  • -4 (36 voturi)    
   cand ma uit la Melania.. (Joi, 8 octombrie 2020, 11:07)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Zorooo

   ... parca as vrea sa fiu si eu misogin ca Trump.
 • -5 (49 voturi)    
  Stanga sa traiasca... (Joi, 8 octombrie 2020, 9:58)

  Victtor [utilizator]

  Unii vor stanga pentru ca ea le asigura existenta. Intr-o lume normala nu ar exista.
 • +12 (42 voturi)    
  romanii ar trebui sa tina (Joi, 8 octombrie 2020, 9:59)

  maiorulmura [utilizator]

  cu care cere peschesul mai mic
 • -7 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 10:06)

  [anonim]

  • -9 (37 voturi)    
   Trump e irelevant.. (Joi, 8 octombrie 2020, 11:10)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   mergem cu dreapta impotriva PC, media corupta si comunisti imputiti.
   • -5 (11 voturi)    
    In câteva cuvinte (Joi, 8 octombrie 2020, 15:16)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    ai spus adevarul, și ca întodeauna P..K istilor comunismului roman ți-au dat minusuri...
    In România nimic nici o schimbare , din 1947 Votează și simpatizează cu ciuma roșie .
    Felicitări pentru comentariul tău !
    Sănătate , dar
    Nu bolșevică !
 • +12 (34 voturi)    
  Un articol excelent (Joi, 8 octombrie 2020, 10:06)

  Daphne [utilizator]

  Incercati sa publicati mai des analize ale doamnei Colibasanu, demult nu am mai citit un asemenea articol cu informatie de calitate re politica externa. Felicitari!
 • +6 (44 voturi)    
  4 ani de Trump (Joi, 8 octombrie 2020, 10:37)

  cicoare [utilizator]

  zero avantaje pentru Romania. Sa vedem cum e cu Biden.
  • -4 (26 voturi)    
   stabilitate si securitate (Joi, 8 octombrie 2020, 12:14)

   pancu_dan [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

   modernizarea bazei Mihail Kogalniceanu 80% cu banii lor, investitii si la campia Turzii, relocarea de soldati din Germania in ROmania fapt ce ne confera protectie mai mare. Cand ai pace si liniste in tara si dovedesti ca o poti mentine pe termen lung, investitorii incep sa curga. Nu asta ne dorim?
   Infrastructura da este o problema, dar tine de noi. ce ai vrea, sa vina ei sa ne faca si autostrazile? atunci mai bine devenim stat american alaturi de celelalte. Poate ca asa iesim din coruptia ce ne fura viitorul de 30 de ani
   • +3 (25 voturi)    
    Asta era si pe vremea democratilor (Joi, 8 octombrie 2020, 13:06)

    lavru [utilizator] i-a raspuns lui pancu_dan

    Obama a initiat scutul anti racheta. Trump s-a inchinat prea mult la Putin ca sa mai fie credibil.
    • -7 (9 voturi)    
     asa si? (Joi, 8 octombrie 2020, 14:15)

     pancu_dan [utilizator] i-a raspuns lui lavru

     Realizarile lui Obama le anuleaza pe a lui Trump? nu.
     Fiecare a facut cate ceva si de bun simt ar fi sa le recunoastem meritele la amandoi. Polarizati excesiv si inutil situatiile, relax :)

     apropo, ati citit comentariul parinte - a lui @cicoare? sau functionati pe principiul lui Trump: iute, repede, hai sa scriu/zic si eu ceva, sa arat ce multe stiu ce destept sunt? Ca in faza cu dezinfectantul :))
    • +1 (17 voturi)    
     le-a pus sanctiuni magnatilor rusi (Joi, 8 octombrie 2020, 14:28)

     pancu_dan [utilizator] i-a raspuns lui lavru

     dar spui ca s-a "inchinat" lui putin?
     cum vine asta?
     de ex: plangea magnatu aluminiului din Rusia si amicul lui Putin ca i-a ingenunchiat afacerile intr-o saptamana. Dar dupa spusele dvs, in timp ce sluga trump lovea cu sanctiuni afacerile prietenilor lui putin, Putin asista neapsator cum li se darama. Mie imi pare ca mai degraba Putin este sluga lui trump.
     Cititi din mai multe surse, nu doar propaganda unui partid, ca fiecare distorsioneaza pentru el.
 • -6 (52 voturi)    
  Mult mai bine cu Trump (Joi, 8 octombrie 2020, 10:43)

  AndreiBCO [utilizator]

  decat cu Joe marioneta comunistilor de stanga.
  • +8 (40 voturi)    
   Comunisti de stanga? (Joi, 8 octombrie 2020, 11:08)

   tavu [utilizator] i-a raspuns lui AndreiBCO

   exista si comunisti de dreapta? Postac cum e sa slujesti la un analfabet oranj cu tendinte fasciste?
   • -6 (24 voturi)    
    exista (Joi, 8 octombrie 2020, 11:28)

    Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui tavu

    uita-te la PNL.
   • -4 (26 voturi)    
    comunisti nu, socialisti de dreapta, da (Joi, 8 octombrie 2020, 11:54)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tavu

    Partidul national-socialist ai muncitorilor din Germania iti spune ceva?
    • +7 (21 voturi)    
     Extrema dreapta (Joi, 8 octombrie 2020, 13:07)

     lavru [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Doar pentru aveau in denumire socialisti nu inseamna ca si erau. Ce tu cand comanzi hot dog te astepti sa mananci un caine fierbinte?
     • -5 (9 voturi)    
      Erau (Joi, 8 octombrie 2020, 22:33)

      GPoh [utilizator] i-a raspuns lui lavru

      Ba erau pentruca controlau mijloacele de productie in totalutate, nu prin nationalizare ci prin fortarea companiilor sa produca la comanda ce vroiau ei.
   • -4 (6 voturi)    
    Exista (Joi, 8 octombrie 2020, 22:30)

    GPoh [utilizator] i-a raspuns lui tavu

    ANTIFA
 • -3 (19 voturi)    
  looseri (Joi, 8 octombrie 2020, 10:48)

  StH [utilizator]

  romanii tin deobicei cu cei care pierd
  • +4 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 11:38)

   [anonim] i-a raspuns lui StH

 • +7 (43 voturi)    
  Trump a fost un presedinte slab (Joi, 8 octombrie 2020, 10:52)

  veratec [utilizator]

  Si-a tradat aliatii. Sa nu uitam ce au patit kurzii.
  • +10 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 11:39)

   [anonim] i-a raspuns lui veratec

 • +7 (39 voturi)    
  missing the point (Joi, 8 octombrie 2020, 10:55)

  Ademordna [utilizator]

  Analiza e buna acolo in domeniile unde intra dar exista un aspect complet ignorat (probabil pentru ca Romania nu e aici un factor aparte) și care, pe termen lung, condiționează supraviețuirea omenirii pe aceasta planetă: combaterea schimbării climatice.
  Trump a fost catastrofal în acest domeniu (s-a retras din acordul de la Paris, a anulat regulamentele ecologice ale lui Obama, a pus petroliști nu numai la afacerile externe dar și la agenția de protecție a mediului, a încurajat fracking și a aprobat toate conductele posibile și imposibile, a promovat negarea problemei etc), nu se putea o administrație mai rea decât dacă ar fi fost competenta, nu doar corupta.
  Consecințele pentru toți oamenii, inclusiv romani, sunt mai mult decât grave, s-ar putea sa fie disperate. De aceea ori Trump zboară acum ori omenirea va dispare într-un secol, doua.
  Iar dacă nu ma credeți pe mine, nici oamenii de știința, credeți Pentagonul lui Trump care a pus schimbarea climatica pe lista cu cele mai mari amenințări de securitate la adresa propriei tari (https://www.usnews.com/opinion/world-report/articles/2017-08-01/the-pentagon-finally-gets-it-climate-change-is-a-national-security-threat).
 • -3 (47 voturi)    
  Pt Romania (Joi, 8 octombrie 2020, 11:08)

  revelare [utilizator]

  a fost întotdeauna mai bine cu președinți republicani.
  Democrații mereu au căutat compromisuri cu Rusia și opt asta au acceptat „sfera de influență” rusească.
  • -10 (32 voturi)    
   Exact (Joi, 8 octombrie 2020, 11:40)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   E simplu.
  • +5 (41 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 11:41)

   [anonim] i-a raspuns lui revelare

  • +6 (26 voturi)    
   Si ce treaba are Trump cu republicanii? (Joi, 8 octombrie 2020, 13:08)

   lavru [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   El e un showman analfabet care a vrut sa scoata SUA din NATO.
 • +3 (19 voturi)    
  de ce? (Joi, 8 octombrie 2020, 11:17)

  Toni_Romania [utilizator]

  Votam si noi?
 • +1 (13 voturi)    
  Chestie de nuante (Joi, 8 octombrie 2020, 11:20)

  omul din castelul inalt [utilizator]

  Nuantele acelea tehnice si tactice ar putea fi importante pentru relatiile Romaniei cu alte puteri, daca Biden castiga alegerile. Poate ar trebui realizata o dezbatere privind scenariul in care Biden castiga. Nu sunt convins deloc ca lucrurile ar ramane la fel pentru Romania.
 • -7 (19 voturi)    
  mi se rupe (Joi, 8 octombrie 2020, 11:32)

  freerider [utilizator]

  de alegerile din SUA si de SUA in general
 • +8 (46 voturi)    
  Gresit! (Joi, 8 octombrie 2020, 12:06)

  independentu [utilizator]

  Trump a destructurat leadershipul mondial american, are o atitudine fatisa anti-UE, manifestata si cu ocazia Brexitului, si are tendinte foarte periculoase de desfiintare a NATO. Biden e singura solutie rationala.
 • +6 (14 voturi)    
  România e pe planeta Pămînt... (Joi, 8 octombrie 2020, 12:37)

  CatalinFrancu [utilizator]

  ...iar planeta arde. Între timp, națiunile se ceartă pe interese mărunte geopolitice. Interesul României este același cu interesul (real) al celorlalte națiuni: să limităm proporțiile dezastrului. Încă mai putem limita morții la doar 1 miliard în loc de 8 miliarde. Aceasta este principala miză a alegerilor în mai toate țările democrate.

  Sau putem să ne ciorovăim pe gazoducte, să ne încordăm mușchii ca să stabilim cine toarnă mai mult gaz pe foc. În timp ce planeta arde.
 • -4 (24 voturi)    
  biden (Joi, 8 octombrie 2020, 13:45)

  JF [utilizator]

  "Joe Biden is just the ‘front man’ for the hard-Left neo-Marxist agenda"
 • -6 (16 voturi)    
  Multe detalii, putine concluzii (Joi, 8 octombrie 2020, 14:59)

  Setalcott [utilizator]

  E incurajant sa vad si altceva decat Orange Man Bad. Totusi, dupa ce am descusut cu de-amanuntul consideratiile pragmatice pe chestiuni punctuale nu am ajuns la o concluzie.
  Mai importante si mai de perspectiva sunt curentele culturale si meta-politice care confrunta, gasindu-si intruparea in cele doua personaje. De exemplu, Michelle Obama tocmai a zis ca Trump e rasist. Ce vor intelege romanii din victoria lui Trump sau Biden, daca nu confirmarea sau infirmarea acestui verdict, cu pozitionarea de rigoare fata de curentele ideologice globale care rabufnesc in manifestatii de strada si darimare de statui?
 • +1 (5 voturi)    
  Apreciere (Joi, 8 octombrie 2020, 19:11)

  Azra [utilizator]

  Foarte pertinenta si utila prezentare, facuta de autoarea interviului, la adresa evolutiei si stadiului relatiilor bilaterale romano-americane, in contextul geo-politic actual. Utila, indeosebi pentru ca se adreseaza unui public larg, oferind elemente concrete de evaluare acum si pentru perspectiva, indiferent de culoarea administratiei de la Casa Alba-republicana sau democrata. Publicul larg este tentat sa faca aprecieri in functie de evenimente conjuncturale, sau de informatiile uneori trunchiate,pe care le primeste.Or, interviul si opiniile expuuse dau firul rosu al evolutiei relatiior romano-americane, bazele solide ale acestora si perspectiva lor, in stransa conexiune atat cu necesitatile asigurarii securitatii tarii noastre cat si cu imperativul unor relatii economice solide stabile si reciproc avantajoase.Autoarea interviului lamureste foarte bine si problema vizelor, vazuta de cei mai multi romani ca un fel de capriciu al Washingtonului, pentru a-i tine pe aceeasi romani undeva la "clasa a doua".Nimic mai fals si cred ca acest lucru este de natura sa ne mobilizeze pentru a indeplini standardele care ne-ar face realmente un partener strategic si nu doar o tara de emigranti.
  Si alte analize pe aceeasi tema, asa cum se promite, vor fi foarte utile.
 • +10 (12 voturi)    
  o intrebare .... (Joi, 8 octombrie 2020, 19:21)

  sile1 [utilizator]

  ....prosteasca pusa in titlul articolului a starnit un val de comentarii si pasiuni necontrolate.

  Raspunsul la aceasta intrebare e unul singur,romanii trebuie sa tina cu interesul lor national indiferent cine este presedinte in America .

  Se pare ca nevoia de o "inalta poarta" si un "tatic" mangaietor pe crestet n-a disparut din mentalul romanului iar pozitia de ghiocel ii determina actiunile.
 • +3 (11 voturi)    
  Eu tin cu principiile mele nu cu Romania (Vineri, 9 octombrie 2020, 11:57)

  tiberius_p [utilizator]

  Si principiile mele imi spun ca Trump e un narcisist sociopat care pune in pericol intreaga planeta cu fiecare minut in care are acces la butonul rosu. Lasand la o parte prapadul pe care l-a provocat in propria ograda cu gestionarea dezastruoasa a pandemiei si a protestelor impotriva violentei politiei, daca specimenul asta ajunge sa fie noul model de lider normal la nivel mondial pentru ca "daca americanii au ales unul ca asta, noi de ce n-am alege" intram intr-o noua epoca intunecata de cateva decenii in care libertatea de constiinta, presa libera, societatea civila, statul de drept si progresele stiintifice si tehnologice in folosul societatii vor fi doar niste amintiri placute.
  • -3 (5 voturi)    
   De ce nu vii (Vineri, 9 octombrie 2020, 15:15)

   Haoleu [utilizator] i-a raspuns lui tiberius_p

   si cu exemple pozitive. Inteleg ca a facut Trump si nu a facut bine, dar arata un leader care a facut bine, unde Trump a facut rau. Aia cu butonu rosu e veche, chiar dinaintea ultimelor alegeri.
 • -2 (2 voturi)    
  well (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 18:07)

  Adrian_1234 [utilizator]

  Am vazut ce e scris mai sus si tin sa va amintesc:
  Cand Democratii astia care sunt atat de democrati ca atunci cand ai alta opinie te dau afara, noua ne-au dat un curcubeu la Bucuresti
  Republicanii "aia cu Rusia" ne-au bagat in NATO si ne-au adus pe plutire. Acum ca incepem sa scapam si de PSD si se dovedeste ca ne-am incropit un pic la minte si nu mai suntem facuti muci, incep sa ne si ajute.
  Acum daca voi vreti sa vina o comunista la putere (ca Biden nu mai prinde nici 2 ani daramite 4) no problem.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by