Donald Trump si Hillary Clinton curteaza asiduu alegatorii indecisi, strabatand Statele Unite si multiplicandu-si eforturile de a obtine victoria in scrutinul de marti, care se anunta foarte strans, relateaza News.ro citand AFP.

Trump si ClintonFoto: Captura YouTube

Cei doi candidati au vizat in special statele-cheie - cate trei fiecare -, cu scopul de a atrage voturi in contextul in care sondajele sunt uneori contradictorii, dar in tot cazul preconizeaza o lupta stransa.

Democrata este creditata cu avans de 2,4 puncte procentuale, potrivit mediei sondajelor realizate de Real Clear Politics cu privire la cei patru candidati.

Dupa ce a denuntat in ultimele zile sexismul, intoleranta si nepregatirea pentru functia suprema - in opinia ei - a miliardarului, fostul secretar de Stat, in varsta de 69 de ani, a atacat vineri trecutul omului de afaceri, un promotor imobiliar.

La Pittsburgh, precedata pe scena de miliardarul Mark Cuban, ea a dezgropat acuzatii de discriminare in accesul la locuinte sau vechi facturi neplatite de Donald Trump, pe care l-a acuzat de opacitate in privinta averii.

"Donald Trump vrea o economie profitabila pentru el", l-a acuzat ea in fata a proximativ 2.500 de persoane in acest bastion democrat din Pennsylvania. Ea a spus ca scaderea impozitelor propusa de candidat va aduce milioane de dolari familiei acestuia.

Mai tarziu, la Detroit, un oras care a avut mult de suferit de pe urma dezindustrializarii, ea a aratat cu degetul "viziunea sumbra" a rivalului sau a unei Americi, dupa el, scufundata in saracie si coruptie.

"Cand il aud pe adversarul meu vorbind despre America, nu o recunosc", a spus ea, instand, in schimb, asupra viziunii sale "increzatoare, oprimiste, inclusive".

Clinton si-a incheiat ziua la Cleveland, in Ohio.

MUNCA DE TEREN

Suspansul din sondaje vizeaza 12 state-cheie, in care cele doua tabere isi concetreaza deplasarile.

Hillary Clinton domina intr-o majoritate de sondaje recente, insa altele le dau fiori reci democratilor.

Pietele au reactionat cu ingrijorare fata de perspectiva unei victorii a lui Trump, iar indicele S&P 500 de la Bursa din New York a incheiat vineri, a noua zi consecutiv, in scadere.

Donald Trump, in varsta de 70 de ani, care nu a fost ales vreodata in vreo functie publica, si-a petrecut o parte a zilei la bordul Boeingului sau catre trei state foarte disputate - New Hampshire, Ohio si Pennsylvania.

Savurandu-si redresarea in anchete de opinie si preconizand o surpriza la urne, miliardarul exploateaza relansarea anchetei FBI cu privire la serverul privat al fostului secretar de Stat, in urma cu o saptamana, pentru a pune la indoiala capacitatea rivalei sale de a fi presedinta.

El depune eforturi, in paralel, de la inceputul saptamanii, sa se impuna si sa ocoleasca derapaje.

"Vom castiga in Pennsylvania detasat", a spus el la Hershey, un oras cunoscut pentru fabricile sale de ciocolata, ironizand celebritati care o sustin pe rivala sa. "Si, de fapt, n-am avut nevoie ca sa-i aduc pe Jennifer Lopez ori Jay-Z, am venit singur aici!", a spus el.

Jay-Z si sotia sa Beyonce i s-au alaturat vineri seara lui Clinton.

"Cred sincer ca avem nevoie de cineva care sa fie om de afaceri, nu politician", a declarat pentru AFP un activist din asistenta, Logan Sechrist, un sudor in varsta de 27 de ani. "Suntem pregatiti pentru altceva. Hillary este corupta", a adaugat el.

"Saptamana aceasta am vazut un val de entuziasm in favoarea domnului Trump", si-a exprimat satisfactia Chris Carr, directorul politic al Partidului republican.

"El se apropie rapid in state in care observatori spuneau acum cateva saptamani ca n-are nico sansa", a adaugat el, laudand munca de teren a partidului "inca din 2013 in aceste state-cheie".

Cel mai important lucru in ceea ce o priveste pe Hillary Clinton este sa maximizeze participarea alegatorilor care au format "coalitia Obama" - afroamericani, hispanici si tineri.

"NU HUIDUITI, VOTATI"

Afroamericanii voteaza, in acest stadiu, mai putin ca in 2012, potrivit unor date cu privire la participarea la votul anticipat in North Carolina si Florida.

"Nu huiduiti, votati!", a subliniat Barack Obama in fata unei multimii care-i huiduia pe republicani. Presedintele s-a aflat pe teren vineri, in North Carolina.

Sustinuta de un Obama intr-o forma de zile mari, democrata se prezinta drept mostenitoarea lui si a salutat, vineri, scaderea somajului, in timp ce Donald Trump a denuntat, din contra, bilantul presedintelui.

In mijlocul acestor schimburi de replici se afla americanii indecisi, in urma unei campanii marcate de un nivel de violenta verbala fara precedent.

La mitingul lui Trump din New Hampshire, atunci cand un barbat a evocat cazul e-mailurilor lui Hillary Clinton, un barbat din publica a strigat "Executati-o!".