Victoria lui Barack Obama in alegerile prezidentiale desfasurate marti a fost comentata pe larg in presa, publicatiile americane analizand atat campaniile presedintelui si a adversarului sau, cat si provocarile ce il asteapta pe liderul de la Casa Alba ales pentru un al doilea mandat. In timp ce Washington Post explica strategia aleasa de echipa de campanie a lui Obama, inca din primavara, pentru a concura impotriva guvernatorului Mitt Romney, CNN se intreaba unde a gresit candidatul republican aratand ca acesta este un paradox: arata ca republican perfect al carui loc e intr-un club exclusivist insa o astfel de imagine ar fi prea simplista, mai ales in acest scrutin electoral strans.

  • Washington Post: Strategia castigatoare a lui Obama

Inca din primavara, echipa de campanie a lui Obama a ales varianta care "intr-un final va determina castigatorul presedintiei: cum sa concureze impotriva lui Mitt Romney", scrie Washinton Post intr-un material amplu. Publicatia arata ca au existat doua variante: sa il prezinte pe Romnney ca un fost guvernator de centru care a trecut in tabara conservatoare pentru a castiga nominalizarea partidului, sau sa se foloseasca de istoricul lui pentru a-l prezenta drept un aparator al celor privilegiati in detrimentul clasei de mijloc.

Varianta aleasa a fost cea dea doua, iar echipa de campania a inceput un asalt publicitar sustinut in care Romney a fost prezentat ca un om de afaceri fara inima, care concediaza oameni din propria vointa si care e deconectat de felul in care americanii de rand isi traiesc viata. Atacul a fost avantajat si de mai multe greseli pe care Romney le-a facut in campanie cum ar fi si faptul ca echipa republicana a ales sa actioneze prea tarziu pentru a schimba aceasta imagine.

Unul dintre consilierii lui Romney a declarat ca, in cazul in care s-ar putea intoarce in timp si sa schimbe un singur lucru, echipa de campanie "ar fi cheltuit mai mult si l-ar fi aparat pe Mitt cu mai multa putere, lovind inapoi in privinta imaginii de 'baiat bogat', in privinta chestiunea taxarii", arata Washingon Post.

  • CNN: Unde a gresit Romney? Candidatul republican nu a reusit sa depaseasca contradictiile

Timothy Stanley, istoric in cadrul Universitatii Oxford, a realizat un material pentru CNN in care explica faptul ca esecul lui Romney se datoreaza incapacitatii acestuia de a depasi contradictiile imaginii si optiunilor sale politice. "Mitt Romney e un paradox. Daca l-ai vedea intr-o poza si nu ai sti cine e, ai presupune de la linia patratoasa a maxilarului, de la semnele averii si de la tunsoarea misterioasa ca este republicanul perfect de club exclusivist. Dar asta ar fi prea simplist, mai ales in acest scrutin electoral", arata autorul.

"Romney doar arata ca un tip din interior. Dar in multe sensuri, a ramas pe dinafara", mai scrie Timothy Stanley. Istoricul mai arata ca tandemul Romney-Ryan este primul din istorie care nu a inclus un protestant, precizand ca Romney ar fi fost primul presedinte american mormon, in timp ce Ryan este catolic.

  • New York Times: O America divizata ii da lui Obama o noua sansa

Barack Hussein Obama a fost reales marti presedinte al SUA, depasind vanturile economice potrivnice, o rezistenta puternica a congresului republican la agenda sa si o revarsare, fara precedent, de publicitate. "O natiune divizata a votat sa ii acorde mai mult timp" , scrie NY Times.

Victoria a fost mult mai stransa decat in alegerile istorice de acum patru ani, insa nu a fost mai putin dramatica, arata publicatia americana.

"Realegerea lui Obama i-a prelungit locul in istorie, continuandu-si pozitia de primul presedinte de culoare al natiunii intr-un al doilea mandat. Calea lui a urmat un model reprezentativ pentru cariera sa politica: sovaitor cand parea sa fie cel mai puternic - perioada de dinainte de prima dezbatere cu Romney - inainte sa isi dubleze eforturile de a se ridica pe sine si pe sustinatorii sai si de a obtine victoria", arata NY Times.