Barack Obama si Mitt Romney isi arunca luni in lupta toate fortele, in ultima zi de campanie, dupa luni de campanie si sute de milioane de dolari cheltuiti in publicitate, fara a permite insa niciunui candidat sa devina favorit in sondaje, scrie AFP.

Cele patru mari sondaje nationale publicate duminica arata o tara mai divizata ca niciodata. Presedintele este creditat favorit intr-un sondaj Pew cu 48% din intentiile de vot fata de 45% pentru rivalul sau.

Dar alte trei sondaje publicate de Politico, NBC News/Wall Street Journal si ABC News/Washington Post acorda actualului presedinte un avans nesemnificativ de un punct sau chiar zero.

Urmatorul presedinte va fi ales de electorii din zece state-cheie carora cei doi barbati le-au rezervat exclusivitatea ultimelor deplasari.

Intr-o serie din aceste state (Ohio, Iowa, Nevada), electorii par sa se aplece spre Barack Obama dar presedintele depaseste rareori marja de eroare. El ramane insa usor in urma in marile state din Florida (sud-est) si Carolina de Nord (est).

Dincolo de sondaje, cele doua tabere sunt convinse ca alegerile se vor juca la cateva sute de mii de voturi.

Dupa un week-end infernal si zeci de reuniuni electorale ale celor doi prezidentiabili si ale candidatilor pentru postul de vicepresedinte, Obama isi incepe ziua de luni in Wisconsin (nord), inainte de a se indrepta spre Ohio si Iowa (centru) si apoi la Chicago in Illinois (nord), alaturi de sotia sa Michelle, unde va astepta rezultatele, marti seara.

Duminica, in fata a catorva zeci de mii de partizani, reuniti in trei intalniri electorale, Obama a revendicat progresele realizate din 2008, "cand ne aflam in mijlocul celei mai grave crize economice de la Marea Depresiune".

"Astazi, intreprinderile noastre au creat 5,5 milioane de locuri de munca. Industria auto isi revine. Preturile imobiliarelor urca", a spus presedintele la Hollywood, in Florida (sud-est).

"Razboiul din Irak s-a terminat, razboiul din Afghanistan se termina. al-Qaeda este pe fuga si Osama bin Laden este mort", a adaugat el.

Al 44-lea presedinte al Statelor Unite se bucura de sprijinul celui de-al 42-lea, popularul Bill Clinton, care s-a dovedit un ajutor pretios.

Fostul presedinte, regusit, a participat la aproape 30 de reuniuni electorale pentru Barack Obama.

Pentru Mitt Romney, drumul pare drept dar panta ramane abrupta: consecinta a unui sistem de vot indirect care ofera o greutate disproportionata teritoriilor cele mai indecise, el trebuie sa se lupte cu democratul in aproape toate statele cheie.

Republicanul va face campanie luni in patru dintre aceste state, in Florida, Virginia (est), in Ohio si in cele din urma in New Hampshire (nord-est), intr-un turneu dificil marcat de oboseala de duminica.

Imprimat pe afisele reuniunilor publice, "adevarata schimbare inca din primele zile" rezuma mesajul final al lui Romney.

"Presedintele este extrem de partizan, el imparte, arunca vina pe altii, ataca. Si nu sunt doar republicanii cei care il ignora, el refuza sa asculte si vocile independente", a acuzat duminica, la Cleveland (Ohio) republicanul, care face curte intens alegatorilor de centru, in aceasta ultima turnanta.

"Sperati ca presedintele Obama isi va respecta promisiunea de a reuni oamenii pentru a rezolva problemele, dar nu a facut-o si nu o va face", a spus el.

Cele doua tabere spera fiecare ca votul anticipat, care va aduna duminica seara 30 de milioane de voturi, sa-i fie favorabil, dar nicio numaratoare nu va avea loc inainte de marti.

Intre timp, la Miami, cozi de asteptare de mai multe ore au perturbat duminica finele votului anticipat.

Cum se deruleaza votul

Peste 200 de milioane de alegatori americani sunt chemati sa-si aleaga marti presedintele.

Deschiderea birourilor de vot: tara acopera patru fuse orare de la est la vest, fara sa luam in calcul Alaska si Hawai. Primele birouri de vot se vor deschide la ora locala 06,00 (11,00 GMT) intr-o serie de state de pe coasta de Est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire...). Pe coasta de Vest, California incepe sa voteze la 15,00 GMT.

INCHIDEREA BIROURILOR DE VOT: la ora locala 18,00 (23,00 GMT) primele birouri se vor inchide in mai multe state din Est. Majoritatea birourilor din Florida se inchid la ora locala 19,00 (00,00 GMT), iar majoritatea din statele din Est se inchid la ora locala 20,00 (01,00 GMT) sau 21,00 (02,00 GMT). Coasta de vest inchide la 23,00 GMT (04,00 GMT).

SONDAJELE LA IESIREA DE LA URNE: incepand cu ora 22,00 GMT, televiziunile vor incepe sa difuzeze sondaje la iesirea din urne despre prioritatile electorilor si compozitia votantilor. Aceste date statistice, colectate de 25.000 de operatori, vor permite declararea castigatorilor in fiecare stat. Rezultatele partiale ale numaratorilor vor putea fi publicate in timp real de unele state, caz in care televiziunile au prevazut afisarea lor pe ecrane, fara insa a trage vreo concluzie legata de castigator.

STATELE CHEIE: 11 state, care reprezinta 146 mari electori, sunt indecise, potrivit mediei sondajelor calculata de RealClearPolitics.com. Un candidat trebuie sa castige voturile a 270 de mari electori pentru a fi ales presedinte. Barack Obama a castigat toate aceste 11 state in 2008, dar si-a pierdut avansul. Echipa sa de campanie considera ca doar opt state sunt indecise.

SCENARIUL OBAMA: potrivit ultimelor sondaje, avansul presedintelui este solid in 18 state care reprezinta 201 mari electori. Barack Obama trebuie deci sa obtina 69 de mari electori in 11 state cheie, dar el dispune deja de un avans confortabil in Pennsylvania (20 de mari electori), in Michigan (16) si Wisconsin (10). I-ar fi deci suficient sa castige spre exemplu Ohio (18) si Iowa (6) pentru a fi reales cu 271 de mari electori.

SCENARIUL ROMNEY: pentru Mitt Romney, drumul spre victorie e mai dificil. El trebuie deci sa castige sprijin in majoritatea statelor cheie in conditiile in care presedintele nu are nevoie decat de unele dintre acestea. Potrivit ultimelor sondaje, Mitt Romney ar castiga in 24 de state reprezentant 191 de mari electori. Republicanul trebuie deci sa obtina alti 79 de mari electori in 11 dintre cele mai indecise state, ceea ce face cvasi-indispensabil victoriile din Ohio, Florida si Virginia.

VOTUL ANTICIPAT: peste 30% dintre americani vor fi votat deja inainte de marti, prin corespondenta sau la birourile de vot deschise uneori de mai multe saptamani.