Peste 17 milioane de americani au votat deja pentru in alegerile prezidentiale, potrivit unei numaratori realizate marti de cercetatorii Universitatii George Mason, relateaza AFP. In toate statele se poate vota anticipat sub o forma mai mult sau mai putin dezvoltata, care permite alegatorilor sa-si trimita buletinele de vot sau sa le introduca personal in urne inainte de data de 6 noiembrie, in unele cazuri cu obligatia de a-si justifica absenta.

In 2008, circa 30% dintre alegatori au profitat de aceasta posibilitate, incurajati de campanii care mobilizeaza voluntari pentru a stimula alegatorii, mai ales democratii care exceleaza la acest lucru in zonele urbane.

Anul acesta, procentul s-ar putea ridica la 35%, potrivit profesorului responsabil de proiectul "Alegeri" la Universitatea George Mason.

Aceste buletine de vot vor fi verificate abia la inchiderea votarii, in seara zilei de 6 noiembrie, dar cum alegatorii sunt inscrisi pe listele electorale in unele state ca "democrat", "republican" sau "independent", exista pe alocuri posibilitatea de a determina care dintre cei doi candidati are avantaj. In Iowa, de exemplu, 44 la suta din alegatorii care au votat pana in prezent erau democrati, 32 la suta republicani si 24 la suta independenti.