Un candidat republican pentru postul de senator in Indiana, Richard Mourdock, a afirmat ca sarcina aparuta in urma unui viol reprezinta "vointa lui Dumnezeu", oferindu-i ocazia lui Barack Obama sa-l atace din nou pe rivalul sau Mitt Romney, care a fost la randul lui nevoit sa se delimiteze de afirmatiile colegului sau de partid, scrie AFP.

In cadrul campaniei electorale, Richard Mourdock a afirmat ca viata apare imediat in urma conceptiei si orice recurs la avort, cu exceptia cazului in care viata mamei este in pericol, ar trebui interzis.

"Mi-am pus aceasta intrebare mult timp, dar am realizat ca viata este aceasta ofranda a lui Dumnezeu si cred, chiar daca viata incepe in aceasta oribila situatie care este violul, este ceva care rezulta din vointa lui Dumnezeu", a spus candidatul republican la Senat.

Echipa de campanie a lui Mitt Romney s-a delimitat imediat de aceste declaratii, venite cu doua saptamani inaintea alegerilor prezidentiale, purtatorul de cuvant Andrea Saul precizand ca "guvernatorul Romney nu este de acord cu declaratiile lui Richard Mourdock, care nu reflecta pozita sa asupra acestui subiect".

Romney s-a pronuntat impotriva avortului cu exceptia cazurilor de viol, incest sau atunci cand viata mamei este in pericol.

Presedintele Barack Obama il acuza de mult timp pe Romney si pe alti republicani ca sustin pozitii extremiste in privinta avorturilor si a altor drepturi ale femeilor.

Cei doi candidati se afla cap la cap in sondajele de opinie, iar votul femeilor ar putea fi crucial pentru alegerea viitorului presedinte, la scrutinul din 6 noiembrie.

In cadrul ultimei dezbateri de luni, Obama l-a acuzat pe Romney ca vrea sa aduca Statele Unite la "nivelul social din anii 50".

Romney a subliniat ca doreste sa fie un "presedinte pro-life" si a promis in programul sau electoral ca va reveni asupra deciziei din 1973 a Curtii Supreme care legalizeaza avortul, lasand la alegerea statelor membre sa decida legalitatea unei asemenea practici.

Un alt candidat republican la Senat, Todd Akin, a declansat o controversa in august atunci cand a afirmat ca corpul unei femei poate evita sarcina in cazul unui "viol fortat".

Declaratiile sale au atras o avalansa de condamnari din partea celor doua partide politice si a lui Romney insusi. Akin si-a cerut scuze dar a refuzat sa abandoneze cursa, asa cum ii cereau republicanii, continuand batalia electorala pentru Missouri.