Presa franceza anunta dezbaterea televizata de miercuri seara dintre cei doi candidati la presedintia Frantei ca pe un meci de box. Si da detaliile negocierii, de la forma si dimensiunea mesei, la realizatori, cine ia primul cuvantul si ce temperatura va fi in studioul tv. Subiectele sunt inventariate de Le Monde. Aflam si ce fac cei doi pana la confruntarea din aceasta seara, care va fi transmisa de aproape toate posturile de radio generaliste si televiziunile de stiri (France 2 si TF1).

Nicolas Sarkozy vs. Francois HollandeFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Sarkozy si Hollande sunt despartiti de 500.000 de voturi, iar dezbaterea de miercuri seara este un moment asteptat. Unii analisti intervievati de presa franceza sustin ca ea nu va schimba cu nimic optiunile de vot, altii sustin contrariul. In orice caz, ca orice dezbatere finala, ea suscita interesul intern si, de ce nu?, international, astfel incat se asteapta o audienta de 20 de milioane de telespectatori. Francezi, de aceasta data.

Cum se pregatesc cei doi?

Presedintele Sarkozy a reprogramat sedinta de guvern de miercuri pentru joi, intrucat miercuri dimineata a avut o intalnire la Elysee cu consilierii sai, cu echipa sa apropiata, dupa care urmeaza sa isi petreaca ziua alaturi de sotia sa. Nu exerseaza insa cu un antrenor, nici cu un sparing partener. Nu are nevoie de o simulare a confruntarii din aceasta seara.

Francois Hollande se pergateste deja alaturi de echipa sa din 28 aprilie, miercuri dimineata avand o ultima intalnire pentru a revedea argumentele. El a cerut sa nu aiba o agenda incarcata in aceste zile, semn ca nu este atat de linistit precum vrea sa para, comenteaza jurnalistii francezi. De altfel, prin refuzul de a avea trei dezbateri, asa cum propusese Sarkozy, s-a creat impresia ca Hollande se fereste de aceste confruntari si ca ar fi foarte stresat in ceea ce priveste intalnirea de diseara.

Mai mult, Hollande a fost consiliat de fostul candidat socialist, care a trecut printr-o infruntare televizata cu Sarkozy, Segolene Royale. Impreuna cu ea si cei foarte apropiati din staff-ul sau au analizat dezbaterea din 2007. "Francois Hollande este un om calm si senin, care se pregateste sa devina presedintele republicii si care are responsabilitatea de a pastra un nivel ridicat al dezbaterii, chiar daca va exista dorinta sa ii coboare nivelul", a spus ea citata de Liberation.

Negocieri minutioase privind elementele dezbaterii

  • Intalnirea televizata va fi moderata de David Pujadas si Laurence Ferrari, dar detaliile au fost stabilite sub supravegherea CSA (Consiliului Superior al Audiovizualului din Franta, echivalentul CNA), de reprezentantii celor doua canale de stiri care o vor difuza si responsabilii cu comunicare ale celor doi candidati.
  • In dimineata de miercuri, echipele celor doi candidati, asistati de CSA au vizitat studioul, au verificat de la temperatura - apropo, fiecare candidat va avea propria instalatie de climatizare, dupa ce, la dezbaterea trecuta, Segolene Royale a vrut o temperatura mai ridicata stiind ca asta il deranjeaza teribil pe Sarkozy - lungimea mesei (2,5 metri) si textura ei: masa din sticla cu doua alveole la capete, unde vor sta candidatii, Hollande in stanga ecranului, Sarkozy in dreapta.
  • Pentru a veghea ca dezbaterea este echilibrata, au fost desemnati alti doi realizatori, cate unul al fiecarei tabere: Yves Barbara pentru Nicolas Sarkozy si Tristan Carné pentru François Hollande.
  • Durata dezbaterii este de minim 2 ore, iar primul care isi va prezenta argumentele este socialistul Hollande, in schimb Sarkozy va incheia dezbaterea, care se asteapta sa aiba 20 de milioane de telespectatori.

Le Monde inventariaza aici subiectele dezbaterii de miercuri seara.