Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, miercuri, că a semnat autorizaţia de construire în cazul vilei din Bulevardul Aviatorilor la solicitarea RA APPS și că aceasta vizează exclusiv lucrări de amenajare interioară. Primarul general spune că a primit mai multe solicitări de la jurnaliști, privind autorizația, dar a transmis doar ce permitea legea, informațiile publice, nu și planurile interioare.

Vila din Aviatorilor 86Foto: Captura Recorder
  • „Această clădire face parte dintr-o zonă protejată. Competențele de emitere a autorizației de construire pentru zonele protejate sunt la Primăria Capitalei. Am primit această cerere așa cum primim orice cerere de autorizație de construire. Am verificat că lucrările sunt exclusiv amenajări interioare, mai puțin o scară exterioară, care nu se vede de la stradă, proiectul a fost verificat de colegii mei, eu l-am semnat.
  • Ce este public dintr-o autorizație de construire? Legea spune că este planul de situație, fațada și coeficienții de construire. Încă de acum câteva luni am primit mai multe solicitări de la mai multe instituții de presă, am dat tuturor informațiile publice. Nu am dat nimănui planurile interioare. Cererea de autorizare a fost trimisă de RA APPS”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a fost întrebat despre acest subiect după ce jurnaliștii de la Recorder au dezvăluit că Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) investeşte în mod netransparent aproximativ 7 milioane de euro, bani publici, în transformarea unui fost sediu de partid din Bucureşti într-o reşedinţă de protocol, în timp ce toate indiciile duc către un singur nume atunci când vine vorba de beneficiarul acestei renovări.

Investigație Recorder: „Palatul împăratului”. Pentru cine se renovează cu 7 milioane de euro o casă de pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală?

Pe Bulevardul Aviatorilor din București, o zonă exclusivistă a Capitalei, se află o clădire în jurul căreia se află un șantier învăluit în mister. Clădirea aparține Regiei Autonome a „Administrării Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) și lucrările de renovare și amenajare se ridică la costuri de 7 milioane de euro, au scris jurnaliștii de la Recorder. Însă numele familiei care va beneficia de pe urma acestor lucrări nu este, pentru moment, public.

„Vila de 1200 mp, cu subsol, parter și etaj, garaj și cabină de pază la poartă e a statului și a fost, până nu demult, sediu de partid. De câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reședință pentru o singură familie, după cum scrie în autorizația de construire obținută de Recorder. Iar suma pe care RA-APPS intenționează să o investească aici depășește orice imaginație: 7 milioane de euro numai pentru renovare și amenajare”, conform investigației.

Pe acoperișul vilei vor fi montate și panouri fotovoltaice, pentru a reduce la maximum costurile care apar atunci când locuiești într-o astfel de casă.

Conform jurnaliștilor Recorder, toate indiciile duc către un singur nume atunci când vine vorba de beneficiarul acestei renovări de milioane de euro, mai ales că, în lege, este precizat că dintre toți cei care pot beneficia de reședințe oficiale, doar foștii șefi de stat își asigură cheltuielile de întreținere.

  • „E legitim să ne întrebăm cui i se pregătește. Pe ce și mai ales pentru cine se cheltuiesc, în cel mai mare secret, 7 milioane de euro din bani publici? Conform legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuință de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeași persoană”, conform investigației publicate luni de Recorder.

După renovare, vila de pe Bulevardul Aviatorilor va avea un etaj de 320 mp cu două dormitoare, două băi, două sere, două săli de sport și un dressing de aproape 67 de mp.

La parter va fi un cabinet pentru protocol (prevăzut de asemenea în lege pentru foștii președinți de stat), o bibliotecă, living al familiei, living pentru oaspeți, bucătărie, cămară și încă un dressing.

La subsol va fi spațiu pentru o centrala termică, cameră tehnică, spălătorie și spații de depozitare.

Urmărește întreaga investigație Recorder despre acest subiect aici.

Administraţia Prezidenţială a transmis, marți, că nu există nicio solicitare din partea preşedintelui Klaus Iohannis pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului.

„Nu există nicio solicitare din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului de preşedinte al României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis Administraţia Prezidenţială, la solicitarea Agerpres.