Scandal în Timiș pe banii alocați primăriilor de către Consiliul Județean. 25 de primari PNL din Timiș au protestat, joi, în fața Prefecturii deoarece prefectul Mihai Ritivoiu a atacat în instanță, la cerea primarilor PSD, hotărârea prin care Consiliul Județean a redistribuit către primăriile din județ sumele din TVA. Protestatarii au cerut și demisia prefectului. Primarii de la PSD acuză că nu s-au folosit niciun fel de criterii la stabilirea sumelor alocate fiecărei localități.

Alin NicaFoto: AGERPRES

Primarii PNL spun că atacarea hotărârii în contencios administrativ afectează zeci de localități timișene, în special comunitățile mici, a căror bugete depind de banii de la Consiliul Județean Timiș.

  • „În mod normal, prefectului de Timiș ar trebui să îi facem plângere penală pentru abuz în funcție. Nu există niciun articol de lege care să fie încălcat de hotărârile consiliului județean prin care localitățile din Timiș urmau să primească banii.
  • Dar noi nu facem genul acesta de politică și înțelegem că, la rândul lui, este o victimă a deputatului Simonis care l-a constrâns pe linie politică să ia această decizie”, a spus Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare, potrivit PNL Timiș.
  • „Vom pune presiune și nu ne vom opri până când banii vor ajunge în județ, la oamenii care au nevoie de investiții și drumuri. Cât de urgent, vom face o petiție prin care solicităm ca Prefectura să renunțe la acțiunea în contencios. Domnul Ritivoiu (n.r. - prefectul de Timiș) să își asume greșeala, să își toarne cenușă în cap și să recunoască că a răspuns unei comenzi de la PSD.
  • Dacă nu va face asta în fața primarilor, a consilierilor locali și a locuitorilor din județ, atunci cu toții îl vom da în judecată.
  • Actualul prefect va rămâne, cum bine i-a spus un coleg, la coșul de gunoi al istoriei, primul și sperăm singurul prefect care a blocat dezvoltarea județului”, a susținut și Silvia Fechete, primarul comunei Otelec, potrivit sursei citate.

Președintele liberal al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, susține că a alocat banii „cu respectarea tuturor prevederilor legale”:

  • „Nu știu dacă e de la stres, de la lipsa de experiență sau din cauza altor obiceiuri preluate de la colegii de la partid, însă domnul Mihai Ritivoiu, actual prefect de Timiș, halucinează. Din păcate, public.
  • Îi readuc aminte - se pare că învață greu și uită repede - că datoria Instituției Prefectului este să verifice legalitatea actelor normative, nu să împartă dreptate PSD-istă.
  • Deciziile privind oportunitatea, criteriile, modul în care se echilibrează un buget, aparțin plenului Consiliului Județean Timiș. Acelui plen care a votat deja cu majoritate covârșitoare de voturi propunerea mea de alocare a celor 64 milioane destinate investițiilor locale și drumurilor. Am avut 23 de consilieri județeni pentru și doar 10 împotrivă.
  • Îi urez mult succes în instanță atunci când va încerca să justifice situatia și, sper, pentru binele lui, să nu se răzgândească colegii din județ și totuși să îi facă o plângere penală”, a transmis Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Prefectul spune că singura variantă de deblocare va fi o nouă hotărâre de Consiliu Județean, care să abroge hotărârea prin care s-au făcut alocările:

  • „Există o nemulțumire majoră privind atacarea de către Prefectură a hotărârilor Consiliului Județean privind repartizarea sumelor pentru unitățile administrativ-teritoriale și pentru drumurile județene și comunale.
  • La solicitarea primarilor de a retrage acțiunea de anulare le-am răspuns că acest lucru nu se va întâmpla și că singura variantă de deblocare va fi o nouă hotărâre de Consiliu Județean care să abroge hotărârea atacată. De menționat că în țară au mai fost hotărâri similare pe care prefecturile le-au atacat și au avut câștig de cauză.
  • Consider conducerea Consiliului Județean Timiș ca singura vinovată pentru situația în care ne aflăm. Am participat ani de zile la negocierile între grupurile politice privind alocările bugetare, inclusiv din poziția de lider de grup al partidului care conducea Consiliul. Nu a fost niciun an în care consilierii județeni să nu ajungă la un numitor comun. Pentru că nu e vorba de banii lor, nici ai conducerii Consiliului Județean, ci ai oamenilor.
  • Până anul acesta s-a găsit tot timpul o soluție de echilibru, iar hotărârile Consiliului Județean nu au fost contestate niciodată de vreun grup politic”, a scris prefectul de Timiș pe pagina de Facebook.

Pe 29 ianuarie, prefectul a atacat hotărârea de Consiliul Județean prin care au fost distribuite cotele defalcate din TVA primăriilor din județ, la solicitarea primarilor PSD, nemulțumiți de banii primiți. Prefectul a motivat decizia prin lipsa unor criterii clare pe baza cărora s-au dat banii.

  • „Instituția Prefectului - Județul Timiș a atacat astăzi Hotărârile Consiliului Județean Timiș nr. 23 și nr. 24 din 23.01.2024 privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.
  • În urma controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2024 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024.
  • Un singur exemplu: comuna Margina are cea mai extinsă rețea de drumuri comunale din județ, în lungime de 57 de km. A solicitat o finanțare de 2.000.0000 de lei și a primit suma infimă de 245.000 lei, cu mult sub alte comune ce au un număr mult mai redus de kilometri.
  • De asemenea, Consiliul Județean Timiș a considerat că cele două municipii ale județului, respectiv Timișoara și Lugoj, nu au nevoie de fonduri, alocându-le 0 lei”, a anunțat Prefectura Timiș pe pagina de Facebook.

Prefectul a prezentat și alocările de fonduri făcute de CJ Timiș. Astfel, primăriile conduse de primari PNL au primit în total 35 milioane lei, iar cele de la PSD doar 13 milioane lei.