Curtea de Apel București a anulat, la cererea Primăriei Capitalei, articolul din Ordinul 310/2022, emis de Ministerul Dezvoltării, care nu permitea ISC să verifice autorizațiile de construire în litigiu, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Decizia nu este definitivă.

Nicușor Dan Foto: AGERPRES
  • „Curtea de Apel București a anulat, la cererea noastră, o prevedere absurdă dintr-un ordin al Ministerului Dezvoltării. Potrivit acesteia, o autorizație de construire care forma obiectul unui litigiu aflat în instanță nu mai putea fi verificată de către Inspectoratul de Stat în Construcții.
  • Este motivul pentru care nici Inspectoratul, nici prefectul n-au făcut nimic în cazul Modrogan 1A și în alte cazuri. În plus, un dezvoltator interesat putea să evite controlul Inspectoratului rugând un prieten să-i conteste autorizația pentru motive inventate”, a explicat Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Este vorba despre Ordinul nr. 310/2022 pentru aprobarea procedurilor de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire/desfiinţare şi la avizarea şi aprobarea documentaţiilor de urbanism, aprobat pe 28 februarie 2022 și aflat în vigoare de pe 06 aprilie 2022.

La articolul 5, Ordinul prevedea următoarele:

  • (1) Controlul statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea autorizaţiilor de construire/desfiinţare se realizează în temeiul dispoziţiilor art. 29 din Legea nr. 50/1991.
  • (2) În cazul în care există dosar pe rolul instanţei de judecată privind anularea autorizaţiei de construire/desfiinţare, nu se mai efectuează controlul privind respectarea prevederilor legale, având în vedere învestirea instanţei de judecată privind controlul judecătoresc al legalităţii emiterii acesteia.

„Instanța admite cererea. Anulează dispoziției art.5, alin.2 din anexa 1 a OMDLPA nr.310/2022, art.5, alin.2 din anexa 2 a OMDLPA nr.310/2022 şi art.5 alin.9 din anexa 3 a OMDLPA nr.310/2022. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, este decizia Curții de Apel pronunțate pe 6 iulie 2023. Decizia poate fi atacată cu recurs.