Primăria Capitalei a intrat în 2023 fără datorii curente, în ultimii 2 ani fiind plătite datoriile curente de 3 miliarde lei lăsate moștenire de administrația Firea, a declarat miercuri, primarul general, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.

Nicuşor DanFoto: Agerpres

”La sfârșitul anului trecut am închis datoriile curente ale PMB, deci am început anul 2023 fără datorii curente. Este important ca să avem încrederea mediului privat, bănci și companii, ca la lucrările noastre să vină companii private. Ați văzut un exemplu la finalul anului trecut, a fost nevoie să împrumutăm repede 500 milioane lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare și având această încredere, am reușit”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul spune că a plecat de la o datorie curentă de 3 miliarde lei, iar Primăria Capitalei a trecut pe lângă faliment.

  • ”Am plecat de la o datatorie curentă de 3 miliarde lei și am plecat de la o listă de 150 de companii și persoane private care ne popriseră conturile la sfârșitul anului 2020. A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situația de azi și Bucureștiul a trecut pe lângă faliment, pe lângă închiderea principalelor servicii publice - transport public, termoficare. S-a întâmplat asta fiindcă an de an, lună de lună, Primăria cheltuia mai mult decât încasa.
  • Dacă aș fi fost iresponsabil, aș fi ieșit în 2020 cu această listă și consecința ar fi fost că nu am fi avut 150 de companii care ne-ar fi poprit conturile, am fi avut 1000 de companii. A fost o perioadă de tăcere în care am discutat cu creditorii, i-am rugat să ne păsuiască, am spus că suntem oameni serioși, că vom plăti, ceea ce am și făcut.
  • Asta înseamnă administrație PSD, pentru că începem să uităm și unii se gândesc la revenire. Asta înseamnă administrație PSD, falimentul RADET, falimentul Primăriei”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul spune că din cauza datoriilor a amânat mai multe investiții.

”Am amânat mai multe investiții, pentru care aveam toate documentațiile pentru a le face, de exemplu consolidarea malurilor de lac din Herăstrau sau aleile din parcuri sau reabilitări de drumuri și trotuare sau investiția de pe strada Hațeganu. Sunt investiții pe care le-am amânat și o să le facem acum, acum când avem o situație financiară stabilă”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul a declarat că economii substanțiale la buget s-au făcut prin desființarea companiilor municipale, însă prețul plătit a fost că o parte din serviciile publice au fost afectate.

”Desființarea companiilor, care produceau o mare parte din pierderi, a dus la dereglarea unor activități, de exemplu pe parcuri, în momentul în care s-au înființat companiile, oamenii au trecut de la ALPAB la aceste companii, iar în momentul în care noi am desființat companiile și în perioada în care am făcut achiziția publică, tot ce înseamnă servicii pe parcuri au fost afectate. La fel pe partea de investiții, toate proiectele erau la Compania de Dezvoltare Durabilă, oamenii au plecat, au fost foarte multe probleme”, a explicat Nicușor Dan.