Dumitru Prunariu va primi titlul de cetățean de onoare al Municipiului București, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat joi de Consiliul General. Acesta este singurul român care a zburat în spaţiul cosmic.

Dumitru PrunariuFoto: Hotnews

Prezent la ședința de Consiliu General, Dumitru Prunariu a declarat că acceptă distincția.

Potrivit referatului de aprobare, propunerea a venit din partea Asociaţiei Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere "Slt. Ecaterina Teodoroiu". La data de 14 mai 1981, Dumitru-Dorin Prunariu a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spaţial "lntercosmos" şi a petrecut în spaţiul cosmic 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii, iar de atunci numărul acestora a crescut la peste 450.

Născut pe 27 septembrie 1952 la Brașov, de profesie inginer aeronautic, a fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviatiei civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al Romaniei în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

În anul 1992, la propunerea sa, a fost înființată Agenția Spațială Română.