Conducerea Societății de Transport București (STB) a descoperit în urma controalelor făcute în 2021 la autobaze un supraconsum de peste 220.000 de litri de motorină, a declarat pentru HotNews.ro directorul general al STB, Adrian Criț. El indică un posibil furt de motorină. Dacă se va dovedi, asta înseamnă un prejudiciu de peste 1,4 milioane lei. În conferința de presă susținută joi, Adrian Criț a acuzat că furturile de combustibil sunt la ordinea zilei.

Autobuz Mercedes 2Foto: PMB
  • ”În 2021 există un supraconsum de 220 de tone. Este o analiză făcută. Am trimis deja Biroul de Control Financiar și Gestiune, să vedem ce zice.
  • După ce identifică vinovații, vom face plângeri penale. Am descoperit asta la o simplă verificare, după discuții cu municipalitatea.
  • Noi avem un consum mediu pe fiecare linie și am cerut și să-mi dea supraconsumul pe fiecare autobază și l-am primit. Este jenant”, a explicat Adrian Criț.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, pentru anul 2021 conducerea STB a descoperit cel mai mare supraconsum la următoarele autobaze:

  • 52.590 de litri la Autobaza Ferentari;
  • 49.359 de litri la Autobaza Giurgiului;
  • 35.403 de litri la Autobaza Militari;
  • 27.262 de litri la Autobaza Titan;
  • 26.074 de litri la Autobaza Alexandria;
  • 12.760 de litri la Autobaza Obregia.

Cum se poate fura combustibil din autobuze

Furtul de motorină nu este ceva nou la RATB/STB. În ultimii 10 ani, Poliția Capitalei a anchetat de mai multe ori astfel de fapte.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că, la momentul în care au fost instrumentate dosare privind furtul de combustibil, furturile ar fi fost săvârșite prin declararea de curse în plus, combustibilul fiind extras din rezervor cu furtunul și pus în canistre.

O altă metodă ar fi ca șoferul să vină cu rezervorul pe jumătate plin, iar atunci când alimentează autobuzul, după ce se umple rezervorul, este lăsată motorina să curgă pe lângă, într-un recipient, ca și cum ar face plinul.

De exemplu, în 2015, Poliția Capitalei a pus în aplicare 18 mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa şi 24 mandate de aducere într-un dosar vizând infracțiunile de de delapidare, complicitate la delapidare şi furt. Au fost făcute atunci percheziții la autobaza Titan.

  • ”Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii, angajaţi ai unei autobaze din Bucureşti, au sustras cantităţi însemnate de motorină, pe care ulterior o comercializau sau o foloseau în scop propriu”, a comunicat instituția.

Reprezentanții Poliției au explicat atunci pentru Digi 24 că se furau zilnic câțiva litri de motorină de la fiecare autobuz, iar când se strângea o cantitate mai mare era vândută companiilor private de transport sau taximetriștilor. Oamenii legi au mai spus la vremea respectivă că vara șoferii mergeau cu aerul condiționat oprit ca să economisească motorină, ca apoi să o poată fura. Citește aici mai mult.