​Rectificarea bugetară propusă de primarul general, Nicușor Dan, prin care se taie aproape 470 de milioane lei din bugetul municipalității și se mută bani între diverse instituții și proiecte, a fost respinsă de Consiliul General deoarece nu a beneficiat și de susținerea USR. Reprezentanții formațiunii politice au anunțat că nu votează deoarece ”Nicușor Dan vrea să scadă bugetul Capitalei în așa fel încât să dea impresia că și-a atins țintele pe care le-a anunțat în prima jumătate a acestui an” și că a umflat la începutul anului veniturile Primăriei Capitalei. Aceștia au fost nemulțumiți și de faptul că primarul a venit cu mai multe amendamente la propria rectificare bugetară.

Nicușor DanFoto: PMB

Primarul Nicușor Dan a susținut că, nefiind aprobată rectificarea bugetară, nu poate plăti tot avansul pentru cele 100 de tramvaie, deși banii au fost trimiși în cont de Ministerul Dezvoltării, aceasta fiind cea mai urgentă chestiune. Apoi, dacă execuția bugetară nu depășește 97% doi ani la rând, din al treilea an nu se pot angaja cheltuieli mai mari de 70% din bugetul anterior, a mai spus Nicușor Dan.

USR: Rectificarea, menită să scadă bugetul Capitalei în așa fel încât să dea impresia că primarul general și-a atins țintele

  • ”USR nu susține rectificarea bugetară negativă cerută de primarul general Nicușor Dan în ultimele zile ale anului 2021.
  • Rectificarea negativă anunțată de Nicușor Dan este menită să scadă bugetul Capitalei în așa fel încât să dea impresia că primarul general și-a atins țintele pe care le-a anunțat în prima jumătate a acestui an. Suma totală pe care vrea să o taie este de 324 milioane de lei.
  • Practic, primarul Nicușor Dan vrea să reducă, cu 3 zile înainte de sfârșitul anului, bugetul destinat investițiilor pe care nu le-a realizat. De exemplu, în 2021, investițiile în rețeaua de termoficare au fost în bugetul inițial 81 de milioane de lei. În decursul anului, primarul Nicușor Dan le-a tot scăzut și au ajuns la 52 de milioane de lei.
  • Acum, primarul vrea să le mai scadă încă o dată la 42 de milioane. Asta deoarece în realitate nu au fost făcute investiții decât de 42 de milioane, jumătate din promisiunea inițială. Consilierii USR București au avertizat de la începutul anului, atunci când a fost votat bugetul inițial, că veniturile primăriei Capitalei sunt supraevaluate, iar Nicușor Dan continuă o practică falimentară a Gabrielei Firea pe care a criticat-o înainte de a deveni primar. Această practică îi permite primarului să cheltuie banii bucureștenilor strict după propriul interes. Acum vedem că ceea ce spuneau consilierii USR s-a adeverit și primarul vrea reducerea cheltuielilor bugetate la nivelul celor efectuate pentru a da impresia unei execuții mai bune”, a anunțat USR înainte de ședința de Consiliu General.

Pentru bugetul anului 2022 USR îi cere primarului Nicușor Dan să vină cu un plan serios și concret.

”Consilierii USR nu vor susține propuneri de buget pentru anul 2022 făcute pe genunchi, fără consultări prealabile”, a mai anunțat USR București pe pagina de Facebook.

Cosmin Smighelchi, consilier general USR, a spus că formațiunea politică din care face parte este nemulțumită și de faptul că primarul a venit cu mai multe amendamente la propriul proiect de rectificare.

  • ”Decizia politică a organizației USR București pentru această ședință de Consiliu General este de a nu susține două dintre proiectele de pe ordinea de zi, respectiv instalația de oxigen și rectificarea bugetară. Vreau să vă comunic că după un an de mandat politic și experiența administrativă acumulată, convocarea unei rectificări bugetare cu câteva zile înainte de ședință, având peste 10 amendamente de primar la propriul proiect, este o acțiune care poate fi calificată cel puțin de îmbunătățit”, a declarat Smighelschi.

USR îi cere primarului să se așeze la masă și să discute.

  • ”Dacă în acest mandat ați intrat într-o căsnicie, aceasta a fost cu PNL București, USR în calitate de prieten apropiat a avut mereu fermitatea de a susține o uniune care a reușit să o înlăture pe Gabriela Firea și a salvat Bucureștiul de răul pe care aceasta l-a produs. (...)
  • Ca în orice căsnicie, există însă și momente dificile din punct de vedere financiar. Din toate declarațiile d-voastre publice și din toate documentele solicitate, anul 2022 se anunță astfel: în condițiile creșterilor de preț la utilități și lipsa de susținere dovedite prin subfinanțarea Bucureștiului în bugetul național, din partea actualului Guvern PNL-PSD.
  • Domnule primar, dorim să vă fim alături în continuare și să vă susținem, să fie foarte clar, însă aceasta susținere se poate realiza prin dialog concret și obiective trasate la comun împreună cu noi și partenerii din majoritate. Trebuie să ne așezăm urgent la masă, chiar și acum între Crăciun și Revelion”, a mai spus Smighelschi.

Ce efecte spune Nicușor Dan că ar avea decizia de a nu aproba rectificarea bugetară

Primarul Nicușor Dan spune că problema cea mai urgentă este neplata avansului pentru cele 100 de tramvaie, deși Ministerul Dezvoltării a virat banii în contul Primăriei.

  • ”Este o chestiune mai simplă și una mai grea. Dacă execuția pe 2 ani nu este 97% din previziunea bugetară, se reduce posibilitatea de a angaja cheltuieli mai mari de 70% din bugetul anterior. Deocamdată nu sunt probleme din acest punct de vedere, deoarece mai avem un an, iar la anul dacă ne găsim într-o situație similară, abia atunci suntem penalizați așa cum vă explicam.
  • Problema mai grea este cu avansul pentru Astra, pentru cele 100 de tramvaie. Ministerul Lucrărilor publice ne-a dat anticipat mai mulți bani, inclusiv TVA-ul, în loc să-l plătim noi dintr-un credit și apoi să-l cerem de la ei, și acum puteam să virăm toți banii - aproximativ 260 milioane lei. Fără această rectificare nu putem.
  • Analizăm ce putem să facem, putem să-i dăm înapoi la minister, dar asta ne întârzie. Există inclusiv riscul de reziliere a contractului de finanțare pentru cele 100 de tramvaie pentru că banii sunt la noi în cont, avem obligaţia legală de a-i plăti în 5 zile, iar OUG 40/2015 prevede posibilitatea organismului de finanţare, în cazul acesta Ministerul Lucrărilor Publice, de a rezilia contractul, dacă nu facem aceste operaţiuni, după ce finanţarea ne-a fost acordată”, a explicat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Cum arată rectificarea bugetară propusă de Nicușor Dan

  • bugetul se rectifică în minus cu 470 milioane lei, ajungând de la 6,255 miliarde lei la 5,783 miliarde lei;
  • veniturile au fost diminuate cu 210 milioane lei la capitolul ”venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputații și alte despăgubiri”, cu 63 milioane lei la capitolul subvenții de la bugetul de stat și 196 milioane lei fonduri europene;
  • pentru echilibrare, cheltuielile Primăriei se reduc cu 324 milioane lei: 16,8 milioane lei de la consolidarea clădirii de pe bd. Regina Elisabeta 29-31, 8 milioane de la instituții de spectacole și concerte (reabilitare sală spectacole Teatrul Ion Creangă în principal), 37 milioane lei de la locuințe, servicii și dezvoltare publică, 218 milioane lei de la protecția mediului (Stația de epurare de la Glina), 10 milioane lei de la reabilitarea sistemului de termoficare (rămân 42 milioane lei), 21 milioane lei de la reabilitarea linie tramvai Vasile Milea; 10 milioane lei de la Pasajul Doamna Ghica; 145 milioane lei de la Asistență Socială - ajutoare sociale;
  • de la subordonate se taie 32 milioane lei;

Vezi aici totă rectificarea bugetară.