FOTOGALERIE Cum poate să arate o școală de stat în România: de la băncile de lemn rupte și terenul de fotbal plin de gropi, la un campus educațional modern

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 6 decembrie 2021, 9:39 Actualitate | Administratie Locala


Licee modernizate România
Foto: Primării din țară
Cum arată o școală de stat? Când aud această întrebare, majoritatea românilor se gândesc la școlile de stat construite în perioada comunistă, cu bănci de lemn rupte, terenul de sport plin de gropi din spatele școlii, un loc anost. În multe orașe aceasta este în continuare realitatea. Dar se poate și altfel. Primăria Sectorului 4 a investit circa 10 milioane de euro, în bună parte fonduri europene, în modernizarea Liceului Tehnologic Dacia, care era în parganină, acesta fiind transformat într-un campus educațional modern. La Cluj-Napoca, Primăria a investit 5 milioane de euro în reabilitarea Colegiul Tehnic „Ana Aslan” și 6 milioane de euro pentru modernizarea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, în ambele cazuri bani europeni.

Tot la Cluj-Napoca, municipalitatea a organizat un concurs de arhitectură pentru modernizarea Liceul Nicolae Bălcescu, iar rezultatul este spectaculos. Și Primăria Sectorului 6 vrea să amenajeze ”altfel” curtea școlii, în cadrul unui proiect cu Banca Mondială.

Liceul Tehnologic Dacia - București


Primăria Sectorului 4 a finalizat în septembrie lucrările de modernizare a clădirii Liceului Tehnologic Dacia, (fostul Colegiu Tehnic “Miron Nicolescu”), de pe Strada Metalurgiei. După o investiție de peste 10 milioane de euro, majoritatea bani europeni, clădirile aflate în paragină au fost transformate într-un campus educațional modern. Cei 750 de elevi care vor studia aici au la dispoziție două cămine, o sală și două terenuri de sport, o sală de festivități și cantină.Sursa foto: HotNews

Colegiul Tehnic Ana Aslan - Cluj-Napoca


Primăria Cluj-Napoca a finalizat lucrările de modernizare a liceului în luna noiembrie, investiția fiind de 5 milioane de euro, majoritatea bani europeni. Colegiul cuprinde în total 17 săli de clasă și 10 laboratoare cu specific profesional (coafură, estetică, biologie, fizică şi informatică).
”Clădirea folosește surse de energie regenerabilă pentru producerea energiei electrice - panouri fotovoltaice, iar pentru producerea de apă caldă - panouri solare integrate în sistemul automat de management al consumului (BEMS - Building Energy Management System). Sistemul de management energetic integrat permite și controlul corpurilor de iluminat (LED), controlul centralelor termice în condensaţie (cu randamente ridicate) şi controlul centralelor de tratare a aerului, montate în interior, pentru asigurarea aerului proaspăt în sălile de clasă şi în spaţiile anexe (biblioteca, sală profesorală, birouri). Școala dispune și de o nouă sală de sport”, a scris primarul Emil Boc pe pagina de Facebook.


Liceul Teoretic Onisifor Ghibu- Cluj-Napoca


Tot în noiembrie, Primăria Cluj-Napoca a finalizat și lucrările de modernizare a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, după o investiție de circa 6 milioane de euro, majoritatea bani europeni.
În cadrul lucrărilor, clădirea veche a fost modernizată, a fost construit un nou corp de clădire cu un regim de înălțime de P+3 cuprinde 33 de săli de clasă și 9 laboratoare. De asemenea, sala de sport existentă a fost extinsă și modernizată. pentru eficiență energetică a fost instalat un sistem de management energetic integrat de tip BEMS și s-au pus panouri fotovoltaice pentru producere de energie electrică și panouri solare pentru producere de apa caldă menajeră.

”În Cluj-Napoca, 20% din impozitele și taxele locale sunt reinvestite în infrastructura educațională, cât și în politici publice pentru elevi și studenți. Investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume, deoarece este lipsită de grija falimentului. Valoarea investiției este de 6 milioane de euro, iar resursele financiare provin din fonduri europene prin POR 2014-2020”, a scris primarul Emil Boc pe pagina de Facebook, la inaugurare.

Concurs de arhitectură pentru modernizarea Liceului Nicolae Bălcescu - Cluj-Napoca


Primăria Cluj-Napoca a organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România concurs de soluții pentru modernizarea Liceului Nicolae Bălcescu, iar la începutul lunii noiembrie, primarul Emil Boc a anunțat câștigătorii: S.C. SQM ARCHITECTURE S.R.L. în asociere cu S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. și S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L. Premiul pentru câștigători este de 2,5 milioane lei, fără TVA. Ce a ieșit, vedeți în imaginile de mai jos.Cu o suprafață de aproximativ 15.000 mp, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” este alcătuit în prezent din 3 clădiri.

”Soluția câștigătoare presupune modernizarea funcțională a liceului, dar și transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate, astfel încât să satisfacă nevoile unui număr de 1776 elevi, organizați în 70 de clase. Soluția câștigătoare se pliază armonios cu două direcții clare de dezvoltare ale municipalității: dimensiunea verde și cea digitală. Străzile adiacente Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” incluse în aria de concurs sunt: str. Argeș (din Piața Mihai Viteazul până în str. Paris), str. Constanța(din 21 Decembrie până în str. Ploiești) și str. Nicolae Bălcescu (din str. Constanța până în str. Paris). Acestea vor fi reamenajate în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a spațiului urban de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători, integrând principiile walkable și smart city. De asemenea, va fi amenajat și Canalul Morii, în suprafață de aprox. 1,6 ha, cu scopul de a crește calitatea spațiului urban din proximitatea instituției de învățământ”, a postat primarul Emil Boc pe pagina de Facebook, când a anunțat câștigătorii.

Contactat de HotNews.ro, viceprimarul orașului, Dan Tarcea a declarat că deocamdată nu se știe când vor începe lucrările, nici cât costă implementarea proiectului, deoarece arhitecții care au câștigat trebuie să elaboreze proiectul, iar abia apoi se poate discuta de costuri.

Acesta a fost cel de-al 8-lea concurs internațional de soluții organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca cu Ordinul Arhitecților din România și primul din domeniul educațional.

Juriul a fost format din șapte membri titulari: arh. Horia Marinescu (AUS), arh. Ștefan Tuchilă (FR), arh. Daniel Pop (Arhitect Șef al Municipiului Cluj-Napoca, reprezentant al Autorității Contractante, arh. Johannes Bertleff, arh. Mihaela Criticos, arh. Mariana Michiu (reprezentant OAR Filiala Transilvania), arh. Șerban Patrulius și doi membri supleanți: arh. Maria Duda și arh. Daniela Calciu.

Sursă foto școli Cluj: Primăria Cluj-Napoca

Curtea școlii modernizată cu implicarea elevilor - Sectorul 6


Primăria Sectorului 6 modernizează curțile școlilor gimnaziale 153 și 161 din Giulești-Sârbi în cadrul unui proiect pilot desfășurat cu asistență de la Banca Mondială. Cel mai probabil, lucrările vor începe anul următor, iar dacă proiectul pilot va avea succes, va fi extins și la alte unități de învățământ.
Noutatea este că amenajările sunt făcute cu consultarea elevilor și proiectul se va modifica în funcție de cerințele acestora.

Banii pentru modernizarea curții școlilor vor fi asigurați din bugetul local și surse de finanțare externă nerambursabilă.

Școala 153 înainte și după lucrările de modernizare


Sursă foto: Primăria Sector 6


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10725 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Foarte bine, bravo (Luni, 6 decembrie 2021, 10:00)

  Emma12 [utilizator]

  !
  • +2 (6 voturi)    
   Erau frumoase școlile făcute înainte de 1989! (Luni, 6 decembrie 2021, 12:04)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui Emma12

   Școala primara și gimnaziala unde am învățat intre 1979 și 1987:

   Vezi:

   https://goo.gl/maps/g62YETNMBLG96aC78

   Nu era deloc un loc anost, deși era o scoală de cartier. Pe atunci arata tot ca azi. Era frumoasa și afara și înauntru. Alte școli din oraș arătau și mai bine.

   Locul era cunoscut sub denumirea de "La Groapa" pentru ca era un complex de magazine peste drum iar unele din ele se situau sub nivelul bulevardului.

   Citat:
   "Cum arată o școală de stat? Când aud această întrebare, majoritatea românilor se gândesc la școlile de stat construite în perioada comunistă, cu bănci de lemn rupte, terenul de sport plin de gropi din spatele școlii, un loc anost."
 • +7 (15 voturi)    
  "Europa e rea" (Luni, 6 decembrie 2021, 10:07)

  Hans Metter [utilizator]

  "ne fura strainii tara", "sclavii Europei" ... cand mai auzit prostiile astea despre UE si occident in general sa va amintiti imaginile astea si sa mai intelegeti ceva. Lucrurile astea puteau fi facute mult mai devreme, dar e bine ca ne am desteptat si acum
  • 0 (2 voturi)    
   da, dar... (Luni, 6 decembrie 2021, 23:53)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   foarte bine, insa acestea sunt niste picaturi intr-un ocean, 99% din scoli arata ca inainte!
 • +9 (9 voturi)    
  Este un prim pas foarte bun. (Luni, 6 decembrie 2021, 10:11)

  RobertRO [utilizator]

  Dar vom putea vorbi de scoli competitive, la nivel international, abia atunci cand si profesorii (d.p.d.v. nivel de pregatire si atitudine fata de elevi) si programa scolara vor fi, de asemenea, modernizate.
 • +3 (9 voturi)    
  Acolo se poate (Luni, 6 decembrie 2021, 10:46)

  badcomm [utilizator]

  Cand am vazut titlul am intrat sa caut Cluj sau Oradea in text. In rest numai "ghinion", facem si noi ce putem...
 • +2 (8 voturi)    
  inca 99.9% din scoli mai trebuie refacute si gata (Luni, 6 decembrie 2021, 11:19)

  Kivek [utilizator]

  plus alea care n-au toaleta in scoala

  other that that it's perfect
 • 0 (2 voturi)    
  Ar fi bine si in Pipera sa existe scoli de stat (Luni, 6 decembrie 2021, 14:07)

  CartierHenriCoanda [utilizator]

  In Pipera se construiesc in ultimul timp foarte multe blocuri, in special pe Blvd Pipera -Tunari, si rondul cu Vodafone. Dar nicio scoala noua. Singura scoala de stat (Scoala nr. 3) arata mai mult a gradinita si este supra aglomerata.
  • 0 (0 voturi)    
   Pipera (Marţi, 7 decembrie 2021, 2:11)

   Jebediah_Sanchez [utilizator] i-a raspuns lui CartierHenriCoanda

   Pipera e o fosta zona industriala care a fost "data" (vanduta?) pe mana dezvoltatorilor imobiliari privati, care au dat un tun dupa altul. Mutle cladiri inalte, fara locuri de parcare, fara sa fie largite strazi sau augmentat transportul in comun, fara noi scoli / spitale.
   100% tun imobiliar.
   Nu stiu ce sa zic... pe de o parte, nu prea mi-e mila de cei care au cumparat imobile in zona, constienti de stiuatie, si care acum vor ca statul sa le construiasca scoli.
   Pe de alta parte, toate aceste constructii au fost efectuate cu avizul statului...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by