Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, afirmă că suma de aproape 54 de milioane de lei primită de municipiu de la Guvern va fi folosită exclusiv pentru plata energiei termice până la sfârşitul acestui an. "Le mulţumesc membrilor Guvernului (...) pentru sprijinul acordat, un gest absolut necesar într-o perioadă de urgenţă energetică", arată Fritz (USR), potrivit News.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Guvernul a alocat azi, din fondul de rezervă, peste 310,4 milioane de lei pentru 31 de oraşe, care se confruntă cu greutăţi în furnizarea agentului termic către cetăţeni şi instituţii din cauza creşterii exponenţiale a preţului la gaz. Timişoara a primit aproape 54 de milioane de lei (53,8) pentru compensarea facturilor curente la gaz, bani care vin în completarea eforturilor uriaşe pe care le facem de la bugetul local pentru a asigura, zi de zi, apă şi căldură în şcoli, spitale, case, instituţii, şi ne vor ajunge până la finalul anului. În 2021 am transferat la Colterm deja în jur de 150 de milioane de lei”, a scris Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook, joi seara.

Edilul a ţinut să precizeze că banii vor fi cheltuiţi exclusiv pentru plata energiei termice.

"Întreaga sumă primită de la Guvern va fi utilizată EXCLUSIV pentru plata energiei termice până la sfârşitul acestui an astfel încât şcolile, spitalele, cetăţenii conectaţi la Colterm să aibă apă caldă şi căldură şi precizez acest lucru pentru a opri orice alte speculaţii. Le mulţumesc membrilor Guvernului, care au răspuns solicitărilor noastre, ale primarilor, pentru sprijinul acordat, un gest absolut necesar într-o perioadă de urgenţă energetică”, a arătat Dominic Fritz.

Societatea de termoficare Colterm din Timişoara are datorii de peste 300 milioane de lei la furnizorul de gaz E.ON şi mai are de achitat o amendă în valoare de 21 de milioane de euro pentru neachiziţionarea de certificate energetice. Din cauza acestei datorii şi a anunţatei insolvenţe a companiei, E.ON a decis să nu mai furnizeze gaz către Colterm. După ce timp de câteva zile timişorenii au rămas în frig, primarul Dominic Fritz a reuşit să semneze un nou contract, cu un alt furnizor de gaz, însă pe perioadă determinată şi cu plata în avans, precum şi cu posibilitate de prelungire.

În prezent, Colterm furnizează agent termic către cei peste 50.000 de abonaţi, printre care şcolile şi majoritatea spitalelor din Timişoara, însă la capacitate redusă.