Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, vrea să dea afară aproape 25% din polițiștii locali: Rămân cei care cunosc legislația și știu să scrie și să citească

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:15 Actualitate | Administratie Locala


Evaluare polițiști locali
Foto: Primaria sector 6
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, vrea să dea afară aproape 25% din cei 400 de polițiști locali. Primarul spune că dorește să reformeze instituția și a luat această decizie în urma unui val uriaș de plângeri venite de la cetățeni. Cine pleacă și cine rămâne se va stabili în baza examenului care s-a desfășurat în aceste zile. ”Rămân cei care cunosc legislația și știu să scrie și să citească”, spune primarul.

Din cele 397 de posturi (funcții publice) de la Poliția Locală Sector 6 vor rămâne 307. El spune că a luat această decizie în urma unui val uriaș de plângeri ale oamenilor privind activitatea Poliției Locale.
 • ”Am inițiat un proces de reformă în poliția locală a Sectorului 6 care pleacă de la ideea că în această instituție trebuie să lucreze doar acei polițiști locali care se implică în comunitate și care POT face față muncii de polițist local, respectând ei înșiși această instituție și respectându-se pe sine.
 • Am luat această decizie în urma unui val uriaș de plângeri pe care cetățenii mi le-au adus la cunoștință cu privire la activitatea acestei instituții importante! Rezistența a fost și a rămas uriașă: Sindicatele polițiștilor, retrograde și antireformiste, cu care am avut patru rânduri de negocieri au demarat acțiuni de blocare în instanță a acestui proces.
 • Acestea au împrăștiat fel și fel de zvonuri mincinoase. Consilierii locali din opoziție, cot la cot cu funcționari din Poliția Locală, care au inventat fel și fel de opreliști procedurale și birocratice. Diverse telefoane pentru a-l "salva" pe unul sau pe altul”, a explicat primarul Ciprian Ciucu pe pagina de Facebook.
Potrivit acestuia, reforma Poliției Locale se va face în 4 etape:
 • ”În această primă etapă a reformei, vor merge către alte orizonturi cca. 100 de polițiști locali din cca. 400. Astfel, cca. 300 de polițiști locali rămân și vor beneficia de formare profesională specifică postului, care va include comunicarea cu cetățeanul, mentorat pentru schimbarea atitudinii și înțelegerea rolului pe care îl au în comunitate.
 • De asemenea, vor avea proceduri noi (lărgirea competențelor poliției de proximitate și supra specializare componentei de inspecție), obiective clare și indicatori de performanță. Eficiența serviciului va crește fundamental. În a treia etapă, dacă va fi mai nevoie, ne vom axa pe angajarea de debutanți, liberi de metehne vechi, care vor fi formați profesional!
 • În a patra etapă vom crește capacitatea de intervenție, îmbunătățind procesul de supraveghere prin instalarea în Sectorul 6 a nu mai puțin de 3.000 de camere video. Sunt probleme cu vandalismul”, a mai spus Ciucu.
Întrebat cum a ajuns la concluzia că 100 de polițiști trebuie să plece, primarul spune că a făcut o evaluare.
 • ”Pe evaluările noastre trebuie să rămână mai puțini polițiști locali care să facă mai multă treabă. Nu este eficient serviciul public în acest moment. Sunt foarte mulți care nu se fac simțiți în comunitate și atunci e nevoie să creștem eficiența. Vreau să rămână cei mai buni. Nu am nevoie de cei care nu performează”, a mai spus Ciucu.
Selecția polițiștilor locali se va face prin examen, despre care primarul spune că este unul ușor.
 • ”Concursul este pe bune, nu “salvez” pe nimeni, nu intervin în acest proces pentru că nu vreau să-l compromit! Am invitat sindicatele polițiștilor să fie observatori permanenți în orice context al acestui concurs (ex. extragerea subiectelor, observare, etc. și oriunde și oricând)! Subiectele au fost ușoare. Un text grilă cu doar 5 întrebări și redactarea unui proces verbal pe un caz dat, cu legislația pe masă, putând fi consultată (nu era nevoie de memorare, deși normal ar fi să fie știută).
 • Atât de simplu! De aceea am zis, că în mare va fi doar un test de cunoștințe de bază și de limba română... Funcționarii publici, conform legii, trebuie să dețină cunoștințe de bază matematice și de limbă. Am scos proba sportivă, ca să nu vulnerabilizez procesul de testare, tocmai că au fost în alte localități probleme în justiție”, a mai declarat primarul Sectorului 6.
Potrivit acestuia, de frica testării 30 de polițiști au plecat deja, s-au pensionat sau au cerut să fie detașați. Acesta spune că polițiștii locali care rămân vor avea tot sprijinul său.

Reducerea posturilor la Poliția locală Sector 6 se face prin modificarea organigramei în Consiliul Local. Noua organigramă va intra în vigoare de la începutul anului 2022. Din 397 de posturi (funcții publice) vor rămâne 307.

Testarea polițiștilor locali a început luni, 1 noiembrie, și s-a terminat miercuri, 3 noiembrie. La examen au fost cinci întrebări grilă și un punct de sinteză, prin care polițiștii sunt puși să explice în scris cum se poate rezolva speța prezentată.

Comisia de testare punctează atât înțelegerea textului, a modului de exprimare, de scriere, dar și modalitatea de a acționa în cadrul speței respective, pe care trebuie să o introducă în lege.

Rezultatele parțiale ale polițiștilor locali care au fost testați luni, 1 noiembrie, vor fi publicate astăzi pe site-ul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6. Până vineri vor fi afișate toate rezultatele partiale, pentru toți cei care au fost examinați, în cele trei zile.

Cele finale vor fi publicate abia peste aproximativ două săptămâni, după ce vor intra în examen și cei care nu s-au putut prezenta în această perioadă. Doi polițiști se află în carantină, fiind infectați cu Covid-19, iar un altul are mâna dreapta în ghips.

Subiectele date la examen


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13464 vizualizari

 • +46 (52 voturi)    
  Asa (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:21)

  mitg [utilizator]

  Da. Tot nu mi-e clar de ce nu se desfiinteaza la nivel national si raman doar gardieni publici fara alte pretentii si birocratii de milioane.
  • +34 (34 voturi)    
   Să fie așa la toate primăriile din România (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:55)

   Laurell [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Așa trebuie să procedeze toți primarii cu angajații lor.
   Mulți nu au ce să facă acolo, sunt buni ca vânzători sau gunoieri.
   • -10 (30 voturi)    
    Iti va veni un idiot precum Nasui... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:23)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    ...si-ti va "explica" el o ora cat de greu e sa dai afara un functionar public....este suficient sa-i impui in fisa postului o facultate de profil si pleaca singur...sau dupa caz ii iei calculatorul si-l pui o saptamana sa scrie de mana :))) Sau alte metode bazate pe fisa postului...

    Sau macar reverificarea actelor din dosarul de angajare....sigur unul va fi fals:)))

    Asa merge treaba prin Ro.
    • +1 (3 voturi)    
     ai incurcat borcanele (Joi, 4 noiembrie 2021, 13:50)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     Functionar public vs personal contractual..

     Nu poti sa pui in fisa postului o conditie noua de angajare daca l-ai angajat deja. Inseamna sa schimbi postul. Ceea ce presupune o reorganizare. Mult mai complicat. Zeci de ani sindicatele au "muncit" sa faca legislatia cat mai stufoasa..
   • +11 (11 voturi)    
    tare rău (Joi, 4 noiembrie 2021, 8:14)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    cu cerința asta absurdă. Auzi la el, să le ceară să știe și să citească.
    Parcă-i aud pe unii care or să țipe că asta e discriminare și încălcarea Constituției care spune că fiecare cetățean are dreptul la muncă. :))
 • +45 (51 voturi)    
  Bravo Ciucu, mai rar dar nu imposibil... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:41)

  FortApache [utilizator]

  Cred ca o sa ramana numai 25% daca criteriul de selectie este scrisul si cititul....

  Poate cineva apropiat ii transmite sa faca acelasi lucru in DITL2...am auzit ca este dezastru...cu liste de acces facute la 5 dimineatza si Inspectori semianalfabeti :)))
  • +34 (34 voturi)    
   Nu cred! (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 20:31)

   marchiza [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   E prea mult 25%, raman doar cainii lup din dotare!
   • +11 (13 voturi)    
    Se cere doar limba romana (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:08)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui marchiza

    Nu si o limba străina!
   • +2 (8 voturi)    
    Ai dreptate...cred ca au stricat si cateii... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:16)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui marchiza

    ...genetic vorbind...pe mai multe generatii :)))
 • +39 (41 voturi)    
  Exagerează ! (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:47)

  fdaniel [utilizator]

  Nu e corect să pună ștacheta chiar atât de sus !

  Cum adică: "să scrie ȘI să citească" ??!! Păi nu de-ia umblă câte doi?
  • +3 (5 voturi)    
   asa da (Joi, 4 noiembrie 2021, 1:24)

   tzutzutza [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   bai ai 2 golden ce vrei tu de la mine ... I really LOST IT cand am citit ce ai scris, prea tare, prea corect :)
 • +29 (29 voturi)    
  Ambele in acelasi timp (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:49)

  gabbello [utilizator]

  Si sa scrie si sa citeasca in acelasi timp, bai da' e chiar chitit sa ii dea afara, inteleg.
 • +17 (21 voturi)    
  Sa nu uitam ce înseamnă Politia locala (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:56)

  gmb72 [utilizator]

  E de fapt fostul Corp al Gardienilor Publici, păzitorii băncilor din parcuri și deschizătorii de uși pentru șefi.
  Cat timp a funcționat cu denumirea Corpul Gardienilor Publici, te puteai angaja FARA BACALAUREAT
  Asa ca să nu ne miram ca mulți din ei sunt analfabeți la propriu, nu doar funcțional...
  Ulterior, când li s-a schimbat denumirea în Politie Locala, au băgat și BAC-ul necesar la angajare....
  Instituția a fost creata în încercarea de a se evita demilitarizarea Politiei, au crezut ca vor păcăli UE - uite, avem politie locala, aflata în subordinea administrației locale, ca-n occident, ce mai....Primiti-ne în UE !
  Însă n-a mers, pana la urma a trebuit demilitarizata qi Politia....
  Însă a rămas și Corpul Gardienilor Publici, recte Politia Locala. În care analfabeții angajați pe vremuri, acum sunt șefi, ca deh, au vechime, au avansat....
 • +10 (14 voturi)    
  adica gardienii publici, că nu-s polițiști (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:57)

  di livio [utilizator]

  n-au școală de poliție, n-au nici o legătură cu poliția...îs gardieni publici, adica paznici, cioși...ăștia ar trebui să circule cu biciclete și trotinete, în nici un caz cu mașini, ar mai scădea poluarea și aglomerația din trafic
  • +1 (1 vot)    
   pe vremea comunista (Joi, 4 noiembrie 2021, 11:14)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   se numeau paza contractuala.
 • -3 (15 voturi)    
  "Taie si spanzura" (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 20:44)

  VOX. [utilizator]

  Promisiunea a fost ca Politia Locala se va desfiinta. In realitate vor pleca cei fara pile.
 • +5 (11 voturi)    
  aha (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 20:44)

  Hexitix [utilizator]

  Usor de zis, greu de facut. Suna a reclama de campanie.
 • +8 (10 voturi)    
  Credeam ca (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:04)

  TheFreeOne [utilizator]

  Pastreaza 25% si scapa de restul de 75%.
  Oh well... e bine si asa, decat nimic.
 • -5 (11 voturi)    
  Ocaua mare si ocaua mica (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:05)

  georgy23 [utilizator]

  Astia care aplauda masura asta sunt tot aia care ii injurau pe democrati care au propus ceva similar dupa uciderea lui Floyd.
 • -2 (6 voturi)    
  O masura corecta ... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:15)

  farty [utilizator]

  Doar ca asteptam sa puna gardurile inapoi.
  • +1 (7 voturi)    
   Mafia fierului vechi (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 23:13)

   Don Ciccio [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Rechinii care se ocupă cu vânzarea fierului vechi sunt parte a mișcării banilor în această veroasă manevră cu gradurile metalice...

   Din păcate, sârma zincată din care sunt confecționate gardurile nu va cunoaște cale întoarsă către asociațiile de proprietari.

   Se vede cu ochiul liber cusătura cu ață albă: nici vorbă de vreun interes public în desființarea gardurilor!

   O mare dezamăgire, Ciucul de la sectorul 6...
 • -10 (18 voturi)    
  Cu alte cuvinte …. (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:22)

  Timonierul [utilizator]

  dacă ai nevoie și suni ajutor la poliție. , va veni ….Ciucu? Sau nevasta lui ?
  • +2 (6 voturi)    
   Cu celelalte cuvinte ... (Joi, 4 noiembrie 2021, 5:07)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Timonierul

   Nu, o sa vine POLITIA. Astia e politia locala, alta mancare de hrisca
   Pricepi in romana sau tre sa-ti explice mazeta in rusa?
 • +11 (13 voturi)    
  O sa aiba o supriza (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 21:32)

  FanelJr [utilizator]

  Nu o sa mai ramana nimeni dupa concurs, caci toti vor pica
 • +6 (8 voturi)    
  Atentie (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 22:56)

  shmatz [utilizator]

  Sa le retineti pistoalele cu apa …
 • -5 (13 voturi)    
  E o forma mascata de "defund police" (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 23:07)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Vor angaja absolventi de drept, litere sau filozofie?
 • +2 (8 voturi)    
  bezna mintii (Joi, 4 noiembrie 2021, 0:59)

  razeshu [utilizator]

  "Am scos proba sportivă, ca să nu vulnerabilizez procesul de testare, tocmai că au fost în alte localități probleme în justiție”, a mai declarat primarul Sectorului 6."
  Ii pastreaza doar pe cei care fac munca de birou ?
  Tinand cont ca astia umbla in echipa de cate 2 poate ar fi suficient daca unul trece doar la "scris" si celalalt "decat" la "citit", parerea mea :)
 • -2 (4 voturi)    
  sa ia filologi (Joi, 4 noiembrie 2021, 6:15)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  bre politistu local tre sa dea cu pumnu sa stie sa puna la pamant un jmeker de cartier sa alerge dupa unu 500 m sa fie dur si necrutator sa aiba fizic nu burta ce trebuie sa stie sa scrie si sa citeste? Vedeti burtiere la tv scrise aiurea si aia chiar ar trebui sa stie sa puna literele ca lumea. Iar legislatia minimul necesar si mai ales ce are si ce n-are voie sa faca unui om ca proceduri. Cred ca exagereaza si mi-e ca ramanem fara politisti.
  • 0 (2 voturi)    
   hehe (Joi, 4 noiembrie 2021, 7:36)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Cel mai si celmai bine e sa iei uriasi_enigmatici daca tit tre sa dea cu pumnul.
   Nu e nici o enigma_picticul e salariat crem lin.
  • +2 (4 voturi)    
   ce vise (Joi, 4 noiembrie 2021, 8:24)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   poți să ai?!
   Cum adică să alerge 500 m și să dea și cu pumnul? Păi toți ăia de la poluția locală leșină doar dacă se apleacă să-și lege șireturile la încălțăminte. După care le ia 1/2h să-și revină cu respirația.
 • -3 (7 voturi)    
  "Rămân cei care cunosc legislația" (Joi, 4 noiembrie 2021, 8:05)

  Incomod3 [utilizator]

  Wow... pai ar trebui sa incepem concedierile cu primarul...
 • -2 (4 voturi)    
  Bugetarii (Joi, 4 noiembrie 2021, 9:00)

  Un_individ [utilizator]

  Ma intreb cati % dintre bugetarii tarii, stie sa citeste sau sa scriu.
 • 0 (4 voturi)    
  Josnica discriminare! (Joi, 4 noiembrie 2021, 9:32)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Sper ca CNCD s-a sesizat imediat, cum este posibil??

  "Rămân doar cei care știu să scrie și să citească"

  Cum este posibil sa excluda in start pedeseristii!?

  Ce, daca nu stie sa scrie si sa citeasca, nu ie si ei oameni?
  Nu trebuie sa maninca si gura lor o paine?!
 • -1 (5 voturi)    
  Asta-i copie de la (Joi, 4 noiembrie 2021, 13:03)

  Timonierul [utilizator]

  americani :defund police ?!
  Cel mai corect este “defund politicians !”
 • 0 (2 voturi)    
  nu inteleg??? (Joi, 4 noiembrie 2021, 16:06)

  azzazel [utilizator]

  Cine ia angajat pe militienii comunitari fara sa stie sa scrie si sa citeasca??? cred ca sau angajat singuri, daca se da examen la toti functionarii publici, din ce au obligatia sa cunoasca conform fisei postului, nu stiu daca se califica 25%, asta au facut puliticienii si-au angajat neamurile si pupincuristii.
  Cine face si intretine coruptia, oare nu functionarii pusi pe criterii pulitice ce se cred dumnezei .... stat esuat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by