Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, vrea să dea afară aproape 25% din cei 400 de polițiști locali. Primarul spune că dorește să reformeze instituția și a luat această decizie în urma unui val uriaș de plângeri venite de la cetățeni. Cine pleacă și cine rămâne se va stabili în baza examenului care s-a desfășurat în aceste zile. ”Rămân cei care cunosc legislația și știu să scrie și să citească”, spune primarul.

Evaluare polițiști localiFoto: Primaria sector 6

Din cele 397 de posturi (funcții publice) de la Poliția Locală Sector 6 vor rămâne 307. El spune că a luat această decizie în urma unui val uriaș de plângeri ale oamenilor privind activitatea Poliției Locale.

  • ”Am inițiat un proces de reformă în poliția locală a Sectorului 6 care pleacă de la ideea că în această instituție trebuie să lucreze doar acei polițiști locali care se implică în comunitate și care POT face față muncii de polițist local, respectând ei înșiși această instituție și respectându-se pe sine.
  • Am luat această decizie în urma unui val uriaș de plângeri pe care cetățenii mi le-au adus la cunoștință cu privire la activitatea acestei instituții importante! Rezistența a fost și a rămas uriașă: Sindicatele polițiștilor, retrograde și antireformiste, cu care am avut patru rânduri de negocieri au demarat acțiuni de blocare în instanță a acestui proces.
  • Acestea au împrăștiat fel și fel de zvonuri mincinoase. Consilierii locali din opoziție, cot la cot cu funcționari din Poliția Locală, care au inventat fel și fel de opreliști procedurale și birocratice. Diverse telefoane pentru a-l "salva" pe unul sau pe altul”, a explicat primarul Ciprian Ciucu pe pagina de Facebook.

Potrivit acestuia, reforma Poliției Locale se va face în 4 etape:

  • ”În această primă etapă a reformei, vor merge către alte orizonturi cca. 100 de polițiști locali din cca. 400. Astfel, cca. 300 de polițiști locali rămân și vor beneficia de formare profesională specifică postului, care va include comunicarea cu cetățeanul, mentorat pentru schimbarea atitudinii și înțelegerea rolului pe care îl au în comunitate.
  • De asemenea, vor avea proceduri noi (lărgirea competențelor poliției de proximitate și supra specializare componentei de inspecție), obiective clare și indicatori de performanță. Eficiența serviciului va crește fundamental. În a treia etapă, dacă va fi mai nevoie, ne vom axa pe angajarea de debutanți, liberi de metehne vechi, care vor fi formați profesional!
  • În a patra etapă vom crește capacitatea de intervenție, îmbunătățind procesul de supraveghere prin instalarea în Sectorul 6 a nu mai puțin de 3.000 de camere video. Sunt probleme cu vandalismul”, a mai spus Ciucu.

Întrebat cum a ajuns la concluzia că 100 de polițiști trebuie să plece, primarul spune că a făcut o evaluare.

  • ”Pe evaluările noastre trebuie să rămână mai puțini polițiști locali care să facă mai multă treabă. Nu este eficient serviciul public în acest moment. Sunt foarte mulți care nu se fac simțiți în comunitate și atunci e nevoie să creștem eficiența. Vreau să rămână cei mai buni. Nu am nevoie de cei care nu performează”, a mai spus Ciucu.

Selecția polițiștilor locali se va face prin examen, despre care primarul spune că este unul ușor.

  • ”Concursul este pe bune, nu “salvez” pe nimeni, nu intervin în acest proces pentru că nu vreau să-l compromit! Am invitat sindicatele polițiștilor să fie observatori permanenți în orice context al acestui concurs (ex. extragerea subiectelor, observare, etc. și oriunde și oricând)! Subiectele au fost ușoare. Un text grilă cu doar 5 întrebări și redactarea unui proces verbal pe un caz dat, cu legislația pe masă, putând fi consultată (nu era nevoie de memorare, deși normal ar fi să fie știută).
  • Atât de simplu! De aceea am zis, că în mare va fi doar un test de cunoștințe de bază și de limba română... Funcționarii publici, conform legii, trebuie să dețină cunoștințe de bază matematice și de limbă. Am scos proba sportivă, ca să nu vulnerabilizez procesul de testare, tocmai că au fost în alte localități probleme în justiție”, a mai declarat primarul Sectorului 6.

Potrivit acestuia, de frica testării 30 de polițiști au plecat deja, s-au pensionat sau au cerut să fie detașați. Acesta spune că polițiștii locali care rămân vor avea tot sprijinul său.

Reducerea posturilor la Poliția locală Sector 6 se face prin modificarea organigramei în Consiliul Local. Noua organigramă va intra în vigoare de la începutul anului 2022. Din 397 de posturi (funcții publice) vor rămâne 307.

Testarea polițiștilor locali a început luni, 1 noiembrie, și s-a terminat miercuri, 3 noiembrie. La examen au fost cinci întrebări grilă și un punct de sinteză, prin care polițiștii sunt puși să explice în scris cum se poate rezolva speța prezentată.

Comisia de testare punctează atât înțelegerea textului, a modului de exprimare, de scriere, dar și modalitatea de a acționa în cadrul speței respective, pe care trebuie să o introducă în lege.

Rezultatele parțiale ale polițiștilor locali care au fost testați luni, 1 noiembrie, vor fi publicate astăzi pe site-ul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6. Până vineri vor fi afișate toate rezultatele partiale, pentru toți cei care au fost examinați, în cele trei zile.

Cele finale vor fi publicate abia peste aproximativ două săptămâni, după ce vor intra în examen și cei care nu s-au putut prezenta în această perioadă. Doi polițiști se află în carantină, fiind infectați cu Covid-19, iar un altul are mâna dreapta în ghips.

Subiectele date la examen