​​Vom avea apă caldă și căldură la iarnă?

Primăria Capitalei a reabilitat în acest an doar 10 kilometri de rețea primară de termoficare / Directorul Termoenergetica: Va fi un pic mai bine ca iarna trecută, nu se poate face magie

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 13 august 2021, 14:14 Actualitate | Administratie Locala


Nicușor Dan
Foto: PMB
Vom avea apă caldă și căldură la iarnă, în București? Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Termoenergetica, operatorul rețelei de termoficare, a modernizat de la începutul anului și până acum doar puțin peste 7 kilometri de rețea primară și aproximativ 23 de kilometri de rețea secundară, potrivit unui răspuns transmis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. În paralel, Compania Municipală Energetica Servicii a mai modernizat aproximativ 3 km de magistrală. Termoenergetica vrea să mai modernizeze, până la finalul anului, 6 kilometri de rețea primară și 60 de kilometri de rețea secundară, iar Compania Municipală Energetica Servicii încă 11,5 kilometri rețea primară. Aceste lucrări sunt însă mici, la scara întregului sistem, iar iarna viitoare nu vor fi îmbunătățiri spectaculoase în ceea ce privește calitatea furnizării agentului termic. Reamintim că iarna trecută sute de blocuri au rămas frecvent zile în șir fără apă caldă și căldură.

Reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene - 1,6 miliarde lei - și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei - 150 milioane lei plus TVA -, lucrări care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciului, nu a început încă. Pentru cei 40 de kilometri licitațiile pentru desemnarea constructorului sunt în desfășurare, iar pentru cei 100 de kilometri ce urmează să fie reabilitați cu bani europeni,licitațiile nici nu au fost lansate.

În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.

"Magie într-o lună-două la un asemenea sistem nu se poate face"


Directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că iarna aceasta va fi "un pic mai bine" ca iarna trecută, dar în câteva luni nu se poate face magie.
 • ”Investițiile masive care pot avea un impact major în funcționare sunt cele gestionate de Primăria București, adică proiectul cu finanțare europeană de 300 milioane de euro, și așteptăm să înceapă acel proiect.
 • Licitațiile organizate de primărie pentru reabilitarea altor 40 de kilometri de rețea primară, dacă vă aduceți aminte, a anunțat primarul general undeva prin februarie, licitația a fost lansată în aprilie, ofertele au fost depuse în iunie, iar acum sunt în evaluare. Vedem când se vor semna contractele și când se vor face.
 • Acele modernizări de amploare pot avea un impact masiv. Ce facem noi acum cu acești kilometri este să încercăm să stabilizăm sistemul și să fie un pic mai bine ca iarna trecută, dar nu poate fi senzațional fără investiții masive”, a explicat pentru HotNews.ro Claudiu Crețu.
Întrebat la ce trebuie să se aștepte bucureștenii iarna viitoare, el spune că va fi mai bine ca iarna trecută, dar nimeni nu știe exact.
 • ”Este greu de spus, depinde ce temperaturi vor fi, dacă avariile vor fi de amploare. Realist, spunem și noi că va fi mai bine ca iarna trecută, luăm toate măsurile, pregătim echipe, dar magie într-o lună-două la un asemenea sistem nu se poate face. Când începem investițiile masive, se va cunoaște”, a mai declarat Claudiu Crețu pentru HotNews.ro.

Câți kilometri de rețea s-au reabilitat în 2021


Punctual, Compania Municipală Termoenergetica București a executat, până în prezent, în 2021, aproximativ 30 de kilometri (30,408 km) de rețea primară și secundară. Din totalul de 30,408 km de rețea, 7,134 km sunt de rețea primară, iar alți 23,274 kilometri sunt de rețea secundară.
 • Lucrările au fost executate atât prin forțe proprii, CMTEB, cât şi prin terţi, după cum urmează: 28,419 km prin forţe proprii şi 1,989 km în urma lucrărilor executate cu terți – societăți comerciale cu care compania are încheiate acorduri-cadru, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
În ceea ce privește serviciile externalizate, au fost încheiate acorduri cadru pentru înlocuirea a aproximativ 9 kilometri de conducte în reţeaua primară. Serviciile au fost achiziţionate de către fostul RADET, iar la înființarea companiei Termoenergetica au fost preluate acordurile-cadru încheiate cu operatorii economici: SC Clay Work Bucharest SRL, SC Constructii Erbașu SA, SC Acvatot SRL.

Primăria Capitalei a mai atribuit Companiei Municipale Energetica Servicii București, în luna octombrie 2018, contractul de modernizare a sistemului de distribuție a energiei termice – Contract de Proiectare, Asistență Tehnică și Execuție Lucrări pentru obiectivul de investiții ”Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București”.

Acest contract presupunea modernizarea rețelei de termoficare, însumând o lungime de 63,2 km, prin înlocuirea conductelor vechi, clasice, cu altele noi, de tip conductă preizolată, cu fir de detecție a avariilor, pentru 7 obiective:
 • Obiectiv 1 - Magistrala I Sud (zona Pantelimon);
 • Obiectiv 2 - Magistrala II Sud (zona Bobocica);
 • Obiectiv 3 - Magistrala II Sud (zona Colentina);
 • Obiectiv 4 - Magistrala II – III Grozăvești;
 • Obiectiv 5 - Magistrala Progresu-Berceni;
 • Obiectiv 6 - Magistrala Progresu-Ferentari;
 • Obiectiv 7 - Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei).
Proiectarea pentru aceste 7 obiective a fost finalizată de companie încă din luna mai 2019.

În prezent, Compania Municipală Energetica Servicii București S.A. are în execuție următoarele obiective:
 • Obiectivul 2 – Magistrala II SUD (zona Bobocica), cu o lungime de 7.138 metri.
 • Obiectivul 7 – Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei), cu o lungime de 1.911 metri - obiectiv care a fost deja finalizat încă din 2020.
 • Obiectivul 6 – Magistrala Progresu-Ferentari (zona Rahova-Ferentari), cu o lungime de 12.804 metri.
Costurile contractelor de execuție a lucrărilor de modernizare a rețelei de termoficare sunt:
 • Obiectivul 2 – Magistrala II SUD – 33.175.000 lei
 • Obiectivul 7 – Magistrala I-III Vest – 12.320.000 lei (obiectiv finalizat)
 • Obiectivul 6 – Magistrala Progresu-Ferentari – 50.670.000 lei
În ceea ce privește contractul cu Compania Municipală Energetica Servicii București, în 2021 aceasta a continuat lucrările la Magistrala II SUD, începute în 2019.
 • ”Ordinul de reîncepere a lucrărilor a fost dat la data de 14.06.2021. La sfârșitul lunii iulie 2021, în perimetrul străzilor Râmnicu Sărat și Râmnicu Vâlcea au fost deschise mai multe puncte de lucru, s-au montat și s-a făcut proba de presiune pentru 1.578 de metri de conductă preizolată, dotată cu senzori de detecție a avariilor.
 • În următoarea perioadă (lunile august-septembrie) lucrătorii CMESB S.A. vor executa montajul ultimului tronson de conductă pentru finalizarea acestui obiectiv, respectiv 1.470 de metri. Pentru derularea lucrărilor fără afectarea furnizării apei calde, în zonele afectate s-au montat aproximativ 440 de metri de conductă provizorie.
 • În anul 2021 au fost demarate și lucrările la cel de-al treilea obiectiv, Obiectivul 6 – Magistrala Progresu Ferentari. La acest obiectiv ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în data de 01.02.2021.
 • Până în prezent, în cele 6 puncte de lucru deschise în zona Rahova-Ferentari (racorduri și puncte termice Chirigiu, Sălaj, Doina) s-au montat în total 2.000 metri de conductă nouă, preizolată, dotată cu senzori de detecție avariilor. Pentru aceste tronsoane de conducte s-au realizat și probele de presiune ce atestă calitatea lucrărilor executate, ele putând fi reintroduse în circuitul distribuției energiei termice.
 • Pentru asigurarea furnizării apei calde în zonele afectate de lucrări, lucrătorii CMESB S.A. au montat și pus în funcțiune 2.400 de metri de țeavă provizorie. La momentul actual sunt în curs de execuție cca. 1.600 metri de conductă în zonele de racorduri și puncte termice Chirigiu și s-a început montajul conductelor și pe Magistrala Dn600/800 pe Calea Ferentari, unde au fost montați deja 400 de metri de conductă preizolată”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Promisiuni până la finalul anului


Compania Municipală Termoenergetica București desfășoară în prezent, prin forțe proprii, o lucrare de modernizare a rețelei termice primare la Stadionul Rapid, unde sunt înlocuiți 288 de metri de conductă preizolată. De asemenea, următoarele lucrări de reparații și montaj prin care vor fi înlocuiți 2.480 de metri de țeavă cu diferite dimensiuni sunt făcute tot prin forțe proprii:
 • Sector 6 – Șoseaua Virtuții – 900 m de țeavă cu diametrul (Dn) 700-800mm, termen estimat sfârșitul lunii august 2021;
 • Sector 6 – Politehnică – 1500 m de țeavă cu Dn 400-500mm + lucrări de montare a unui număr de 10 compensatori + efectuarea de provizorate, cu termen estimat sfârșitul lunii august 2021;
 • Sector 5 – 13 Septembrie – Monitorul Oficial – 80 m de țeavă cu Dn 500mm, termen estimat sfârșitul lunii iulie 2021.
”Compania Municipală Termoenergetica București a planificat pentru modernizare prin forțe proprii, până la sfârșitul acestui an, aproximativ 6 km de rețea primară și alți 60 km de rețea secundară”, se mai arată în răspunsul transmis.

Compania Municipală Energetica Servicii București promite că va finaliza încă 11,5 km de rețea primară:
 • Obiectivul 2 – Magistrala II SUD Compania Municipală Energetica Servicii București își propune să finalizeze acest obiectiv cu execuția restului de 1.470 metri de conductă, care mai sunt de montat până la realizarea obiectului total care însumează 7.138 de metri.
 • Obiectivul 6 – Magistrala Progresu-Ferentari, Compania Municipală Energetica Servicii și-a propus pentru acest an montarea a cca. 10.000 de metri de conductă preizolată, dotată cu senzori de detecție a avariilor (aproximativ 80% din totalul obiectivului care însumează 12.804 metri). ”Realizarea acestui obiectiv este condiționată de particularitățile găsite în teren, în timpul lucrărilor, problemele cu rețelele de utilități, condițiile meteo și continuitatea livrărilor de materiale din partea furnizorilor cu care Compania are încheiate contracte și acorduri cadru, având în vedere creșterea preturilor la materialele de construcții și oțel”, potrivit sursei citate.

Proiecte anunțate


La finalul anului 2020, primarul Nicușor Dan a semnat contractul de finanțare - în baza documentației lăsate de fosta administrație Firea - pentru reabilitarea cu fonduri europene a 210 km de rețea principală de termoficare - în total 1,6 miliarde lei. Lucrările nu vor începe însă în 2021 deoarece trebuie făcute licitațiile pentru desemnarea constructorilor.

În aprilie 2021, Primăria Capitalei a scos la licitație și lucrările pentru reabilitarea a celor 40 de kilometri din rețeaua de termoficare, bucata promisă în 2021. Lucrările au o valoare totală estimată de 150 de milioane de lei + TVA, bani din fondurile Primăriei.

Sistemul centralizat de încălzire a Bucureștiului, în cifre


Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:
 • 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
 • rețelele termice primare - 987,34 km;
 • puncte termice și module termice - 1.012 buc.;
 • rețele termice secundare - 2.964,64 km.
De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:
 • din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
 • din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.
 • Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.
În perioada septembrie 2019-septembrie 2020, pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ, se arată într-un comunicat de presă transmis în septembrie 2020 de ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală.

Situația pierderilor din rețeaua de termoficare era următoarea în septembrie 2020, potrivit ELCEN:
 • 2016: 800.000 l/h
 • 2019: 1.200.000 l/h
 • 2020: 2.200.000 l/h


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16827 vizualizari

 • -6 (30 voturi)    
  asta e (Vineri, 13 august 2021, 14:19)

  cucuveauamov [utilizator]

  la iarna ne luam o sticla de johnny walker si, cu ochii injectati si umezi, trecem si peste asta (poate ajungem si prim-ministri)
  • 0 (16 voturi)    
   Vă promitem apă caldă* (Vineri, 13 august 2021, 15:42)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   *Nici nouă nu ne vine să credem că e nevoie să promitem așa ceva

   https://imgur.com/a/kbJSVu1
   • +5 (15 voturi)    
    hehe (Vineri, 13 august 2021, 17:12)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Ce-i, ati dat fic la tara si radeti acum ca nu's altii in stare sa o faca mai buna in 7 luni?

    Daca voi INCA MAI CREDETI CA VREODATA #PSDCIUMAROSIE o sa ajunga la putere...ce sa zic, Dumnezeu nu va bate cu biciul.
    • -6 (14 voturi)    
     tevi (Vineri, 13 august 2021, 18:21)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     Daca va duce mintea ,ia comparati voi cei 270 km. de conducte reabilitate in 4 ani din mandatul
     " ciumei rosii / Firea",( cca. 65 km./an) cu cei 10 km, (adunand scremut tooate carpelile) din cele 10 luni de mandat al " minunii galben- albastre" zis si Nicusor Dan. Ca cu astia va veti incalzi la iarna, mai salvatorii neamului!
     • +2 (8 voturi)    
      link sau te credem pe cuvant?! (Vineri, 13 august 2021, 20:57)

      Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui atc

      nu cumva confunzi metri cu km?
     • +2 (4 voturi)    
      Te incurci la numere (Sâmbătă, 14 august 2021, 15:50)

      bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Sunt 64km de principala pe 4 ani, restul sunt de retea secundara, deci sunt 16 Km de primara pe an, nu 65. Da, ciumele rosii aveau la dispozitie bani din fonduri UE, dar n-au vrut... cu ei sa faceau mult mai mult.

      Ce nu iei in calcul mai sunt pierderile. Cand madam a inceput mandatul erau 800t/h, la finele mandatului 1800-2500t/h. Halal reabilitare.

      Ce a facut N.D. e deocamdata de inceput printe descurcarea imbarligaturilor companiilor municipale, dar va face mult mai mult si mai bine si mai ieftin decat ciumele tale.
  • -4 (16 voturi)    
   Dupa ce se obisnuiesc, e si mai bine! (Vineri, 13 august 2021, 15:54)

   Sympa [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Dupa ce bucurestenii se obisnuiesc SI fara apa calda, e si mai bine! Bine ca nu mai e "ciuma rosie" sa franeze progresul tefelistilor #rezist. ;-)

   Totusi, campioni raman cei din Sectorul 1, ei s-au obisnuit deja cu gunoiul si sobolanii pe strada, in case...asta sunt, asta voteaza, asta au.
  • +7 (13 voturi)    
   cucuveao (Vineri, 13 august 2021, 16:46)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   las ca esti obisnuit dupa 4 ani de firea.
   inainte iti luai cate doua sticle :)
   ce-mi plac pesedistii astia moralisti. parca inainte traiau ca-n occident si a venit opozitia si le-a taiat caldura.
   cert este ca-s din ce in ce mai putini si mai lipsiti de idei :))
   cucuveauarosie, parca vad ca tu esti la o vila cu centrala electrica si nici macar nu te intereseaza acest subiect...
 • -7 (27 voturi)    
  eu sunt fericit (Vineri, 13 august 2021, 14:22)

  nellino [utilizator]

  mi-am pus boiler electric asa ca din partea mea un sincer "Huoooo" pentru canishul negru si malefica sa predecesoare!
 • +4 (16 voturi)    
  Nu aveti nicio scuza (Vineri, 13 august 2021, 14:38)

  Orpheus [utilizator]

  Nu ati facut nimic toata vara (si chiar si asa abia de am avut apa calda din cand in cand) si acum nu puteti face minuni? Ce-ar fi sa faceti un pic de munca? De aia cu rezultate, nu cu promisiuni.
 • +16 (22 voturi)    
  Teoretic, in 50 de ani vom avea apa calda... (Vineri, 13 august 2021, 14:43)

  IoPaNet [utilizator]

  Practic, nu vom avea niciodata. Cand vor termina de inlocuit conductele "vechi", vor constata ca deja o parte din conductele "noi" au devenit vechi, deci trebuie inlocuite.
  Nu dati, mai bine, liber la debransari? Stiu vrajeala cu poluarea, dar si voi incalziti apa tot cu combustibili fosili, ba chiar o faceti in centrale invechite cu randament mic si mai pierdeti si jumatate in pamant din cauza retelei invechite. Punand cap la cap toate astea, sistemul vostru centralizat este mai poluant decat ar fi suma sistemelor de incalzire individuala...
  • +4 (8 voturi)    
   Buna dimineata! (Vineri, 13 august 2021, 16:05)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Ar fi fost imposibil de inlocuit peste noapte toate conductele, reteaua secundra are peste 3.000 Km.

   Insa ai perfecta dreptate, in ritmul de 10 Km pe an (si chiar cu o suta km pe an), mult inainte de a inlocuit toate conductele vechi, cele care au fost puse "noi" in 2017-2021 vor fi expirate ...
   • 0 (2 voturi)    
    Cand nu intelegi (Sâmbătă, 14 august 2021, 15:53)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

    Ritmul e dat de bani... cu fonduri UE, se vor face mult mai multe in timp mai scurt. Asta era cartoful cald pe care madam nu voia sa-l puna pe masa. Toanta n-a accesat fondurile UE, ca acolo verificarea cheltuirii banilor e mai aspra si Codruta vegheaza. E mai simplu doar cu bani din taxe unde nu te cauta nimeni. E rau sa nu intelegi... asta e.
 • +5 (7 voturi)    
  daca (Vineri, 13 august 2021, 14:49)

  Adr1@n [utilizator]

  nu stiu cum este in alte zone, dar in zona la mine s-a testat presiunea toata vara. s-a spart pe rand in mai multe puncte si incet, incet au reparat mai ales unde au jonctiuni.

  deci faptul ca nu au inlocuit multi kilometri s-ar putea sa fie mai putin relevant daca au stiut sa inceapa cu zonele care s-ar putea sparge si cu cele unde era cel mai urgenta inlocuirea.

  DAR, ar trebui sa bage bani in modernizarea retelei in paralel cu aceste reparatii urgente. problema nu mai este daca vom avea apa calda la iarna, ci cat poate sa mai reziste reteaua actuala daca nu este inlocuita...
 • +10 (20 voturi)    
  e normal (Vineri, 13 august 2021, 14:51)

  Andrei__ [utilizator]

  Luati exemplu Oradea, un oras mult mai mic, unde reabilitarea a durat ani de zile. In Bucuresti poate va dura vreo 8-10 ani sa se termine tot. Practic refaci toata reteaua de la zero. Asta-i rezultatul cand votezi PSD.

  Dar cand ai o retea ca lumea nici nu se mai ia apa, nici nu mai astepti pana se incalzeste.
 • -8 (18 voturi)    
  rezolva Nicushor problema asta.. (Vineri, 13 august 2021, 14:59)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... simplu. stati in colturi, acolo aveti 90 de grade. logica de matematician.
 • +13 (21 voturi)    
  S-a realizat putin in 2021, dar Firea ce-a facut? (Vineri, 13 august 2021, 15:00)

  FanelJr [utilizator]

  Vorbim de cat s-a realizat in 7 luni din 2021, dar intrebarea mea ar fi ce a facut Firea si toti cei dinaintea ei in 30 de ani ?

  Cum de nu s-au gasit bani in 30 de ani, dar s-a gasit in criza din ultimul an?
  • -3 (13 voturi)    
   primari Buc. (Vineri, 13 august 2021, 18:40)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Ca sa nu ramai fara raspuns. Firea: 270 km./ 4 ani. Ce zici? Si ia intreaba-i tu pe-aia de "dreapta" care au fost majoritari la PMB( 21 din in ultimii 31 de ani) ce-au facut!
   • +3 (7 voturi)    
    De ai scos 270km? (Vineri, 13 august 2021, 19:55)

    FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui atc

    De ai scos ca Firea a reabilitat 270km?

    Ai macar un link ceva?
 • -1 (21 voturi)    
  ​​Vom avea apă caldă și căldură la iarnă? (Vineri, 13 august 2021, 15:00)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  slogan electoral USR "Si noua ne e rusine ca trebuie sa promitem asta"... doi ani mai tarziu.. puteti uita.
  • +4 (8 voturi)    
   Cel puțin la fel ca anul trecut. Cel puțin (Vineri, 13 august 2021, 18:40)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Nu cred ca ați citit articolul, doar titlul. Este cam ce zicea ND în campanie. Și a reiterat de mai multe ori la începutul mandatului. Câțiva zeci de km anul asta ca să fie un pic mai bine la iarna. Și pregătesc contractele pentru cei 200 km.

   Firea 600m (metri) în 4 ani. Cu multe miliarde la buget.
   • -2 (4 voturi)    
    da ma.. (Sâmbătă, 14 august 2021, 8:39)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui muvis

    .. si vine iarna, iar plangeti ca nu aveti caldura. sa va deie statu. stim, aceiasi poveste.
    • -1 (1 vot)    
     @ismail (Sâmbătă, 14 august 2021, 18:08)

     muvis [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Sunteți incoerent în toate comentariile, incoerent și raportat la realitate, dar și în propriile ziceri.
  • 0 (6 voturi)    
   Ce sa faci tu (Vineri, 13 august 2021, 20:06)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   cu apa calda???
   • -1 (3 voturi)    
    eu am apa calda.. (Sâmbătă, 14 august 2021, 8:38)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    .. doar nu era sa stau dupa Nicushor, Firea sau altii ca ei. voi stati si plangeti ca aveti avarie.
 • +10 (22 voturi)    
  Un articol răutăcios. (Vineri, 13 august 2021, 15:00)

  asavreau [utilizator]

  Sau făcut 10 km și mai fac încă 17 km până la sfârșitul anului. Asta numai la circuitele primare care afectează câte un punct termic cu sute de apartamente. Dacă se adaugă și reabilitările de la circuitele secundare, situația nu-i așa de rea. În conținutul articolului sunt arătate porțiunile refăcute și la circuit primar și la circuit secundar. Nu înțeleg de ce titlul a fost răutăcios, dând ocazia unor neghiobi să se arate grozavi făcând pe maneliștii(cucuveauamov, nellino).
  • -4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 august 2021, 17:09)

   [anonim] i-a raspuns lui asavreau

   • 0 (2 voturi)    
    Nu înțeleg de ce îți este ție greu. (Sâmbătă, 14 august 2021, 8:28)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

    Nimeni nu a spus, nu am întâlnit pe nicăieri în articol că cineva ar fi spus că este greu. Tu spui asta, inventând vorbe care nu-și au rostul. Lucrările nu sunt grele. Este o ordine a executării lucrărilor care nu permite un ritm de lucru mai mare. La felul cum sunt prezentate lucrările care vor fi făcute anul acesta, eu cred-că vom avea o surpriză plăcută. Vor fi mult mai puține avarii, mai ales dacă vor regla corect presiunea pe tronsoanele care mai sunt încă șubrede.
  • -3 (9 voturi)    
   tevi (Vineri, 13 august 2021, 18:43)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Eu zic s-aduni si teville reparate prin bai si bucatarii, ca sa-ti iasa la socoteala!
   • -1 (3 voturi)    
    Ai reparat tu?! (Sâmbătă, 14 august 2021, 8:31)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Că, după vorbă, nu pari gospodar. Nici nu știi să măsori țevile ca să poți face un necesar. Știi cine au idei mărețe, fanteziste?
 • -8 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 august 2021, 15:25)

  [anonim]

  • +1 (11 voturi)    
   hehe (Vineri, 13 august 2021, 17:14)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui

   Ai iesit la furat de la orfani, pesedelule?
 • 0 (8 voturi)    
  km sau m? (Vineri, 13 august 2021, 15:32)

  seven [utilizator]

  Nu mai inteleg, sunt metri sau kilometri?

  "Punctual, Compania Municipală Termoenergetica București a executat, până în prezent, în 2021, aproximativ 30 de kilometri (30,408 km) de rețea primară și secundară. Din totalul de 30,408 km de rețea, 7,134 km sunt de rețea primară, iar alți 23,274 kilometri sunt de rețea secundară.

  Lucrările au fost executate atât prin forțe proprii, CMTEB, cât şi prin terţi, după cum urmează: 28,419 km prin forţe proprii şi 1,989 km în urma lucrărilor executate cu terți – societăți comerciale cu care compania are încheiate acorduri-cadru, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro."
  • +1 (7 voturi)    
   E bine (Vineri, 13 august 2021, 18:42)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui seven

   Ati citit corect km. Metri erau în mandatul lui firea (adică 600 m).
 • 0 (12 voturi)    
  Vom avea apă caldă și căldură? (Vineri, 13 august 2021, 17:34)

  Mihail. [utilizator]

  Da, 35 grade Celsius in apartamente vara, 10-15 iarna, in zilele insorite.
  Apa calda in fierbatorul pentru ceai.
 • -3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 august 2021, 17:47)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  Dar care-i logica titlului? (Vineri, 13 august 2021, 18:59)

  muvis [utilizator]

  Cu ce sa comparăm oare cei 10 km de rețea de folosim adverbul "doar"?

  Dacă comparăm cu ce s-a făcut în 30 de ani nu folosim "doar", ci în sfârșit, pentru prima oara, primii 10 etc.

  Dacă comparăm cu ce a făcut firea, iarăși nu putem folosi "doar" pentru ca 10>>0,6.
 • +3 (5 voturi)    
  Sunt lucrari mici ? (Vineri, 13 august 2021, 20:39)

  danmarian [utilizator]

  Pt parea mici la dezastrul Termoficarii Capitalei ! Dar va rog sa spuneti CLAR ce a facut putoarea care a fost patru ani "premareasa" la Sistemul de Termoficare al Capitalei ? NIMIC !! Doar a FURAT banii bucurestenilor cu INVARTITII partidului in inventatele societati ale Primariei - care n-au facut NIMIC si au mancat multi bani de geaba !!! Mai e mult de facut - dar cel putin S-A INCEPUT TREABA ! Daca era tot putoarea dinainte NU SE FACEA NIMIC si se continua FURTUL !
 • +1 (3 voturi)    
  S-a terminat anul la hn? Vine moșu.... (Vineri, 13 august 2021, 22:40)

  muvis [utilizator]

  A! Și suntem în luna august, s-a terminat anul deja? Eu chiar îmi doresc ca ND sa aibă succes, dar chiar să nu fi dorit asta, tot n-aș putea privi cu atâta lipsă de onestitate ce s-a făcut până acum, "doar" 10 km de magistrală.

  Dacă tot vreți să îl scuturați pe ND (sau, ma rog, cine o vrea) întrebați-l de bucurestiumilit.ro.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by