Primăria Capitalei are un nou site www.pmb.ro care permite mai multe operațiuni online printre care depunerea unor documente, urmărirea statusului petiției, plata taxelor și impozitelor. Vechiul site funcționa în același format de circa 20 de ani. Chiar și cu acest upgrade, totuși, instituția nu emite de exemplu autorizații și certificate de urbanism online. Deocamdată site-ul nu are nici variantă în limba engleză. Platforma a fost făcută de Compania Municipală Tehnologia Informației și a costat 129.000 lei fără TVA.

Noul site pmb.roFoto: Hotnews

”De astăzi, bucureștenii pot interacționa online cu Primăria Capitalei mult mai facil și inclusiv de pe telefonul mobil. Astfel, aceștia pot face plăți online prin intermediul noii platforme, pot depune cereri în format electronic, pot verifica stadiul rezolvării cererilor sau pot accesa mult mai facil date despre oraș! Platforma a fost construită de Compania Municipală Tehnologia Informației București, are la baza cele mai noi tehnologii în domeniu și va facilita interacțiunea dintre administrație și cetățeni. Vechiul site avea mai bine de 20 de ani. Construind o companie specializată în domeniu, avantajul a fost că s-a putut ocupa cu profesionalism de digitalizarea serviciilor municipale, în beneficiul direct și imediat al bucureștenilor. Procesul pentru dezvoltarea acestei platforme continuă”, a declarat primarul Gabriela Firea.

Platforma pmb.ro oferă următoarele facilități:

  • Plata online direct în site a taxelor pentru obținerea unor documente precum: Autorizație de construire pentru clădiri rezidențiale, Autorizație pentru transport în regim de taxi, Autorizație de access autovehicule, Autorizație de transport de persoane, Autorizație de transport de bunuri, Certificat de urbanism, etc. Toate plățile sunt securizate și beneficiază de cele mai noi tehnologii pentru criptare.
  • Depuneri online: nu mai este nevoie de un drum la Primărie, acum se pot depune online și vor intra automat pe fluxul de documente al instituției;
  • Formulare tipizate: toate formularele se găsesc într-un singur loc. Pentru fiecare domeniu în parte, sunt disponibile în noua platforma modelul de cerere și documentele necesare;
  • Stadiul rezolvării cererii depuse la PMB prin introducerea numărului primit la inregistrare.
  • Portal pentru Hotărâri ale CGMB și dispoziții ale Primarului General
  • Transmisii ședințe live de Consiliu General și arhive înregistrate.

Platforma conține multe alte informații, actualizate în timp real, grupate în două categorii:

- Site-ul principal – destinat în principal interacțiunii dintre cetățean și administrație - în care se regăsesc informații și procese de lucru necesare în relația cu PMB și

- Orașul – site cu informații utile pentru viața de zi cu zi în București, unde bucureștenii și vizitatorii pot afla Calendarul evenimentelor și al instituțiilor de cultură, date despre Mobilitate, Sănătate, Hărți interactive, Banca de date urbană.

În ultimele luni, Primăria Capitalei a lansat mai multe aplicații pentru transportul public, plata parcărilor, etc:

  • Info Transport București (InfoTB) – aplicație cu peste 170 de linii urbane și regionale și peste 1.500 de vehicule: vezi pe telefon rutele și planifici călătoria, vezi traseul complet al unei linii, cât ai de mers până la cea mai apropiată stație, când sosește vehiculul în stație și cât durează călătoria etc.
  • BPAY – aplicație prin care poți achiziționa titluri de călătorie cu cardul de credit sau de debit, Mastercard sau Visa.
  • plata cu cardul bancar contactless - pe liniile Expres 780, 783 și 784, în toate cele 400 de autobuze noi EURO6 și în 22 de autobuze hibrid din cele 130 achiziționate (și încă 30 până la sfârșitul acestei luni);
  • Trafic Alert București – aplicație prin care participi la îmbunătățirea condițiilor de circulație: sesizezi orice neregulă identificată pe drumurile publice (ex.: parcare neregulamentară) sau semnalezi probleme în trafic (ex.: disfunctionalități ale sistemului de semaforizare, calitatea drumului etc).
  • Parking București: parchezi rapid, plătești ușor și să salvezi timp: afli traseul optim până la parcarea aleasă, plătești prin SMS sau online cu cardul bancar.