Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat autorizație de demolare pentru o vilă în stil neoromânesc, de circa 100 de ani, din Cotroceni / Buldozerele au pus imobilul la pământ

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2020, 17:48 Actualitate | Administratie Locala


Vila din strada J. Curie
Foto: Google Maps
Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat autorizație de demolare pentru o vilă în stil neoromâneasc, construită în urmă cu circa 100 de ani, pe strada Dr. Frederic Joliot Curie numărul 22, din Cotroceni. Buldozerele au început deja demolarea clădirii, iar în prezent a rămas din casă doar un perete. Asociația InCotroceni, formată din locuitori ai zonei, dar și mai mulți arhitecți - Răzvan Luscov, Iulia Stanciu, Raluca Munteanu - s-au mobilizat pentru a salva clădirea și cer autorităților explicații despre distrugerea cartierului istoric. În loc, proprietarul vrea să construiască un bloc cu parter și 3 etaje. Nicușor Dan spune că va ataca în instanță autorizația de construire.

Potrivit panoului de șantier, autorizația de demolare a fost emisă pe 29 martie 2019. Fiind zonă protejată, instituția abilitată să emită autorizația de demolare/construire este Primăria Capitalei. Beneficiarul autorizației de demolare este firma CDM Galvan SRL.

Sursa foto: Iulia Stanciu, Răzvan Luscos, Asociația InCotroceni, Google Maps

HotNews.ro a solicitat Primăriei Capitalei informații despre condițiile în care a emis autorizația de construire și ce se va construi pe teren, dar până la această oră nu am primit răspuns.

Nicușor Dan, reprezentant al Asociației Salvați Bucureștiul, deputat și candidat la Primăria Capitalei, a scris pe pagina de Facebook că nu mai are timp să atace în instanță autorizația de demolare, dar o va ataca pe cea de construire.

”Prin două autorizații emise în 2019, Gabriela Firea permite demolarea clădirii interbelice, parte a zonei protejate Cotroceni, pentru a permite construirea unui imobil P+3 ca cel din dreapta. Rog voluntarii care sunt în zonă să transmită proprietarilor următorul mesaj: “Nu avem timpul fizic să suspendăm autorizația de desființare, dar avem timpul fizic să suspendăm și apoi să anulăm autorizația de construire, care sigur nu respectă distanța față de clădirea din dreapta prevăzută de PUZ - Zone Protejate”. Au de ales între a folosi o casă în perfectă stare și a sta ani de zile în șantier, cu autorizația nelegală în mână. Ca de obicei în administrațiile Oprescu-Firea-PSD, primăria nu colaborează cu asociațiile de cartier, acestea fiind nevoite să se apere de decizii luate de primărie împotriva lor”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Mai muți arhitecți dar și Asociația ÎnCotroceni, formată din cetățeni care locuiesc în zonă, spun că imobilul trebuia păstrat, fiindcă, chiar dacă nu era monument istoric, aceasta contribuia la valoarea ansamblului, cartierul istoric Cotroceni.

”Casa nu era deteriorată, trebuia pur și simplu reabilitată. Dacă există aviz de la Direcția de Cultură/Ministerul Culturii, ridică mari semne de întrebare legate de moralitatea avizului (nu legalitate). Direcția de Cultură e prima responsabilă să răspundă care sunt criteriile pe baza cărora a acceptat demolarea și este imperios necesar să le facă publice împreună cu studiul istoric care trebuia să însoțească documentația. Nu în ultimul rând, arhitectul are de răspuns în fața societății care sunt motivele tehnice și deontologice pentru care a realizat această documentație pentru demolare”, a declarat Raluca Munteanu, arhitect, pentru HotNews.ro.

Arhitectul Răzvan Luscov locuiește chiar în cartierul Cotroceni, știe fiecare casă de acolo, fiecare magnolie, fiecare tei. Imediat ce a apărut panoul care anunța demolarea, acesta a trimis la Ministerul Culturii o solicitare în care cerea lămuriri cum a fost avizată demolarea casei.

”Va rog să faceți lumina în privința unui aviz de desființare ce a fost acordat în cadrul instituției pe care, cu onoare, o conduceți. Este vorba de un imobil ce se află într-una din zonele protejate ale Bucureștiului, mai precis zona protejată nr.45, Cotroceni. Demolarea să se află în curs de desfășurare. Imobilul neoromânesc, parte constitutivă a "monumentului Cotroceni", mai poate fi recuperat. De asemenea, doresc să se lămurească logică unor astfel de autorizații de desființare a unor părți din întreg (zona protejată) ce, astfel, îl alterează irevocabil pe acesta (întregul, adică monumentul protejat). Adresa imobilului este Jolliot Curie nr.22, Zona protejată 45, Cotroceni”, se arată în petiția transmisă înainte de demolare.

Arhitectul Răzvan Luscov spune că imobilul era valoros ca parte a zonei protejate și contribuia la farmecul acestui cartier.

”Orice intervenție în aceste zone protejate trebuie să aibă un aviz de la Comisia Monumentelor Istorice, de la Direcția de Cultură, de la Ministerul Culturii. Astea sunt niște filtre prin care orice intervenție în aceste zone trebuie să treacă. Un ansamblu este constituit din părți. Casa trebuia păstrată fiindcă era parte din ansamblu. Ca să fie păstrată integritatea ansamblului, înseamnă că nu trebuie să-i distrugi părțile. În cazul de față era și o casă foarte bună, nu putem să o comparăm cu Domul din Milano sau cu vila Mina Minovici, dar din punct de vedere a părții din ansamblu, ea era foarte valoroasă. Știrbirea unui părți din ansamblu, distruge ansamblul. Casa era în stil neoromânesc, construită la începutul secolului trecut. Este o parte din cultura românească care dispare. E ca și cum am distruge operele lui Brâncuși”, a explicat Răzvan Luscov pentru HotNews.ro.

Acesta cere autorităților să oprească distrugerea cartierului.

”Eu locuiesc în Cotroceni. Vreau să transmit Primăriei Capitalei și Ministerului Culturii un lucru elementar: dacă pe vremea comunismului și pe vremea Ceaușismului, noi, arhitecții, Ministerul Culturii, Primăria, cetățenii aveam o scuză că ni s-a pus cizma securității în gură și ne punem viața în pericol, acum nu mai avem nicio scuză pentru distrugerea trecutului. O să ne judece generațiile viitoare. Mesajul meu este ”STOP distrugerii culturii și trecutului acestei țări”, a mai spus Răzvan Luscov.

Iulia Stanciu este unul dintre cei mai respectați arhitecți de la noi în materie de restaurare și intervenții pe clădiri vechi. Nu locuiește în Cotroceni, dar iubește acest cartier și consideră demolarea casei o barbarie. Aceasta spune că principalul responsabil este arhitectul care a semnat un asemenea proiect.

”Un arhitect a semnat această desființare care contribuie la mutilarea unui cartier excepțional. Zonă protejată se distruge cu ajutorul arhitecților. Propunerea dovedește o totală neînțelegere a Zonei Protejate, adică zonă cu statut de monument! Să nu ne mirăm că suntem blamați pentru distrugerea orașului, să nu ne mai uităm în ograda beneficiarilor. Un arhitect este responsabil de această distrugere! Și, după cum arată proiectul, nu pare că poate face mai bine decât a fost! Nu locuiesc în Cotroceni, mi-aș dori să mă mut acolo și chiar am tatonat de câteva ori. E o tihnă aparte a Cotroceniului. Zonele Protejate au statut de monument în și prin integritatea lor, cu casele lor, cu gardurile lor, cu teii lor, cu magnoliile lor cu tot! Orice fragment, orice imobil care dispare atentează la integritatea zonei și prin urmare la statul de zonă protejată ”, a scris aceasta pe pagina de Facebook.

În ceea ce privește instituțiile care au avizat/autorizat demolarea, Iulia Stanciu spune că acestea pasează responsabilitatea de la una la alta.

”Răspunderea se plasează de la unul la altul. Istoria unei demolări într-o asemenea zonă începe cu un studiu istoric care abuziv, la comandă, declară că nu se justifică clasarea imobilului că monument istoric, dar aici nu e vorba de obiect ci de ansamblu, pentru că dacă valoarea era mare, ar fi fost clasată individual. Aici valoarea e în ansamblu, tot cartierul Cotroceni este valoros. După ce se face acest studiu istoric, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice intră în joc , comisie care ar trebui să analizeze cu atenție zona, vecinătățile, cum s-ar încadra nouă propunere. Și de acolo, toată lumea se spală pe mâini. Firește, foarte responsabil este arhitectul care semnează, căci el este cel care are responsabilitatea folosirii dreptului de semnătură și probitatea profesională în consecință. Dacă există avizul Direcției de Cultură a Municipiului București, totul merge strună. Se mai întâmplă, cum a fost spre exemplu în anii în care am făcut parte din această comisie, DCMBI să respingă desființarea și petentul să meargă cu contestație la Comisia Națională, la minister, și acolo să se aprobe”, a declarat Iulia Stanciu pentru HotNews.ro.

Asociația In Cotroceni a organizat o acțiune de comemorare a patrimoniului construit și a propus trecătorilor și localnicilor care trec prin fața casei să aprindă o lumânare sau candelă sau să pună o floare la gard, pentru a atrage atenția autorităților.


” În cartierul Cotroceni, o familie din interbelic a ridicat o vilă în stil neo-românesc. Familia a stat acolo ani de zile, a îngrijit cât mai bine casa, gardul, curtea frontală. Casa a rezistat războiului, regimului comunist, perioadei tulburi după Revoluție. Deși este în perfectă stare, casa va fi acum demolată, conform panoului de informare. Imobilul pare că nu va rezista tentațiilor imobiliare ale vremurilor noastre. Un colț de istorie al cartierului pare a dispărea definitiv. O poveste frumoasă, și nu este prima, se termină, fără implicarea autorităților, care ar trebui să protejeze real patrimoniul cultural. Din păcate, încet dar sigur, prin demolarea construcțiilor vechi, dar încă viabile, dispare din caracteristica esențială a Cotroceniului, de “cartier grădină”, cu mici clădiri dispuse în vegetație. Fiecare demolare de case vechi, dar funcționale, este, din punctul nostru de vedere, un atac ireversibil la caracterul istoric al zonei. Riscăm ca această zonă să fie mai degrabă una de clădiri impersonale, cu mici insule de personalitate”, a postat pe pagina de Facebook Asociația In Cotroceni, chiar înainte să înceapă demolarea, însă fără rezultat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37052 vizualizari

 • +43 (49 voturi)    
  Voluntarizarea Bucurestiului Merge Mai Departe (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:05)

  un domn [utilizator]

  sau scapam de PANDELEmia de P$D ?
  • +10 (12 voturi)    
   Prostii chitaie pe internet nu se duc la vot (Miercuri, 24 iunie 2020, 23:13)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Si pe urma vor sa aiba ei si copii lor o viata mai buna
   • +2 (4 voturi)    
    Bucurestenii au votat-o pe Firea (Joi, 25 iunie 2020, 14:35)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

    N-au decat sa se spele cu ea pe cap, cu apa rece, ca apa calda nu mai e.
  • -15 (21 voturi)    
   Dragà "Domnule", dragi "specialisti", (Joi, 25 iunie 2020, 0:13)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ... stiti cite biserici a dàrimat Haussmann in Paris, ca sa admiram noi zona aceea acum?
   Ati dormi linistiti sa stiti ca vor muri oameni in aceasta casà din càràmidà, la un viitor cutremur?
   Fosta dumneavoastra masina, unde este acum?
   .
   • +8 (10 voturi)    
    ... (Joi, 25 iunie 2020, 9:12)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Haussman asta al tau era cat pe ce sa fie linsat. In plus Parisul avea atunci o mare problema legata de infrastructura. Sistematizarea Parisului e, poate, un studiu de caz. Dar in Bucuresti nu e vorba de sistematizare. E vorba doar de niste imbecili care nu au pic de simt estetic si nici respect pentru istorie.
   • +8 (10 voturi)    
    ... (Joi, 25 iunie 2020, 9:54)

    Andrei_Buc [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    da mai dar a construit ceva frumos, nu dejectii gen militari residence
    • +6 (8 voturi)    
     putzin spus dejectzii (Joi, 25 iunie 2020, 10:26)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Buc

     militari residencei apare in vazul meu un ghetou manelar
   • +7 (9 voturi)    
    aceasta casà din càràmidà (Joi, 25 iunie 2020, 10:45)

    blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Aceste case ( sunt multe, nu numai in Bucuresti) din caramida, cu toate ca au trecut prin razboi si cutremure, nu au crapaturi in pereti, sunt facute cu simt de raspundere frumoase si rezistente.
    Din pacate au fost demolate si vor mai fi demolate in continuare. Ca trebuiesc renovate, instalatii, tamplarie este alta discutie. Constructiile aparute in locul acelor case sunt de obicei cu mai multe nivele si de obicei urate.
    Din punct de vedere structural sunt vai de mama lor construite doar pe criterii economice cu concursul larg al inspectiei de stat in constructii.
    Abia cand va fi un cutremur mai serios se vor vedea cat de bine au fost construite. Deja am vazut constructii noi care au peretii crapati dupa cativa ani de functionare.
    Din puct de vedere architectural este o crima.
    • -6 (6 voturi)    
     Dacà tàceati (Joi, 25 iunie 2020, 12:08)

     dincannes [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

     ... filozof ràmineati !
     Dupà dumneavoastra càràmida este mai "resistentà" decit betonul armat (la cutremur) !

     Profit sa va spun ca "blacksheep" nu este un nume romanesc.
     Sunteti un cosmopolit si asta nu-i de laudà !
     .
     • +4 (4 voturi)    
      accentul (Joi, 25 iunie 2020, 12:53)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

      Măcar nu scrie cu accent :D
      • 0 (2 voturi)    
       7 ani de acasà (Joi, 25 iunie 2020, 14:05)

       dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

       Nu ne cunoastem deci dumneavoastrà nu tu !
       .
       • -2 (4 voturi)    
        Cu agramatii se vorbeste cu tu (Joi, 25 iunie 2020, 15:38)

        Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

        (decit/ramineati). Felicitari pentru "frumosul" nume Romanesc dincannes :-))
        • -2 (4 voturi)    
         Acum (Joi, 25 iunie 2020, 19:49)

         dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

         ... và scriu din Cannes; aici lucuiesc !

         Semnele de tipul :-) le folosesc cei ce au probleme cu vocabularul !
       • +1 (1 vot)    
        mda (Joi, 25 iunie 2020, 20:38)

        Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

        Ziceam de Blacksheep ca nu scrie cu accent. Altfel as fi pus semnul exclamarii.
     • 0 (4 voturi)    
      Este parerea dumneavoastra (Joi, 25 iunie 2020, 16:20)

      blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

      Mentin parerea despre aceste case si noile constructii aparute in locul lor. Probabil experti in constructii, arhitecti, mi-ar da dreptate.
      Am fost in cateva tari europene si am fost surprins in mod placut de grija autoritatilor si a cetatenilor fata de constructiile vechi. Foarte bine intretinute si functionale, unele mult mai vechi de 100 ani. De exemplu, in Montmartre, Paris am locuit intr-un apartament dintr-un bloc cu 4 etaje, lift functional, construit in 1917 ( conectat la apa canalizare gaze, electricitate evident).
      Poate sunt cosmopolit dar nu stiu sa fie un motiv de rusine sau sa fiu blamat pentru asa ceva.
      In blocul comunist, sovietic in alte vremuri aceasta acuzatie era foarte grava si cu consecinte dramatice.
      • -1 (3 voturi)    
       Este simplu: (Joi, 25 iunie 2020, 19:44)

       dincannes [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

       https://dexonline.ro/definitie/cosmopolit
       (Persoană) lipsită de sentiment patriotic.
 • +48 (52 voturi)    
  pe ultima suta (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:15)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Si in zona mea (Domenii) se demoleaza multe case vechi. Au intrat in febra demolarilor, ca vin alegerile si apoi va fi mai greu.
  Demolatul ca demolatul dar sa vedem cum mai obtin aprobari de construit blocuri patrate, placate cu tabla, cu balcoane multe, pe tot terenul.
  Asta ca sa intelegem care e de fapt miza alegerilor locale in Bucuresti. Pentru multi, Nicusor si USR inseamna probleme mari de tot, asa ca vor investi foarte multi bani ca sa iasa orice numai USR nu.
  Rezultatul va defini Bucurestiul pentru urmatorii 10 ani, daca nu mai mult, pentru ca in ritmul actual de demolat case si facut blocuri in loc, nu mai e mult pana dispar si ultimele cartiere de case.
  • +17 (19 voturi)    
   ȘI TOATĂ VEGETATIA (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:18)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   “ cartier grădină”, cu mici clădiri dispuse în vegetație. ”
   Se construiește câte un bloc pe TOATĂ suprafața curții și casei, deci nu mai există spatiu verde, pt ca se taie și dacă era ceva pe trotuarul din fața casei.

   Cine le dă voie să construiască fără să mai pastreze ACEEAȘI suprafață de grădina, spatiul verde?
 • +34 (42 voturi)    
  nu pot sa imi cred ochilor (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:18)

  ..13 [utilizator]

  Tu-i mama ei de treaba imputita.

  NU SE MAI POATE.
  • +23 (25 voturi)    
   Ba da (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:32)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Sa vezi ca se mai poate . De fiecare data si mai mult
 • +29 (33 voturi)    
  FIEREA (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:26)

  camistef [utilizator]

  Ce stie... daca nu arata ca sufrageria ei, nu e buna! Ce stie parvenita de voluntari!!!!
 • -13 (31 voturi)    
  sigur (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:54)

  codrean [utilizator]

  daca s-a demolat o cladire veche, fara valoare practica si "istorica" - sa fim seriosi ! - n-ar fi o nenorocire. Important este : ce punem in loc ? O cladire noua, functionala dar care sa se incadreze in atmosfera cartierului ! In nici un caz nu un bloc !
  • +11 (17 voturi)    
   Matale esti nea Nicu ? (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:34)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Bucurestiul nu inseamna blocurile de beton de 2 lei. Aceste cladiri sunt istoria Bucurestiului si a Romaniei. Dar ce stiu oamenii noi, "constructori ai socialismului" si spagari ordinari.
   • -11 (15 voturi)    
    Asa (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:40)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    Si ce vom face cu toate cladirile vechi?

    Le renovam, le imbunatatim, bagam banii in ele si apoi, mai departe...? Ne uitam la ele sau?
    • +3 (5 voturi)    
     Viena este un exemplu rostogolit (Joi, 25 iunie 2020, 8:19)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     De Duamna Gabi atunci cand se iveste ocazia; Ring Strasse si restul zonei ce data de constructie are ?
     • -5 (5 voturi)    
      Bucurestiul (Joi, 25 iunie 2020, 10:32)

      Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Nu poate fi comparat cu Viena si fiecare zona este cu specificul ei.

      Daca ai o cladire stinghera pe care chiar daca o renovezi nu ai ce sa faci cu ea, atunci o dai jos si reinvii zona respectiva cu alte constructii.
      • +3 (5 voturi)    
       Zona Cotroceni numa Stinghera (Joi, 25 iunie 2020, 11:36)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

       este..este o Zona ..Ultima Reduta Ne Amputata din vecinatatea Cartierului Uranus, poate gresesc !

       ieri

       P$Distul cazanciuc a spus ca vor creea o iluzie holografica a ceea ce a fost cartierul Uranus

       te intreb

       asa se va face peste timp in Cotroceni ? aici sa ajungem ? iluzii holografice ?
       • +3 (5 voturi)    
        Pai nu ne mai ramane decat sa cream si noi (Joi, 25 iunie 2020, 13:31)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        o iluzie holografica a ceea ce a fost si este inca PSD pt Romania !

        PS. Si asta cat mai repede !
        • +2 (4 voturi)    
         AFERIM ! (Joi, 25 iunie 2020, 15:28)

         un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

         Cine Nu sare ! P$D Nu Moare )))))
  • +13 (17 voturi)    
   ... (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:01)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Cladirea putea fi restaurata/ renovata. Cu siguranta va aparea un bloc de sticla, mult mai inalt decat restul cladirilor si fara parcare subterana...
 • -28 (42 voturi)    
  Totusi, e o cladire de 100 de ani (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:58)

  farty [utilizator]

  Parerea mea este ca, o casa veche care sta sa cada, mai bine o demolezi si constuiesti o alta in loc. Primaria nu trebuie sa dea autorizatie mai mare decat inaltimea zonei stabilita (cred ca PUZ ii spune). In rest, nu vad nimic gresit in asta. Cladirea e veche si frumoasa... insa doar pentru pietonii care tranziteaza zona ("uau, ce frumoasa e, hai sa facem o poza"). In schimb, pentru proprietari/locuitorii imobilului este un chin. Chiar in titlu spune ca vila este de "de circa 100 de ani". Deci, despre ce vorbim?
  • +20 (28 voturi)    
   Vorbim despre prosti (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:20)

   socialismic [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Sa demolam si Palatul Peles ca are 100 de ani....
   duaaaamne mare iti este gradina.

   Era o bijuterie, niste bestii.
   • +12 (16 voturi)    
    exact (Joi, 25 iunie 2020, 0:14)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

    cu analfabeti functionali ca astia care darama si astia care comenteaza ca farty(ce nume bine ales) o sa ajungem inapoi in pesteri curand. Astia probabil merg la Paris sa vada blocurile din St Denis si reducerile la C&A plus o tura la Disneyland.
    De aia nu s-a lipit de el informatia ca nu au pus jos inca Luvrul si nici termopane macar la cladirile vechi de sute de ani.
  • +4 (12 voturi)    
   Esti ceea ce respiri (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:44)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Dupa consum de fasole nefiarta suficient
  • +6 (12 voturi)    
   Partul gandirii (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:08)

   karryne [utilizator] i-a raspuns lui farty

   ">>>>Deși este în perfectă stare<<<<, casa va fi acum demolată, conform panoului de informare. .... Un colț de istorie al cartierului pare a dispărea definitiv. O poveste frumoasă, și nu este prima, se termină, fără implicarea autorităților, care ar trebui să protejeze real patrimoniul cultural."

   Uite, iti mai redau eu odata incheierea articolului. Sta sa cada, se intelege clar pentru toata lumea, nu?
   Deci, e greu de spus despre ce vorbesti tu, nu ei.
  • +12 (18 voturi)    
   "sta sa cada"?! (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:30)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Era o casa foarte OK, nu statea sa cada. UNde ai vazut tu ca statea sa cada?
   Voua daca vi s-ar da posibilitatea ati demola Roma si Parisul impreuna, ca si acolo sunt cladiri vechi... nu de 100 de ani, unele au chiar doua milenii la activ.
  • -11 (19 voturi)    
   eh (Miercuri, 24 iunie 2020, 21:03)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Tu crezi ca noii comunistoizi de bine, gen nicu shordan, stiu ce e aia proprietate privata? Corect, noua cladire ar trebui sa respecte indicatorii zonali, ca aici se fac multe manevre prin derogari sau abuzuri si se strica _unele_ zone, nu toate din mintea unora.

   Ii invit pe toti comunistoizii progresisti de bine sa-si vanda casele LOR, sa cumpere proprietatile ca asta, in "pericol", si sa le deschida publicului.

   @Ultragiatii de serviciu, pe banii altora: mai sunt 2 blocuri noi P+3 fix langa marea valoare istorica. Ce anume se (mai) strica?
  • +15 (19 voturi)    
   ... (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:00)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Cred ca asta e cel mai putin valid argument. Cladirile vechi sunt intotdeauna conservate, intretinute si locuite. Cel putin in alte tari. Ce-ar mai fi de vazut daca toti fracezii, spaniolii, italienii, grecii etc si-ar pune la pamant istoria construita? Inca unele tari obliga posesorii care nu au resurse sa caute investitori in cladiri si sa le transforme in spatii mixte. Poti primi amenda afara daca nu intretii casa de 100 de ani in care stai. Doar la noi functioneaza acest argument maidanezic. E vechi punem la pamant. Apoi ne vaitam ca n-avem un oras frumos, ca nu e atractie pentru turisti ...
   • +6 (8 voturi)    
    Vile vechi la un 1 Euro! (Joi, 25 iunie 2020, 0:45)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    in Sicilia, It., cu conditia restaurarii in timpul primului an.
    https://youtu.be/AC6KRdKOKeI
    • +3 (3 voturi)    
     Mai sunt (Joi, 25 iunie 2020, 9:10)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     In unele localitati conditia este sa le restaurezi in 3 ani altfel trebuie sa dai statului 20.000Euro. Tot in Italia.
  • +6 (6 voturi)    
   da chiar asa (Joi, 25 iunie 2020, 8:11)

   dailyshow [utilizator] i-a raspuns lui farty

   si Notre Dame e cam veche, de ce s-or chinui astia s-o restaureze, nu mai bine fac una noua, ca romanii? decat sa-ti cada in cap....
 • -17 (27 voturi)    
  sintem prinsi intre doua pietre de moara (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:03)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Vrem sa scapam de ciuma rosie? atunci trebuie sa inghitim toate prostiile neo- importate; toate legile gender, etc.
  Vrem sa ne pazim de legile gender, atunci luam la pachet ciuma rosie + bor.
  Si idiotenia gender va speria pe multi - intre zestrea antebelica a Bucurestiului si a fi feriti de educatia gender, bucurestenii de prima generatie vor alege, si pe buna dreptate, sa fie feriti de educatia gender.
  In tara va fi si mai rau.
  Dreapta a gasit modul prin care poate pierde alegerile
  • +1 (13 voturi)    
   Dreapta adevarata este conservatoare! (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:39)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   In sensul bun al termenului. Vedeti dreapta adevarata in Polonia, care este acum injurata de mass-media de stanga si de Comisia Europeana, dominata tot de stanga. PSD este doar un partid de nemernici, care joaca orice piesa din care iese ceva pentru ei (psd).
   • +1 (7 voturi)    
    Baiul este Ca Nu Avem in Romania (Joi, 25 iunie 2020, 8:00)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    Asa Ceva !
 • +7 (9 voturi)    
  Scoasa de la primarie! (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:23)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Individa asta impreuna cu gastile ei de primari si acoliti de la sectoare trebuie scosi din acele pozitii. Simte ca nu mai are sanse si da orice aprobare, macar banul sa iasa. Iar DNA este deja "anesteziat".
 • -12 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:26)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   drept de proprietate, nu de constructie (Joi, 25 iunie 2020, 2:16)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Vorbesti discutii, cladirea arata foarte bine ...
   Stil neo-romanesc vs stil ne-romanesc
  • +3 (3 voturi)    
   esti obligat (Joi, 25 iunie 2020, 13:44)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Da, asta este realitatea. Esti obligat sa respecti valoarea istorica a ansamblului de locuinte. Sa-i respecti pe ceilalti locuitori. Nu-ti permiti restaurarea? O vinzi altuia care-si permite.

   Oricum, este o falsa dilema. In cazul de fata, proprietarul isi permite sa demoleze si sa construiasca de la zero. Deci sigur si-ar fi permis si sa intretina cladirea, care oricum nu era intr-o stare avansata de degradare.

   Ca fapt divers, in UK acea locuinta nu ar putea fi inlocuita decat cu una care arata EXACT la fel (nici macar geamuri termopan nu ai voie). Ba chiar mai mult, in unele cazuri esti obligat sa faci rost si de materiale de constructie in concordanta cu istoricul zonei. Practic lemnul si tigla recuperate de la cladiri vechi sunt mai valoroase decat cele noi. De aceea Londra are mai multi turisti intr-o vara decat Romania intr-un secol si turismul in UK contribuie la PIB mai mult decat tot PIB-ul Romaniei!.. desi ei nu au munti sau delta.

   Daca vrei legi ca in USA, te duci in USA.
 • +7 (11 voturi)    
  bravo Firea!! (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:00)

  Mariamoto [utilizator]

  Votati Firea!! Votati PSD! Votati distrugerea orasului Bucuresti!
 • +5 (9 voturi)    
  Nu ne mai (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:26)

  Costi888 [utilizator]

  Dati stiri dinastea. Le dati degeaba.. oricat de ilegal ar fi, nu are cine sa ii ancheteze. Zeci de emisiuni “romania te iubesc”. S a intamplat ceva? Firea va mai lua un mandat.. o sa facem iar spume la gura si tot asa. Cred ca urmeaza sa dau uninstall la app ul de hotnews. Macar nu mai stiu. A nu se intelege ca nu ma voi duce la vot!!
 • +5 (5 voturi)    
  Mai ziceam de Ceaușescu (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:45)

  mr_mojo [utilizator]

  Că a dărâmat case și a făcut blocuri.
  Ne cam place...
 • +6 (8 voturi)    
  lacomie fara marguni (Joi, 25 iunie 2020, 0:16)

  razeshu [utilizator]

  lacomia asta dementa ne va pune pe butuci si ne va arunca inapoi in bezna istoriei. Vom fi iar doar o populatie de pastori nomazi fara cultura si repere.
  Nu credeam ca o sa ajung sa o zic dar piticu' cizmar era apa de flori pe langa fomistii astia disperati care-s acum la butoane.
 • +6 (8 voturi)    
  Plin de fani psd (Joi, 25 iunie 2020, 5:07)

  Parzivall [utilizator]

  Fierea Pandelezeaza Bucurestii si ei o aplauda. Uamini fani!
 • +1 (3 voturi)    
  Firea -Pandele-Voluntari (Joi, 25 iunie 2020, 8:16)

  Gargara3 [utilizator]

  Firea vrea sa transforme Bucurestiul in Voluntari in stilul sufrageriei pandeliene. Bine ca scapam de ea ...curand.
 • +7 (7 voturi)    
  Pentru adeptii demolarii (Joi, 25 iunie 2020, 9:11)

  anonimo [utilizator]

  Mai intai de toate sa ne uitam la poza. Credeti ca aceasta poza a fost facuta cu 50 de ani inainte de articol? Se vad ceva pereti fisurati? Are bulina rosie cumva?
  Stiti ce este aceea o zona protejata? Si ca trebuie sa existe acte de la Comisia Monumentelor istorice inainte de aprobarea din pixul nesimtit al dnei Firea care a zis ca a infiintat zecile de firme capuse de la primarie ca sa salveze Bucurestiul de la hotiile PNL-ului
  Stiti ce inseamna identitatea unui oras ca Bucurestiul? Sau de ce se numea in trecut 'Micul Paris'?
  Sunt curios cine este in spatele firmei CDM Galvan, are legatura cu proprietarii de drept, sau au mituit ca in atatea alte cazuri niste secaturi de notari manjiti ca sa puna mana pe acel imobil. Stiti cat este un metru patrat de teren in Cotroceni? Mai incetati odata cu parerile ca dupa voi ar trebui demolate toate casele vechi ale Bucurestiului. Am ajuns sa ne uitam prin arhive de fotografii ca sa intelegem ce este cu orasul nostru. Nu e un pacat sa vii din provincie sau sa fii nascut dupa 1990, dar exista oameni care stiu exact ce este in orasul asta si ce au insemnat cartierele boieresti ale sale si arhitectura de zona.
 • +5 (7 voturi)    
  Mafia imobiliara PSD sufoca Romania (Joi, 25 iunie 2020, 9:57)

  Raka [utilizator]

  Va dati seama ca in locul acelei cladiri va apare un bloc al vreunui corupt PSD-ist, care si-a luat toate autorizatiile pe spagi de la primariile intesate de infractori PSD, cladiri urite care nu respecta nici o regula arhitectonica, pline de nereguli si care este un real pericol. Unde mai pui ca nu respecta nici un fel de design arhitectonic al zonei respective. Mai mult ca sigur ca se va contrui avand mai multe etaje decat este aprobata pentru zona respectiva si ii va deranja pe locatarii acestei zone. Cu cat vom scapa mai repede de acest cancer, aceasta cangrena numita PSD, care a pus stapanire pe Romania cu atat mai bine. Cu mita, poti lua orice aviz in administratia controlata de PSD.
 • -4 (6 voturi)    
  A functionat (Joi, 25 iunie 2020, 10:47)

  an_drei [utilizator]

  Lasand de o parte subiectul articolului... Sa ne uitam cum a fost conceput. Din titlu ni se specifica clar cine e dusmanul numarul 1 al poporului. Ca noi prostimea nu prea stim cine e primar in Bucuresti. Si apoi te uiti la sectiunea de comentarii si lumea injura cu mult zel aceasta vietate care trebuie anihilata, dar nu prin vot, ca prin vot a castigat, ci prin ura, injuraturi, etc.. E frumoasa democratia, nu-i asa?
 • +4 (6 voturi)    
  normal (Joi, 25 iunie 2020, 12:29)

  liviu_ [utilizator]

  a castigat la primarie cu 13%
  a distrus DNA
  si acum poate fura in liniste!
 • +1 (3 voturi)    
  JOS PORCARIA! (Joi, 25 iunie 2020, 14:21)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Orice ati zice, avem o Primaritza care FACE!

  La fel ca Tovarasa Academican la sfanta Vineri in 1986, Gabizta a zis "jos porcaria!" si casa incriminata fost pusa la pamant!
  Vrednica este!
  O votam pentru un nou mandat, apoi o votam la Cotroceni!

  Duamna Fierea este foarte capabila, poate indeplini doua functiii ...
 • +2 (4 voturi)    
  Daca e stil neo Romanesc nu e bun (Joi, 25 iunie 2020, 15:34)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Primaria apara doar stilul turcesc (pe banii Romanilor) :-)))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by