Autoritățile locale din Focșani sărbătoresc Ziua Unirii în două locuri diferite, deoarece Prefectura, Consiliul Județean și Primăria nu s-au înțeles asupra modului de organizare a ceremoniilor, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimele săptămâni, autoritățile s-au războit în declarații publice despre modul de organizare a ceremoniilor. Deoarece nu s-a ajuns la un consens, primarul orașului Focșani a decis să organizeze o ceremonie în Piațeta Teatrului, de la ora 17.30, sub egida „Hora ne unește”.

„Dragi focșăneni, vă adresez din toată inima invitația ca pe data de 24 ianuarie 2020 să dăm mână cu mână / Cei cu inima română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României! de la ora 17.30 în Piațeta Teatrului din Municipiul Focșani (…) Primăria Municipiului Focșani serbează 161 ani de la Unirea Principatelor Române în cadrul unei suite de evenimente intitulate generic, La Focșani, Hora ne unește”, a anunțat primarul orașului Focșani, Cristi Misăilă, pe Facebook.

Prefectura Vrancea organizează alte ceremonii în Piața Unirii, de la ora 13.00.

În programul manifestării, la capitolul discursuri apar în ordine alocuțiuni ale prefectului, președintelui Consiliului Județean și primarului din Focșani.

Este greu de crezut că Marian Oprișan și Cristi Misăilă vor participa la aceste ceremonii, în condițiile în care au fost acuzați de prefectul Gheorghiță Berbece că „încearcă într-un mod jalnic și josnic să obțină capital electoral”.

„Ca urmare a răspunsului comun înregistrat de Consiliul Județean Vrancea (...) și de Primăria Municipiului Focșani (...) la adresa Instituției Prefectului (...), publicat în presa locală, dar necomunicat oficial instituției noastre până în acest moment, constatăm, fără surprindere, că semnatarii ei, conducătorii instituțiilor menționate, încearcă într-un mod jalnic și josnic să obțină capital electoral, fiind de notorietate carențele pe care le au și la acest capitol (…) 24 Ianuarie reprezintă Ziua Unirii, iar ea s-a putut înfăptui prin conlucrarea unor instituții din două principate diferite, prin renunțarea la orgolii personale și interese, în favoarea unui scop măreț, în interesul tuturor celor care vorbesc aceeași limbă de-o parte și de alta a Milcovului. Epigonii de astăzi nu se gândesc decât la interesul personal și câștigul electoral, transformând această zi în una dedicată osanalelor”, au scris reprezentanții Prefecturii Vrancea pe pagina lor de Facebook.

Ambele manifestări de la Focșani dedicate evenimentului de astăzi se vor încheia cu tradiționala horă a unirii.