​Un număr maxim de 380 de fântâni arteziene cu rățoi, cai, îngerași, lupi, ursuleți etc. ar putea fi puse în funcțiune în următorii patru ani în Sectorul 4 din București. Măsura apare în documentația unei licitații lansate recent de primăria condusă de PSD-istul Daniel Băluță. Instituția vrea să încheie un acord cadru pe patru ani pentru amenajarea, întreținerea, extinderea și modernizarea domeniului public din Sectorul 4, contract în valoare estimată la peste 643,6 milioane de lei, finanțat din bani publici.

Daniel Baluta, primarul Sectorului 4Foto: Hotnews
  • "Acordul-cadru are ca principal obiect amenajarea și întreținerea domeniului public de natura sa contribuie la creșterea calității vieții pentru locuitorii sectorului. Sectorul 4 se află într-un proces accelerat de dezvoltare urbanistică, economică şi socială, proces ce modifică echilibrul actual dintre mediul natural şi nevoia umană. În acelaşi timp, creşterea populaţiei şi limitarea teritorială, necesită măsuri de protecţie, în vederea menținerii unui standard ridicat de viață.
  • Astfel, la nivelul unității administrativ teritoriale a luat nastere necesitatea întreținerii și amenajării domeniului public în vederea creşterii factorului depoluant şi îmbunătăţirii imaginii sectorului, parte a unei capitale europene, respectiv întreținerea spațiilor verzi, a parcurilor, a locațiilor amenajate și reamenajate, a locurilor de joacă, a dotărilor din aceste locații, întreţinerea mobilierului urban / stradal și a tot ceea ce contribuie la crearea unui mediu ambient. Valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent: 130.863.596,54 lei", se arată în caietul de sarcini al licitației lansate în data de 31 august în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

Acordul cadru ar urma să fie încheiat cu mai mulți operatori economici, Primăria preconizând că la procedură vor participa cinci operatori. Durata contractului este de 48 de luni și valoarea totală estimată este de peste 643,6 milioane de lei (n.a peste 136 milioane de euro), finanțarea fiind din fonduri bugetare.

În caietul de sarcini sunt prevăzute peste 1000 de activități pe care ar urma să le desfășoare firmele care câștigă acest contract. Printre măsuri este prevăzută și punerea în funcțiune, conservarea și întreținerea unor fântâni de dimensiuni mici, medii și mari care vor avea în componență diverse statui și sculpturi.

Click pentru a deschide

Iată câteva exemple:

- fântână cu pești

- fântână cascadă și broască

- fântână vulcan mic

- fântână cu delfini

- fântână 16 lupi

- fântână cu rățoi

- fântână parabolică

- fântână muzicală

- fântână cu cai și îngerași

- fântână ursuleți etc.

Într-o anexă la documentația de atribuire sunt prevăzute cantitățile maxime care ar putea fi achiziționate în cadrul acestui acord cadru: punerea în funcțiune a unor fântâni de complexitate mică (120 de bucăți); punerea în funcțiune a unor fântâni de complexitate medie (192 bucăți) și punerea în funcțiune a unor fântâni de complexitate mare (68 de bucăți).

Click pentru a deschide

Atribuirea contractului se va face pe principiul celui mai bun raport calitate-preț, componenta financiară având o pondere de 70% în punctajul maxim. Printre condițiile de participare la licitație se precizează că ofertanții interesați trebuie sa demonstreze că media cifrei de afaceri generală aferentă anilor 2016, 2017 și 2018 a fost de minim 90.000.000 lei.

În privința capacității tehnice, ofertanții trebuie să facă dovada că, în ultimii 5 ani calculați până la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor au fost prestate și duse la bun sfârșit servicii similare celor ce formează obiectul acordului cadru în valoare totală de 30.000.000 lei.

Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la licitație este 15 octombrie 2019. Tot atunci ar urma să aibă loc și ședința de deschidere a ofertelor depuse. Despre lansarea acestei licitații au mai scris anterior News.ro și G4Media.ro.