FOTO Primăria Cluj-Napoca face zece parcuri noi care vor avea în total 110 hectare, urmând să investească până la 100 milioane de euro

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 1 iulie 2019, 16:29 Actualitate | Administratie Locala


Parcuri Cluj 15 - Malurile Somesului 2
Foto: Primăria Cluj Napoca
Primăria Cluj-Napoca vrea să facă zece parcuri care vor avea în total 110 hectare. Amenajarea acestora va costa, în total, între 90 și 100 milioane de euro, a declarat primarul Emil Boc pentru HotNews.ro. Circa 40 milioane de euro ar putea veni din fonduri europene. O parte sunt spații verzi noi, altele presupun amenajarea unor zone verzi lăsate în paragină. Proiectele sunt în diverse stadii: pentru unele abia se stabilește locația, pentru altele s-au făcut studiile de fezabilitate, concursurile de soluții și s-au atribuit contractele de execuție, a postat primarul pe pagina de Facebook. Cele mai mari vor fi Parc Est - 46,19 ha, Pădurea Clujenilor (21,3 ha) și Zona verde Cetățuia (10 ha).

Unde sunt amplasate cele 10 parcuri și în ce stadiu se află fiecare proiect:

1. Amenajarea Malurilor Someșului (7 ha) - Studiul de Fezabilitate este aprobat, se lucrează la proiectul tehnic. Primăria dorește să amenajeze spațiul verde cu fonduri europene, proiectul depus având o valoare de circa 157 milioane lei.


2. Baza Sportivă „La Terenuri” (4 ha) - PUZ-ul a fost aprobat în comisia de urbanism și este în faza de realizare a studiului de fezabilitate;

3. Parcul Feroviarilor (5,3 ha) - se lucrează la studiul de fezabilitate și la proiectul tehnic;4. Pădurea Clujenilor (21,3 ha) - studiul de fezabilitate este aprobat, în acest moment sunt în evaluare oferte de licitație pentru proiectare și execuție. Proiectul ar putea fi realizat cu fonduri europene, valoarea investiției fiind de circa 22 milioane lei.

5. Parcul Între Lacuri (1 ha) - contractul de proiecție și execuție este semnat, se lucrează la proiectul tehnic și detalii de execuție. Primăria dorește să realizeze parcul cu fonduri europene, proiectul depus având o valoare de circa 11 milioane lei.


6. Zona verde Cetățuia (10 ha) - urmează a fi semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic cu câștigătorul concursului de soluții.

7. Parcul Armătura (6 ha) - studiul de fezabilitate este aprobat, se lucrează la proiectul tehnic.
8. Parc Bună Ziua - 7,8 ha;

9. Parc Zorilor - 1,2 ha;

10. Parc Est - 46,19 ha.

Studiile de oportunitate pentru Parc Bună Ziua ( 7,8 ha) și Parc Zorilor (1,2 ha) se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de pe 4 iulie. Prin acestea se stabilește locația unde vor fi amenajate parcurile.
În ceea ce privește Parc Est - 46,19 ha - Primăria lucrează la realizarea Planului Urbanistic Zonal, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, acesta fiind deja prevăzut în Planul Urbanistic General.

”Primăria Cluj-Napoca a realizat studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de noi parcuri în cartiere. Pentru elaborarea studiilor de oportunitate, s-au analizat şi propus suprafeţe de teren de minimum un hectar care să corespundă amenajării unui parc, conform prevederilor în vigoare privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. Pentru cartierul Bună Ziua în cadrul studiului au fost identificate 6 posibile zone pentru amenajarea unui parc: Zona „G. Moisil”, Zona „ K. Lajos”, Zona „M. Sorescu”, Zona „C. Negri – A. Graur”, Zona „St. Luchian – G.Constantinescu”, Zona „Becaș. În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza urmărtoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș. Pentru cartierul Zorilor, în cadrul studiul de oportunitate au fost identificate 3 zone pentru amenajarea unui parc: zona „Observatorului”, zona „ A. Gurghianu – G. Moisil”, Zona „G. Călinescu – T.Peter”. În urma analizei comparative a acestora, varianta recomandată de proiectant ca fiind oportună amenajarii unui parc în cartierul Zorilor este zona străzii „Observator””, a scris Emil Boc pe pagina de Facebook.

Pentru Parcul Est și Parcul Bună Ziua se va opta pentru organizarea concursurilor de soluții în vederea realizării obiectivelor, iar pentru Parcul Zorilor se va derula procedura standard, a precizat Emil Boc.

Luni, Primăria Cluj Napoca a anunțat și câștigătorii conscursului de soluții organizat pentru amenajarea zonei Cetățuia. Premiul I (1 476 149 RON) a fost câștigat de Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects.

Despre Baza Sportivă „La Terenuri” (4 ha)

Baza sportivă „La Terenuri” a fost aprobată în Comisia Tehnică de Urbanism a municipiului, în ședința din data de 10 iunie 2019.
PUZ-ul pentru proiectul „Reabilitare bază sportivă și amenajare parc, zona La Terenuri, cartier Mănăștur” a fost aprobat în Comisia Tehnică de Urbanism a municipiului, pe data de 10 iunie 2019. În ceea ce privește etapele viitoare, urmează obținerea avizelor pentru documentația P.U.Z., aprobarea Studiului de fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal în Consiliul Local, procedurile de expropiere, licitația și executarea lucrării.

”Ne dorim să le oferim mănășturenilor – și nu numai – un parc pentru toate vârstele și o bază sportivă modernă, cel puțin la nivelul celei din cartierul Gheorgheni, care a adus deja bucurie (și sănătate) atâtor mii de clujeni!”, a declarat primarul Emil Boc după aprobarea PUZ-ului.

Baza sportivă se va desfășura pe o suprafață de 43.000 de metri pătrați. Investiţia se ridică la 1,52 de milioane de euro pentru zona de agrement (4,3 de hectare), din care va face parte şi baza sportivă similară cu cea din cartierul Gheorgheni.
Proiectul include:
– terenuri cu acces liber, terenuri cu rezervare prealabilă, terenuri cu nocturnă;
– terenuri pentru tenis de câmp, volei, terenuri sintetice de mini fotbal, cu nocturnă, padel, terenuri de „futnet” (tenis cu piciorul), amenajări pentru role, biciclete, piste de alergare, terenuri de beach-volei cu nisip (împrejmuite), terenuri sintetice de baschet, tenis de masa (în spații acoperite și deschise), mese de șah, amenajări cu aparate fitness în spaţii amenajate etc.;
– zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice dedicate seniorilor, o zonă cu aparate și echipamente pentru parkour, o zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice in aer liber;
– diferite jocuri și trasee pentru copii de toate vârstele, aparate și echipamente pentru amatorii de escaladări, amfiteatru în aer liber, cu posibilitatea amenajării unui patinoar pe perioada sezonului rece;
– funcțiuni de alimentație publică;
– funcţiuni de interes public și funcțiuni administrative (birouri administrative, depozite unelte și utilaje intreținere, grupuri sanitare pentru public, vestiare și grupuri sanitare pentru personal, punct de prim ajutor).
Vor fi amenajate zone pietonale și velo, iar căile de acces vor fi modernizate astfel încât să existe conectivitate sporită cu zonele adiacente. Spaţiul va dispune de wi-fi gratuit și va fi supravegheat video.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37447 vizualizari

 • +22 (32 voturi)    
  La Brașov, necalificatul de la Hidromecanica, (Luni, 1 iulie 2019, 17:00)

  prec [utilizator]

  vinitura cu scripca, are de gînd să distrugă Parcul Central ca să le facă unor privați, contra unui comision uriaș, parcare. Parcare pentru un hotel, care nu ar fi trebuit să primească aprobare dar, de... asta se întîmplă când viniturile aleg primar. Aleg unul mai hoț, prost și ticălos ca ei. Sașii au muncit să-l facă și vinitura analfabetă îl rade!
  • +8 (12 voturi)    
   Bașca in BV se fac mall-uri in oraș (Luni, 1 iulie 2019, 23:07)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Foarte smart și de mare viziune urbanistică.
 • +21 (33 voturi)    
  Bravo lui (Luni, 1 iulie 2019, 17:39)

  stevej [utilizator]

  E gospodar nu ai ce spune de Boc, a fost si el un fel de Dancila din cauza lui Basescu, altfel facea treaba buna daca era lasat de capul lui!! Macar sa mai faca rocada cu alti primari, toti am dori cate un boc in orasul lui.
 • +37 (43 voturi)    
  Amatori (Luni, 1 iulie 2019, 17:45)

  florinos [utilizator]

  Cu 100 mil. Euro la București se cumpără un aparat de topit zăpada, se plătește subvenția STB si Radet si din ce rămâne se face un concert Holograf.
 • +5 (11 voturi)    
  Clujul (Luni, 1 iulie 2019, 18:35)

  Kosmos [utilizator]

  Ar putea deveni al 2 lea oras din
  • -6 (16 voturi)    
   De unde? (Luni, 1 iulie 2019, 21:06)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Din....? Lasă palinka, cosmonautule
  • +2 (12 voturi)    
   Mult sub Oradea (Luni, 1 iulie 2019, 21:57)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Din toate punctele de vedere.
   • +6 (6 voturi)    
    ce treaba are? (Marţi, 2 iulie 2019, 8:47)

    strategy [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    fii serios, nu conteaza ca un oras e peste sau sub? bine ar fi sa fie toate de nota 10. Nu la asa ceva ar trebui sa fie competitie intre orase. Ce am ajuns? Sa tindem spre normalitate si nu spre idealism.
 • +16 (16 voturi)    
  Bravooooo de 10 ori ! ... asta este un primar!! (Luni, 1 iulie 2019, 22:18)

  FG [utilizator]

  Bravo de 1.000 de ori !!! ...... un primar adevarat !!!!!
  • +9 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 2 iulie 2019, 9:21)

   complet_retard [anonim] i-a raspuns lui FG

 • +20 (20 voturi)    
  Emil Boc a fost intotdeauna un om serios... (Luni, 1 iulie 2019, 22:25)

  Lucky1 [utilizator]

  ...si asa va ramane, ca a fost sau nu sub Presedintia basescu.
  Se vad rezultatele cinstei si corectitudinii sale.
 • -13 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 1 iulie 2019, 22:52)

  [anonim]

  • +12 (18 voturi)    
   important e ca se face ceva (Marţi, 2 iulie 2019, 1:55)

   omul.rau [utilizator] i-a raspuns lui

   Comparat cu marea majoritate a primarilor din Romania Boc este cu siguranta cu un cap peste ei. Si nu trebuie sa se ridice pe varfuri. :)
 • +10 (12 voturi)    
  Si in Bucuresti se fac, betonari (Marţi, 2 iulie 2019, 3:06)

  Parzivall [utilizator]

  Si nu numai
 • +12 (16 voturi)    
  Bravo Cluj ! (Marţi, 2 iulie 2019, 4:59)

  Observatory [utilizator]

  Un primar inteligent dar și cu o populație , prin tradiție , f muncitoare !
  Întodeauna Clujul, Oradea , Brașov au fost orașe curate și bine gospodărite .
  La București toată lumea calcă in bălegarul PSD ului !
  Poate tovarașa Firea sa mai construiască un nou penitenciar , pentru ea și colegii !
 • +6 (6 voturi)    
  In Bucuresti se distrug parcurile... (Marţi, 2 iulie 2019, 9:38)

  Olyx [utilizator]

  nu se construiesc...!!! Aici se distruge sanatatea bucurestenilor din cauza traficului super-aglomerat si implicit a noxelor generate in special de motoarele diesel ( cum sa ajunga o Capitala cu 2 milione de locuitori sa RIVALIZEZE cu orase cu 10-15 milione de locuitori din punct de vedere al traficului ?!...CUM ???) Orase mai mici precum Clujul ofera cetatenilor conditii cu mult mai bune...Ce aer curat sa respire bucurestenii cand Primaria nu e in stare macar sa planteze copacii lipsa de pe marginea soselelor ?!...Crunt DEZINTERES, crasă INCOMPETENTA !...
 • +1 (1 vot)    
  xzxzxzx (Marţi, 2 iulie 2019, 13:56)

  solar [utilizator]

  Cluj Napoca are toate perspectivele si ATUURILE ca in urmatorii 10 ani sa devina a doua metropolă a României ! Am locuit in Cluj Napoca 6 ani si cunosc bine intregul areal al zonei. Sunt cel putin 6 judete care gravitează spre acest oraș foarte frumos si bine dezvoltat din toate punctele de vedere.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by