Consiliul General al Municipiului București, cu voturile consilierilor PSD și PNL, a reaprobat înființarea companiilor municipale Termoenergetica și Energetica Servicii București, care vor prelua activitatea RADET, serviciul public fiind delegat către acestea. Înființarea companiilor a fost votată și data trecută, însă hotărârile puteau fi anulate deoarece un consilier general PSD și-a votat fiica în consiliul de administrație a uneia dintre companii.

Gabriela FireaFoto: PMB

Consiliul General a aprobat și componența consiliilor de administrație a celor două companii:

CA Termoenergetica

  • Alexandru Burgiu
  • Iuliu Gogescu
  • Speranța Cliseru
  • Nicolae Sebastian Ciolan
  • Cristian Beu Hasanogu
  • Georgeta Arghir
  • Andrei Mircea Dragoș Nicolae

CA Energetica Servicii București

  • Sorin Chiriță
  • Marius Coaje
  • Mihai Marinescu
  • Ardenel Mihai Vasile
  • Tudor Andrei
  • Cătălin Constantin Șerpescu
  • Trifan Laura Mihaela

Potrivit proiectelor de hotărâre aprobate, Compania Municipală Termoenergetica București va avea acționari Municipiul București (99,999%), Comuna Chiajna și Orașul Popești, iar scopul său este producerea, transportul și distribuția energiei termice, serviciul public fiind delegat către aceasta. CGMB a aprobat și înființarea Companiei Municipale Energetica Servicii București, care va presta serviciile conexe, respectiv întreținerea rețelelor de termoficare, acesta urmând să gestioneze și fonduri europene. Compania va avea aceiași acționari.

Cele două companii se vor forma în urma reorganizării și divizării Companiei Municipale Energetica, urmând ca la final aceasta să fie dizolvată. Reamintim că hotărârea Consiliului General prin care această companie a fost înființată a fost anulată în instanță de USR, alături de hotărârile de înființare a altor 21 de companii municipale.

Consilierii USR nu au votat pentru înființarea companiilor. Liderul USR Bucureşti, Roxana Wring, a declarat că vor vota în favoarea celor două companii doar în condiţiile în care acestea vor fi înfiinţate de la zero şi nu prin dizolvarea Companiei Energetica SA.

"USR îşi va menţine votul, vom vota împotriva acestor proiecte de hotărâre şi argumentaţia este aceeaşi ca şi data trecută, şi anume: nu fac decât să albească companiile municipale înfiinţate de doamna Firea începând cu anul 2017, companii care au fost declarate nelegale de către instanţă. Motivul pentru care revin pe ordinea de zi este că unul dintre consilierii PSD şi-a votat propria fiică în Consiliul de Administraţie. Asta arată încă o dată lipsa de profesionalism, amatorismul actualei administraţii conduse de Gabriela Firea", a precizat Wring.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat la finalul lunii februarie înființarea unei noi companii municipale care să preia sistemul de încălzire centralizată din București - RADET. Hotărârea de înființare a celor două companii, Termoenergetica și Compania Energetica Servicii, era însă nulă de drept deoarece un consilier PSD, Mircea Ardeleanu, a votat înființarea acestora la pachet cu numirea fiicei sale, Ardeleanu Georgiana, în Consiliul de Administrație al uneia dintre firme.

Curtea de Apel a anulat hotărârile de înființare a celor 22 de companii municipale ale Primăriei Capitalei, procesul fiind intentat de USR București.

Hotărârile prin care s-au înființat cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei ar fi trebuit aprobate cu votul a două treimi, nu cu majoritate simplă, se arată în motivarea Curții de Apel București la decizia de anulare a acestora. Mai mult, instanța spune că asocierea dintre firma Ciclop SA (tot a Primăriei) și Consiliul General, în toate cele 22 de companii municipale, este una de formă deoarece Ciclop SA nu poate veni cu un aport real, în bani ori expertiză pentru a presta servicii ce nu au nici o legătură cu profilul său de activitate.