Ce soluții sunt pentru salvarea sistemului de termoficare, ca să nu fim nevoiți să ne punem toți centrale de apartament: Ce propun Primăria, opoziția și experții

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 23 ianuarie 2019, 7:41 Actualitate | Administratie Locala


RADET
Foto: Hotnews
Transferul RADET și ELCEN către o nouă entitate, fără probleme juridice, și investiții masive în rețeaua de distribuție, dar și modernizarea CET-urilor sunt soluțiile care pot salva sistemul de termoficare din București. Toată lumea este de acord cu aceste soluții, cel puțin la prima vedere: Primăria Capitalei, opoziția, specialiștii. Deși lucrurile par clare, de aproximativ un an totul este blocat.

Planul de reorganizare a RADET nu a fost aprobat, actul constitutiv al societății comerciale Energetica București, care trebuie să preia ELCEN și RADET, a fost anulat în instanță, deci are probleme juridice, iar Primăria Capitalei pare să complice lucrurile în ceea ce privește plata creanțelor pe care le are la ELCEN și transferul termocentralelor. Opoziția cere demiterea de urgență a celor doi administratori RADET, judiciar și special, care de doi ani și jumătate nu rezolvă situația.
 • Unde este blocajul
În ultimii doi ani, Primăria Capitalei a tot schimbat soluțiile pentru salvarea sistemului de termoficare. Inițial, primarul Gabriela Firea a propus contopirea RADET cu ELCEN și ștergerea datoriilor. Fiindcă acest lucru nu a fost posibil, în vara anului 2017 municipalitatea a propus cumpărarea acțiunilor de la ELCEN, pentru circa 700 milioane lei. Nici acest plan nu a fost pus în aplicare. În mai 2018, Primăria Capitalei a propus transferul de business al RADET și ELCEN către Compania Municipală Energetica București și plata creanțelor către terți, majoritatea consilierilor generali fiind de părere că aceasta este cea mai bună soluție. Această soluție este prevăzută și în planul de reorganizare a ELCEN, aflată și ea în insolvență, plan aprobat în septembrie 2018.

În august 2018, Primăria a renunțat și la această soluție și Consiliul General a aprobat o majorare de capital la Compania Municipală Energetica - 1,2 miliarde lei - pentru cumpărarea a 1,2 miliarde lei din cele două miliarde lei din creanțele ELCEN. Aici a început să se blocheze situația. Primăria a sperat să obțină astfel controlul asupra ELCEN, însă mai mult s-a încurcat.

Speranța Munteanu, partener KPMG, compania care a fost administrator provizoriu la ELCEN Bucureşti, explică situația.

”Primăria trebuie să se concentreze să realizeze transferul, să nu se complice, în opinia mea, în proceduri de insolvență, fiindcă Primăria nu este blocată în problema tehnică, ci în cea de insolvență. Primăria își caută o soluție prin care să minimizeze suma pe care trebuie să o plătească ELCEN-ului din cele 3,7 miliarde de lei. În mai 2018 s-a aprobat transferul direct al centralelor către Energetica și asta costa 890 milioane lei. Deci trebuie să aibă 890 milioane lei, să le cumpere și le au de mâine, în Energetica. Din momentul acela, tot ce ține de retehnologizare e treaba lor, se duc la Banca Mondială, la BEI și atrag finanțare. Dar în august s-a schimbat hotărârea, în sensul că nu mai cumpără centralele ci cumpără din cele două miliarde creanțe ale ELCEN, 1,2 miliarde, ca să facă o luare în plată a acelor centrale în baza creanțelor. Dar vă întreb de ce îi trebuie Companiei Energetica să rămână creditor cu o sumă mai mare cu 300 milioane lei decât activele (centralele) pe care vrea să le cumpere? Suma este pusă astfel încât cine ar avea o astfel de creanță să poată să controleze ELCEN-ul, cu alte cuvinte, ca alți creditori care ar cere banii de la Primărie să nu îi mai ceară. Ei în asta sunt blocați de tot. Ministerul de Finanțe nu o să vină niciodată să spună că renunță la creanța asupra Primăriei”, a declarat Speranța Munteanu, pentru HotNews.ro.

Acesta este unul dintre motivele blocajului. Al doilea motiv este că planul de reorganizare a RADET încă nu a fost aprobat în adunarea creditorilor. Acesta trebuia supus la vot în Adunarea pe 14 ianuarie 2019, însă discuția a fost amânată deoarece principalul creditor al Regiei, ELCEN (97%), cere ca planul de reorganizare să fie aprobat întâi de Consiliul General al Municipiului București, înainte de a intra în Adunarea Creditorilor, și RADET să facă dovada că poate plăti datoriile către ELCEN, minim circa 1,1 miliarde lei din cele 3,7 miliarde.

În plus, Administratorul judiciar al RADET, ROMINSOLV, recunoaște într-un addendum depus la Tribunalul București că până în acest moment Primăria București nu a aprobat componența de finanțare a planului de reorganizare.

În acest context, opoziția cere demiterea celor doi administratori judiciari.

Singura veste bună este că municipalitatea a definitivat studiul care identifică zonele din rețeaua RADET unde trebuie făcute investiții de urgență.

”Pentru identificarea segmentelor de rețea care necesită cu prioritate reabilitare/modernizare și pentru a putea totodată asigura alocările bugetare necesare, a fost elaborat în anul 2017 un studiu de fezabilitate care a evidențiat necesitatea de a efectua lucrări de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare). Pentru a degreva, parțial, bugetul local de efortul investițional pe care acest obiectiv îl presupune, o parte din lucrări – pentru 212 km de conducte, sunt cuprinse în proiectul pregătit de municipalitate pentru a primi cofinanțare din fonduri europene, prin programul POIM. Valoarea investiției se ridică la 994.349.671 lei fără TVA (circa 213,6 milioane Euro)”, spune Primăria Capitalei.

Pentru alte tronsoane de rețea, care însumează 63,24 km de conducte, tronsoane care au înregistrat în ultimul timp cel mai mare număr de avarii și pentru care trebuie începute imediat lucrările, indicatorii tehnico-economici stabiliți prin studiul de fezabilitate au fost aprobați prin hotărârea 216/2018, valoarea investiției fiind de 274.894.009 lei fără TVA, iar contractul de proiectare cu execuție fiind atribuit Companiei Municipale Energetica București SA, potrivit sursei citate.

„Până în prezent, a fost finalizată etapa de proiectare a trei obiective din totalul celor șapte aferente investiției, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor de execuție să fie dat la încheierea sezonului de încălzire 2018-2019, pentru următoarele tronsoane: Obiectivul 2 – Magistrala II Sud – CS1 (CET)–CS5 Bobocica, cu o lungime de 4,27 km; Obiectivul 6 – Magistrala Progresu Ferentari CF6-C14S, cu o lungime de 6,3 km; Obiectivul 7 – Magistrala I-III Vest – CD9 – CD5, cu o lungime de 950 m. Pentru restul de 226 km de conducte, începând din acest an vor fi demarate procedurile necesare în vederea elaborării documentației pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție. Prioritizarea lucrărilor va avea loc după influența pe care o au în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică”, a mai spus Primăria Capitalei.
 • Care este soluția salvatoare pentru sistemul de termoficare
HotNews.ro a contactat părțile implicate pentru a afla răspunsul. Soluțiile Primăriei Capitalei au fost prezentate mai sus.

Speranța Munteanu, partener KPMG, compania care a fost administrator provizoriu la ELCEN Bucureşti, este de părere că soluția salvatoare este transferul de business ELCEN-RADET către o nouă companie, care să nu aibă probleme juridice.

”Soluția este clară încă din 2012, să pună în comun RADET-ul și ELCEN-ul, să formeze SACET. Singura soluție este să ai o singură companie, care să aibă în administrare tot lanțul de la producție la distribuție. Ideea inițială a fost o fuziune. Diferența între fuziune și transferul de business este că prima se putea realiza mult mai greu, iar cele două entități au nevoie de investiții rapide. Mai mult, doamna Corina Crețu a trimis o scrisoare, în aprilie anul trecut, în care a atras atenția că fondurile POIM care puteau fi folosite pentru rețeaua de termoficare ar fi trebuit accesate până în decembrie 2018, iar ca să fie eligibil accesatorul, ar fi trebuit să nu aibă spectrul insolvenței/falimentului asupra lui”, a explicat Speranța Munteanu.

Transferul de business practic permitea ieșirea din insolvență și accesarea fondurilor, potrivit acesteia.

”Pe partea centralelor, ele sunt funcționale, însă au niște probleme de respectare a condițiilor de mediu și trebuie făcute niște investiții. În conformitate cu ce a semnat România pe Mediu la intrarea în UE, trebuie retehnologizată 30% din capacitate până în 2020 și diferența până la 50% până în 2023. Deci era nevoie ca începerea proiectelor și a căutării de finanțare să înceapă imediat. Soluția pe care noi o propuneam în mai, și consider că și în zilele noastre este cea mai bună, era ca întreaga activitate pe termoficare să fie transferată de la cele două firme în insolvență către o entitate sub controlul Primăriei, care să meargă să ceară finanțare pentru proiecte, timp în care s-ar fi finalizat, în maxim jumătate de an, transferul complet. Am propus transferul de business fiindcă era cel mai scurt și simplu. Faptul că Energetica este blocată este o problemă. Dar se poate face oricând o altă entitate, fără probleme juridice, iar transferul să se facă acolo. Cu o comunicare eficientă, eu cred că nu ar trebui să existe blocaje”, a mai explicat Speranța Munteanu.

Si Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, este de părere că transferul de business este cea mai bună variantă.

”Nu există o soluție unică, un fel de "pastilă" magică, ci doar o succesiune de acțiuni coordonate și hotărâte pot salva sistemul de termoficare din București. În primul rând, demiterea de urgență a celor doi administratori RADET, judiciar și special, care nu au reușit de aproape 2 ani și jumătate să propună un plan de reorganizare viabil. Apoi adoptarea și aprobarea Planului bazat pe soluția identificată și în Planul ELCEN, transferul de afacere către o companie municipală nouă, înființată legal. În al treilea rând, pregătirea, asigurarea finanțării (publice sau private) și implementarea unui plan de investiții masiv în următorii 5 ani în tot sistemul SACET, de la eficientizarea și adaptarea surselor de producție la cerințele de mediu și până la limitarea pierderilor în sistemul de transport și distribuție”.

Ca și tempo, Cătălin Deaconescu spune că în vară va fi posibil doar transferul de business și mici investiții în conducte, acolo unde studiile arată că este necesar, dar și căutarea unei surse de finanțare pentru modernizarea CET-urilor.

Roxana Wring, consilier USR, împărtășește aceeași părere.

”Am spus de nenumărate ori că rețeaua RADET trebuie modernizată, că este nevoie de investiții masive și că soluția realistă și eficientă economic este un sistem integrat performant și modern de alimentare cu energie termica (SACET). Gabriela Firea încearcă, prin declarațiile lui Gheorghe Piperea, să paseze responsabilitatea unei soluții la RADET către alte instituții. Însă adevărul este unul singur: administratorul judiciar al Regiei este cel pe care l-a ales primarul Capitalei. Iar acest administrator avea datoria de a găsi o soluție. Nu numai că n-a găsit o soluție, ci a încercat permanent să tergiverseze lucrurile. În mai 2018, îmi amintesc că se găsise o soluție agreată de toată lumea, o soluție simplă și rapidă de transfer a activității ELCEN pentru suma de 0,9 milioane de lei. În august 2018, Gheorghe Piperea a venit cu o altă variantă, și anume să cumpere creanțele de la creditorii ELCEN, contra sumei de 1,2 miliarde lei. Care este logica economică a acestei soluții? Și care este beneficiul pentru bucureșteni dacă suma plătită ar fi cu 300 de milioane mai mare. Ca să nu mai spun de faptul că s-a pierdut timp prețios în care ar fi trebuit făcute investiții în rețeaua de termoficare. Vreau să fie foarte clar că REȚEAUA DE TERMOFICARE este ÎN PROPRIETATEA MUNICIPALITĂȚII. Gabriela Firea are așadar la îndemână soluții de a face investiții și a de a rezolva orice problemele care apar pe parcurs. Indiferent ce s-ar întâmpla cu RADET, Primăria are soluții ca bucureștenii să nu rămână în frig”, a declarat Roxana Wring.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13563 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  Mortul RADET,o lumanare la capataiul retelei (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 8:44)

  Plagarus [utilizator]

  Bucureștiul ar deveni capitala termală a Europei !!!!
  + "Expertiza " termala din Costa Rica de la Nutzi ?
 • +2 (16 voturi)    
  Solutia este centrala termica de apartament (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:08)

  Frankie [utilizator]

  Desi acestea sunt foarte periculoase, eu nu vad alta solutie....
  • +10 (12 voturi)    
   Centrala (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:57)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   De acord, Centrala de apartament este o investitie pentru confortul si sanatatea ta.
   Bucurestiul are cel mai ridicat nivel de trai si de salarii din Romania, cu 1.500 Euro iti poti instala o contrala de ultimul tip si asa vei avea caldura cand vrei tu nu cand vrea Primarul.

   Esti obligat sa iti instalezi detector de gaz/incendiu care blocheaza automat instalatia de gaz asa ca daca iti pui centrala esti mai ferit de pericolul de a exploda comparativ cu un aragaz vechi unde nu exista detector de incendiu.
   • 0 (0 voturi)    
    Bucurestiul NU are... (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 9:29)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    ...cel mai ridicat nivel de trai. Sa nu ai unde parca masina, sa faci peste o ora dintr-un capat al orasului in altul (tot cu masina), aglomeratie peste tot etc., asta nu e nivel de trai ridicat. Mai vizitati alte orase, Cluj, Oradea etc.
  • +12 (14 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 11:13)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui Frankie

   • +2 (2 voturi)    
    Hai sa-ti zic de ce sunt periculoase. (Vineri, 25 ianuarie 2019, 9:49)

    Frankie [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Aragazul functioneaza numai cand il comanzi tu... centrala functioneaza aproape non-stop iarna. Indiferent ca tu dormi, nu esti acasa etc.

    Doi la mana: ca sa-ti montezi centrala este aproape inevitabil sa nu gauresti peretii blocului. Ceea ce inseamna o slabire a structurii de rezistenta ...

    Trei la mana.... poluarea. Centrala emana gaze arse care ajung inevitabil pe la alti locatari prin case daca au geamurile deschie.

    Si ar mai fi.
  • +16 (16 voturi)    
   periculoase centralele? (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 11:50)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Dar zecile de mii de ARAGAZURI cu flacara deschisa din RO (f.multe vechi de 30-40 ani) nu-s pericol?? Dar neglijenta companiilor de gaze si a primariilor nu s pericol? Ia vezi de ce a sarit in aer blocul din Str.Vascauteanu din Iasi, in 2016.
  • +10 (10 voturi)    
   Nu-i deloc periculoasa. (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 12:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Sa te documentezi.Mai periculos este acum,cu aragaze pe post de incalzitoare in lipsa caldurii de la radet.Centralele termice au multe sisteme de protectie iar ca randament,RADET nu va atinge niciodata randamentul unei centrale termice in condensatie.Ai apa calda instant,ai caldura cata vrei .
   • -6 (10 voturi)    
    "randament" (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 14:36)

    _sandu_ [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    cata energie electica produce centrala ta de apartament ?!
    • +4 (4 voturi)    
     Energie electrica? (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 18:22)

     GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui _sandu_

     Am centrala de apartament. Pana in 2011 am avut incalzire de la CET. De atunci:
     - Am temperatura cat vreau in casa (21 de grade in loc 19)
     - Am apa calda instant, fara sa las sa curga jumate de metru cub pana se incalzeste.
     - Platesc cu vreo 30-40% mai putin, si asta fara subventiile monstruoase pe care le baga statul in CET-uri.
     Sincer faza cu CET-urile care produc energie electrica e casa mai astupe din gaura neagra financiara care este RADET-ul.
    • 0 (0 voturi)    
     Dacă ești de la RADET, (Joi, 24 ianuarie 2019, 15:54)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui _sandu_

     M-am lămurit de ce nu funcționează căldura în București.Atât ai învățat, că o centrală trebuie să producă și energie electrică?
 • +15 (21 voturi)    
  Daca votati niste oameni cinstiti, nu PSD, (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:17)

  emil bobu [utilizator]

  atunci poate se repara. Daca nu, va luati suta de lei la pensie si muriti de frig.
  • 0 (14 voturi)    
   In Bucuresti nu se va rezolva niciodata nimic (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:42)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   oricine ar ajunge primar. Motivele : prostie, incompetenta, indolenta, coruptie la toate nivelele administratiei locale. Locuiesc de 23 de ani in acest oras si am renuntat de mult sa cred ca administratia locala din Bucuresti poate sa ajunga la un nivel decent, nu bun, decent. Adica curatenie, spatii verzi, transport comun decent, masini parcate regulamentar. Nimic din toate astea nu se poate implementa in Bucuresti.
 • +11 (15 voturi)    
  Exista doar doua variante : (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:21)

  gigiN [utilizator]

  1.Sa dispara psd-ul actual ( si nu numai...)
  2.Sa ne mutam tara spre sud cu vreo 10-15 grade latitudine
  • +9 (9 voturi)    
   sau (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:43)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   3. sa ne creasca aripi si sa devenim pasari migratoare.
 • +11 (15 voturi)    
  nu exista nicio solutie (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:30)

  Antenistontel [utilizator]

  pentru salvarea actualului sistem.
  solutia este desfiintarea la actualul sistem si a psd.
 • +9 (11 voturi)    
  Se insista in prostie. (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:31)

  asavreau [utilizator]

  Problema este RADET,nu ELCEN.ELCEN trebuie lasat la Ministerul Energiei si RADET facuta Companie de distributie cu management privat,ceva gen ApaNova.Nimeni nu vrea sa accepte ca in Bucuresti este o risipa extraordinara de energie termica,nu numai prin pierderile din conductele RADET,ci si din modul de folosire a energiei termice,circuland deja idei cu abandonarea sistemului cu repartitoare,care nu este ceva grozav,dar era un pas inainte spre o folosire responsabila a energiei.Firea si echipa ei nu par sa priceapa ce se intampla si ce se poate face.In stilul caracteristic PSD-ALDE refuza orice idee de rezolvare vrand sa impuna niste solutii dezastruase date de unii care habar nu au despre problema(cel putin asa pare ca fac).
 • +9 (15 voturi)    
  Falimerntul. (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Plus banii ciordiți de Firea din buget pentru Catedrala Șmenuirii Neamului să fie recuperați și dați pentru re tehnologizare. Ceea ce e greu - miticii de Dâmbowitza au ce au votat - o ex-mâncătoare de r...t slugă a Securistului de la Latrine, carieristă, impertinentă, nesimtită, incompetenta si vârf de lance a clientelei psd+alde = FSN = PCR (ramura Voluntir?)/
 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:30)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Sunt in stare de orice (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:48)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   Au demonstrat-o in august când au gazat în masă zeci de mii re protestanti, i-au urmarit peste tot si molestat, ca niste brute animalice ce sunt. Huandarmeria e o institutie CRIMINALA, sluga a statului mafiot, demna urmasa a celor care au ucis in 1989/90.

   PSD+ALDE=FSN=PCR este o grupare CRIMINALA si trebuie scoasă in afara legii. Liderii trebui judecați si aruncati in ocna pe viață ca fiind tradatori de țară si ucigasi,
  • +6 (6 voturi)    
   corect (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 11:23)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Radet are de un an administrator special un tinerel care nu a facut nimic deosebit in viata, dar a avut norocul sa-i fie nasi de cununie clanul Pandele.
 • +9 (9 voturi)    
  Management comunist = faliment sigur (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:41)

  clint [utilizator]

  Nu inteleg de ce vorbim de "variante" cand deznodamantul este acelasi.

  Nici un manager comunist nu va duce lucrurile altundeva decat in faliment. Singura variabila e daca va fi o moarte lenta, in chinuri sau nu. In general managerul comunist incearca tot felul de "scheme de tratament" care nu vizeaza cauza ( lenea si incompetenta ) ci doar un tratament ieftin simptomatic pe care il anunta cu surle si trambite, de fapt fara nici o sansa pentru problema de fond. Daca imi aratati o singura exceptie in astia 30 de ani, eu o mananc.

  Chiar daca accidental vine un manager non-comunist ( s-a pus problema de manageri privati ), va conduce un aparat birocratic format din oameni cu mentalitate comunista de tip: ciupesc si eu putin, ciupesti si tu, nu conteaza ca ala moare de inanitie, ii sugem tot sangele si in cel mai rau caz vom avea bagajele facute pentru Costa Rica si buzunarele pline. Managerul bine intentionat si pregatit va fi sabotat de aparatul pe care trebuie sa il conduca, va parea ultimul idiot iar partidul il va trage deoparte si ii va aminti cine l-a pus acolo. Apoi isi va da seama ca nu e ca la privat. Nu exista concurenta asa ca nici nu mai conteaza ce decizii ia, el are un monopol si bugetul e asigurat pe cai politice, deci pune batista pe tambal.
 • +3 (5 voturi)    
  doamna Firea, (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:53)

  CVL [utilizator]

  inteleg ca aveti exemple de bune practici cand retele similare RADET au fost modernizate cu bani europeni. Va solicit sa demarati urgent proiecte pentru refacerea retelei. Si nu parteneriate public-privat, ci cu finantari europene.
 • +9 (9 voturi)    
  eu inteleg ca bucurestenii... (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 11:04)

  Itsoc [utilizator]

  ...pentru asta au votat, nu?

  adica era evident de pe Luna ca prompterista lui felix nu va face decat sa sifoneze banii pentru partid si imaginea ei, trebuia sa fii autist sa nu vezi si intelegi asta sau sa ai intelectul unei gaini.
  Ori cat timp examenul medicam atesta ca cei 1,9 M de bucuresteni sunt totusi homo sapiens, inteleg ca asta si-au dorit:
  - frig
  - coruptie
  - petreceri scumpe
  - iepurasi si mos craciuni iluminati
  - poluare
  - trafic de cosmar
  - zero spitale
  - zero verdeata

  Ar fi o prostie sa se faca ceva in sensul asta, o data ce te-ai obisnuit in cocina, chiar si daca ar vrea unul sa te scoata din cocina si sa te puna macar intr-un grajd, tot te-ai revolta, "pai cum? Nicusor e slab, moale, se vede ca nu stie nimic, e platit de soros, ce-a facut domle pentru oras? e matematician si are parul ala de Einstein in cap"

  In plus bucurestiul nu poate fi un oras la mijlocul clasamentului, usor de trecut cu vederea, ori e primul ori ultimul, ca acum. se stie doar ca civilizatia dacica nu suporta sa se piarda in multime.
 • +6 (10 voturi)    
  singura solutie viabila (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 14:33)

  elysyum [utilizator]

  SINGURA SOLUTIE VIABILA PT BUCURESTI la blocurile cu termoficare cu mai mult de 4 nivele. sunt centralele de scara pe gaz metan..din subventie municipala apoi predate in privat asociatiei de locatari pt a isi gestiona singuri viata in privat. Asociatia plateste in fiecare luna de fiecare apartament o suma pt amortismentul a 50% din valoarea lucrarii.RESTUL E SUBVENTIE CA SI CUM S-AR SUBVENTIONA gigacaloria/ Asa s-ar scapa de retelele stradale care in viitor sunt ineficiente si depasite moral chiar si in UE, UNDE IN VIITOR SE VA FOLOSI micro CHP. Nu se vrea din ce cauza....agentul termic dat de ELCEN este de fapt un deseu tehnologic (vara este dat in atmosfera prin turnuri de racire) vandut pe bani fraierilor in timpul iernii ca agent termic cand ar trebui platita numai apa pompata si atat, Radet este si o sinecura uriasa politica plina de firme mascate ale politrucilor ce o capuseaza ..ca de altfel la fel este la toate regiile ce au mai ramas in tara.
  • +3 (3 voturi)    
   Sustin ! Dar: (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 14:54)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

   Desi centralele de scara sunt solutia eficienta, problema e ca nu toti locatarii vor/pot coopera (diverse motive). Sau ii impiedica o sumedenie de legi intentionat facute a-i impiedica sa se auto-gestioneze....
   PS De ce doar gaz ?? Sunt solutii moderne mai eficiente (poate ceva mai scumpe) dar si sigure + randament mai mare...
   In final, unii s.au saturat CU ORICE PRET de ceea inseamna COMUN--ism, si se "individualizeaza" cat (mai) pot.
   PPS: ELCEN e jaf legalizat (vezi insolventa lor) ---RADET e ...istorie.
  • +2 (4 voturi)    
   sau (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 15:03)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

   centrale de cartier, deservind maxim cateva mii de apartamente, scutind kilometri intregi de transport
 • +5 (5 voturi)    
  Solutia! (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 14:34)

  ber [utilizator]

  Solutia este foarte simpla: se aduce un numar corespunzator de autocare turcesti care sunt puse sa deverseze apa calda in sistemul de termoficare al orasului.
 • +4 (4 voturi)    
  SF (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 15:59)

  Moeko [utilizator]

  Daca ne luam dupa proiectul strategiei energetice varianta actombrie 2018 realizata de ,,specialisti,, ai ME, datorita faptului ca in prezent nici-o institutie implicata nu mai are specialisti in termoficare si ca de 28 de ani nici-un guvern indiferent de culoare nu a facut nimic , nu exista nici-o solutie de rezolvare a cogenerarii/termoficarii in Bucuresti.Ne avand informatiile adevarate lumea va injura RADET si ELCEN, iar adevaratii vinovati stau cu burta la soare in paradisuri fiscale si au scos bani afara pentru cel putin cei generatii.
 • +3 (3 voturi)    
  Solutii? (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 20:31)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Daragaia Katiusa, nu exista solutii in fatza centralei de apartament!
  Eu am trait 3 ani intr-o localitate din centrul tarii unde am prins si -30 grd Celsius 1 luna de zile, si nu am platit niciodata mai mult de 200 de lei la gaze, acum 5 ani, pentru incalzire si apa calda.
  Recunosc ca apartamentul era bine izolat, dar pe de alta parte am stat numai in tricou si bermude, in casa, niciodata nu am avut mai putin de 25 grd in casa.
  Cine are minte si vrea sa judece, are ce sa judece.
  Caldura era data tare de la 17 la 7 dimineata, cand eram in casa, ca sa aveti o idee.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by