Care este secretul? Contactat de HotNews.ro, primarul Ilie Bolojan spune că este nevoie de o echipă bună de specialiști pentru a scrie proiectele, o echipă rapidă de proiectanți, în cazul în care apar modificări în ghiduri, dar și pregătirea proiectelor cu circa 1-2 ani înainte de lansarea apelurilor.


Primăria Cluj-Napoca dorește să mai depună pentru a obține finanțare proiecte în valoare de 45 milioane lei / 9.8 milioane euro.
Printre proiectele care au deja contracte de finanțare semnate se numără:
- Înnoirea flotei de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca prin achiziționarea de tramvaie – 8 buc, faza 1;
- Înnoirea flotei de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca prin achiziționarea de tramvaie – 8 buc, faza 2;
- Înnoirea flotei de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca prin achiziționarea de tramvaie – 8 buc, faza 3;
- Înnoirea flotei de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca prin achiziționarea de troleibuze - 30 buc, faza 1;
- Înnoirea flotei de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca prin achiziționarea de troleibuze - 20 buc, faza 2;
- Înnoirea flotei de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca prin achiziționarea de autobuze electrice;
- Modernizare Piața Unirii;
- Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca;
- Revitalizarea Turnului Pompierilor;
- Sisteme de management performant pentru Primăria Cluj-Napoca;
- Printre proiectele depuse și aflate în evaluare se află:
- Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană: reabilitare și extindere zona pietonală Piața Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac și amenajare piste de biciclete
- Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: Modernizare Strada Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente
- Amenajare coridoare pietonale: Strada Molnar Piuariu Cluj-Napoca
- Lucrări de modernizare Bd. 21 Decembrie 1989: Realizare benzi dedicate transportului public n comun - Etapa 1 (inclusiv lucrari de infrastructura amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban)
- Revitalizarea malurilor Someșului – etapa 1
- Revitalizarea malurilor Someșului – etapa 2
- Amenajare zona de recreere pentru clujeni în cartierul Între Lacuri din municipiul Cluj-Napoca
- Amenajare Parcul Tineretului – Pădurea clujenilor
- Modernizarea și creșterea eficienței energetice in cladrile publice – Colegiul tehnic Ana Aslan
- Modernizare Gradinița Floare de Iris în cartierul Iris din municipiul Cluj-Napoca
- Reabilitarea și modernizarea Gradiniței Casuța Poveștilor din municipiul Cluj-Napoca
- Modernizarea sistemului de iluminat public
- Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice – Liceul Onisifor Ghibu (clasele V-VIII)
- Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice – Școala Nicolae Iorga
- Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice – Seminarul Ortodox (clasele V-VIII)
- reabilitarea termică a mai multor blocuri din oraș.
Potrivit sursei citate, proiectele depuse vizează următoarele domenii:
domeniul educației - 74,39 milioane lei:
Proiectele presupun reabilitarea clădirilor a patru unități de învățământ în vederea creșterii eficienței energetice: Liceul Constantin Noica și școlile generale 1, 21 și Radu Selejan.
”Contractele de finanțare sunt deja semnate, iar lucrările includ: izolarea termică a fațadelor, modernizarea sistemelor de utilități, instalarea de panouri fotovoltaiceși a pompe de căldură aer-apă pentru producerea energiei, repararea acoperișurilor și instalarea unui sistem de management și control al consumuluide energie”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Primăria Sibiu.
În plus, s-au depus proiecte pentru extinderea clădirilor în care funcționează școlile Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și Regele Ferdinand și construcția de săli de sport la școlile N. Iorga și Regele Ferdinand.
”Contractul pentru școala N. Iorga se află în etapa de precontractare, celelalte două fiind încă în evaluare, în diverse stadii. Scopul principal al acestora este crearea de noi săli de clasă care să elimine învățământul în două schimburi. Construcția a două noi creșe, una în cartierul Țiglari, lângă grădinița nr. 36 și una în cartierul Ștrand, lângă școala nr. 1 care vor crea încă 200 de locuri pentru preșcolari. Contractul de finanțare pentru creșa din Țiglari este în etapa de precontractare, celălalt aflându-se în evaluare încă”, a comunicat Primăria Sibiu.
De asemenea s-a depus proiect pentru reabilitarea internatului Colegiului Tehnic Independența pentru a sprijini elevii care urmează cursurile învățământului dual.
- În domeniul sănătății - 17,07 milioane lei;
・ Creșterea capacității medicinei de urgență pediatrică, în spațiile existente în Spitalul de Pediatrie Sibiu.
・ Dotarea ambulatoriilor existente ale Spitalului de Pediatrie pentru ortopedie, chirurgie, ORL, oftalmologie, dermatologie situate pe str. G. Barițiu, nr.2 și a noilor departamente de endocrinologie și alergologie.
- Creșterea mobilității urbane - 203,15 milioane lei:
・ Crearea unei linii verzi de transport public în centrul istoric al Sibiului, prin achiziția a 5 minibuze electrice și a sistemelor conexe necesare
・ Crearea unui coridor favorabil deplasării cu bicicleta pe malul Cibinului, un traseucare va traversa orașul și va face legătura cu pistele existente.
・ Crearea unui coridor de deplasare cu bicicleta pentru conectarea cartierului Ștrand cu zona centrală și parcul Sub Arini.
・ Amenajarea unui sistem automat de închiriere a bicicletelor în regim de self-service – Sibiu Bike City. Proiectul presupune amenajarea a 44 de astfel de centre în care vor fi disponibile peste 500 de biciclete, inclusiv triciclete pentru seniori și persoane cu dizabilități.
・ Modernizarea străzii Calea Dumbrăvii, prima stradă pe care se va introduce o bandă dedicată transportului public, se vor amenaja piste pentru biciclete și se vor reabilita trotuarele, zonele verzi și locurile de parcare.
- Crearea de spații publice - 23,62 milioane lei:
・ Crearea unui spațiu multifuncțional de recreere, sport și educație activă în cartierul Gușterița, pe strada Podului
・ Creșterea eficienței serviciilor publice - 3,37 milioane lei: “SALT - Sibiu: Administrație de calitate, Accesibilă Locuitorilor prin Tehnologie”, un proiect care presupune printre altele digitalizarea arhivelor instituției pentru un acces mai facil, solicitarea online și generarea automată a unor documente, simplificarea serviciilor de plată electronică, dar și formarea profesională a angajaților.
Ce proiecte a depus Primăria Capitalei pentru a obține finanțare
Primăria Capitalei a depus, pânã la finalul anului 2018, 13 cereri de finanțare nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, valoarea acestora fiind de circa 283 milioane euro, potrivit unui rãspuns transmis la solicitarea HotNews.ro. Proiectele vizeazã în principal achiziția a 100 de tramvaie noi, 100 de autobuze electrice și modernizarea liniei de tramvai pe B-dul G-ral Vasile Milea. Este de menționat cã Primãria Capitalei a avut acces la mai puține axe de finanțare deoarece Bucureștiul are un PIB mai are pe cap de locuitor.
Stadiul celor 13 proiecte este urmãtorul, potrivit sursei citate:
- pentru un proiect vizând achiziția a 10 tramvaie pentru linia de tramvai 55 - a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilã la data de 29.10.2018 - circa 100 milioane lei.
- 7 proiecte au fost admise la finanțare, trecând de toate etapele procesului de evaluare și selecție (etapa de verificare administrativã și a eligibilitãții și etapa de evaluare tehnicã și financiarã);
- 4 proiecte privind achiziția a 100 de autobuze electrice au trecut de etapa de verificare administrativã și a eligibilitãții;
- 1 proiect privind modernizarea liniei de tramvai de pe B-dul G-ral Vasile Milea se aflã în etapa de evaluare tehnicã și financiarã.
Detaliat, Primăria Capitalei a depus proiecte pentru:
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 1 a 12 tramvaie, valoare totalã 120,8 milioane lei;
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 10 a 12 tramvaie, valoare totalã 120.8 milioane lei;
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 21 a 12 tramvaie, valoare totalã 120.8 milioane lei;
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 25 a 12 tramvaie, valoare totalã 120.8 milioane lei;
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 32 a 12 tramvaie, valoare totalã 120.8 milioane lei;
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 40 a 10 tramvaie, valoare totalã 100.7 milioane lei;
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 41 a 20 tramvaie, valoare totalã 201.3 milioane lei;
- achiziția pentru linia de tramvai nr. 55 a 10 tramvaie, valoare totalã 100.7 milioane lei.
- modernizarea liniei de tramvai pe b-dul G-ral Vasile Milea de la intersecția cu b-dul Timișoara pânã în dreptul intrãrii în benzinãria OMV. Valoarea investiției este de aproximativ 6,14 milioane Euro, din care s–a solicitat asistențã financiarã nerambursabilã de aproximativ 6 mil. Euro.
- achiziționarea a 100 de autobuze electrice: 29 autobuze electrice necesare îmbunãtãțirii transportului public de cãlãtori pe traseele 312,313, 368 și 385, în valoare totalã de 75.9 milioane lei; 13 autobuze electrice necesare îmbunãtãțirii transportului public de cãlãtori pe traseele 137,138, în valoare totalã de 34.1 milioane lei; 33 autobuze electrice necesare îmbunãtãțirii transportului public de cãlãtori pe traseele 173,311,336,381,601 în valoare totalã de 86.3 milioane lei; 25 autobuze electrice necesare îmbunãtãțirii transportului public de cãlãtori pe traseele 300, 330 și 335 - valoare totalã - 65.4 milioane lei. Valoarea investiției celor 4 proiecte este de aproximativ 57 milioane euro, din care s-a solicitat asistențã financiarã nerambursabilã de aproximativ 56 milioane euro.
Primãria Capitalei dorește sã depunã cereri de finanțare și pentru modernizarea rețelei RADET (176 milioane euro), pentru realizarea unei incinerator de deșeuri, dar și pentru conservarea unor clãdiri de patrimoniu.
@emil bobu
Imensa excrocherie fanariota care se cheama guvernare si administratie locala tine de 29 de ani Romania la cheremul lor. Fondurile europene sunt periculoase pentru ca se controleaza la Bruxelles si se face puscarie. Fondurile de la Guvernele fanariote sunt la cheremul lor si sigure la furat. Asta este toata explicatia.Nimic savant.Hotie calificata.
Si mai ales de a VREA SA NU FURI din bugetul statului, ci sa atragi bani din afara ca sa ramana ceva bun dupa tine.
Acum mai bine de 10 ani aratau cel putin decent! N-am mai trecut pe acolo intre timp.
Ia uite ce zice primarul:
"Noi avem o echipă de 18 oameni, o direcție, care se ocupă de aceste chestiuni."
Asta e tendonul lui Ahile! Aici trebuie lovit.
Avem nevoie de un ONG progresist care sa-i puna sub lupa dpdv diversity & inclusion pe cei 18 care stapinesc tehnologia obtinerii de bani de la UE. Fac pariu ca cel putin 15 sint barbati de rasa alba, heterosexuali si crestini cu familii traditionale. Adica white supremacism si toxic masculinity pe fatza. DISGUSTING!!! Femei? Lesbiene? Minoritari dpdv rasial, cultural, sexual etc.? Handicapati intelectual si locomotor? Semi-analfabeti? Vegetarieni? Biciclisti? Oameni care trag un shoshon dupa ei? Tineri pornhub-addicted?
Dimpotriva: meritocratie extremista pe fatza.
O contributie consistenta la bagarea de betze in roatele echipei respective ar putea-o avea si DNA-ul (sa-i cheme zilnic sa dea declaratii pina fac burnout), Garda Financiara (calare pe ei de sa nu le mai ramina timp de nimic altceva), Protectia Consumatorului, aia cu combaterea discriminarii si toate celelalte peste 100 de institutii ale statului bucurestean al caror rol e sa ii detecteze si pedepseasca pe cei care fac pe nebunii si vor sa iasa din rind doar ca sa arate ei cit de destepti sint.
Presa, desigur, va avea un rol major in stigmatizarea acestor suprematisti si trimiterea lor acolo unde le e locul: in somaj sau in puscarie. Sau pot sa plece din tara daca vor. Nu ii tine nimeni aici cu forta.
Hai ca se poate!
- sa cerea Oradea alipirea de Ungaria - dar cu Orban in partea cealalta cred ca mai gandesc miscarea...
Sigur ca se poate!
Romania este tara tuturor posibiilitatilor!
mandru ca sunt roman???
1. Cluj: 993 000 000 RON ÷ 324 576 persoane = 3059.37 RON/persoana
2. Bucuresti: 5 700 000 000 ÷ 1 900 000 = 3000 RON/persoana
3. Sibiu: 320 000 000 ÷ 150 000 = 2133.33
4. Oradea: 300 000 000 RON ÷ 200 000 persoane = 1500 RON/persoana
Din astea, reiese ca Oradea e pe locul 4 "în cursa pentru fondurile europene".
PS: sunt clujean, dar astea sunt cifrele voastre, verificati calculele ori articolul (rescrieti daca e nevoie, daca tineti la informarea corecta!)
carevasazica:
1. ce rost are sa facem conversia in lei a proiectelor depuse???
2. la matele au aparut niscavai erori - poate gresesc io..
2.a.La buc suma aceea este bugetul total al capitalei iar suma pentru proiecte este de 283 mil euro
2.b la oradea suma pentru proiecte este in euro ( i articol) si matale ar trebui sa calculezi la Oradea cam aprox. 320 mil. euro * curs de schimb eur/ron deci ceva mai mult de 1208 mii lei...
No, acum poate am gresit io la calcule - astept provincia. Merci!
Tzifrele astea - multe nene, multe rau...
PS - se vede ca sunt din neam in neam bucurestean sadea - scuze - cu ceva samanta scapata la americani, nemti, englezi si suedezi..
Ma rog, pana la urma nu conteaza, dar daca tot ai tinut sa faci calculul :)