Primăria Capitalei prin instituțiile și companiile din subordine a început lucrări de consolidare la 41 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic din cele 343 aflate în Capitală, a anunțat joi, primarul general, Gabriela Firea, în cadrul unei conferințe de presă. Pentru alte 55 de imobile, municipalitatea are în lucru documentația premergătoare lucrărilor, a completat edilul. Un recensământ realizat de Administraţia Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic arată că în cele 343 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic locuiesc 8.993 de persoane, iar în clădirile încadrate în categoriile risc seismic II şi III locuiesc aproximativ 30.000 de persoane.

Cladire cu bulina str. LipscaniFoto: Hotnews

"Din cele 343 clădiri cu risc seismic I, pericol public, în acest moment putem să afirmăm că în 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. În 41 au început deja să lucreze angajaţii, sunt deschise şantiere, iar în celelalte 55 suntem în stadii avansate de pregătire a documentaţiilor premergătoare procesului de punere în siguranţă, iniţial, şi de consolidare", a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea spune că programul de consolidare se mișcă atât de greu din cauza legislației proaste, fiind nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru începerea lucrărilor. Aceasta spune că a cerut Guvernului și Parlamentului modificarea legislației, dar fără rezultat.

”În acest moment, dacă într-un imobil sunt 100 de proprietari şi dacă un singur proprietar nu îşi dă acordul prin semnătură, acel imobil nu poate fi consolidat, chiar dacă beneficiază de acordul a 99 de proprietari", a spus primarul general.

Gabriela Firea a declarat că pentru consolidarea imobilelor proprietarii au mai multe facilități. Pentru cazurile sociale, Primăria Capitalei achită toate costurile, inclusiv cel de relocare, iar în celelalte cazuri, 50% din costuri sunt suportate de municipalitate, iar restul de proprietari, printr-un imprumut garantat de stat, cu rate pe 25 de ani, fără dobândă.

Primarul a declarat că , în ultimele luni, de când au fost înfiinţate Administraţia Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic şi Compania Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, de consolidarea clădirilor se ocupă 500 de angajaţi, fiind alocat un buget de 10 milioane de euro pentru acest an. Deci problema nu este la Primărie.

Marius Coaje, consilier al primarului general, a declarat că municipalitatea a trimis notificăro proprietarilor pentru a le arata drepturile și obligațiile în ceea ce priveste consolidarea cladirilor, iar în perioada următoare Primăria Capitalei va încerca să înceapă lucrările de consolidare la toate cele 343 de cladiri cu risc seismic. Primăria va lansa și o aplicație mobilă cu ajutorul căreia proprietarii vor putea afla informații legate de consolidarea clădirilor, facilitați fiscale, legislație, relocare, persoanele cu care pot lua legătura.

Marius Coaje spune că 20% din spațiile de cazare din blocurile Primăriei Capitalei de la Piața Națiunile Unite sunt libere, astfel că cei care locuiesc în blocurile care vor intra în consolidare pot fi mutați aici.

Potrivit datelor PMB,Bucureștiul are nu mai puțin de 346 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, proprietate privată sau de stat. Lista oficială cuprinde numai clădirile expertizate, specialiștii fiind însă de părere că în realitate numărul lor este mai mare. Știm că sunt în pericol să cadă, iar oamenii care locuiesc acolo riscă să moară, însă nici autoritățile, nici proprietarii nu reușesc să rezolve problema. În ultimii 27 de ani Primăria Capitalei a consolidat doar 20 de clădiri cu risc seismic. Situația este cu atât mai gravă cu cât la parterul unor astfel de clădiri încă mai funcționează cluburi, baruri, restaurante, unde vin în fiecare zi zeci de persoane, deși legea teoretic interzice acest lucru.