VIDEO-FOTOGALERIE Circuitul turistic de pe lacurile Floreasca-Tei, un proiect de 88 milioane lei, aproape de final: cum arăta pe hârtie și cum arată în realitate

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 28 august 2018, 12:58 Actualitate | Administratie Locala


Circuit Floreasca Tei 14
Foto: Hotnews
Primăria Capitalei a intrat pe ultima sută de metri cu lucrările de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca -Tei, însă proiectul este departe de ce s-a prezentat inițial. Ecluza care trebuia să lege cele două lacuri nu se mai face, iar traseul pietonal și pentru biciclete de pe mal nu conectează cele două lacuri, ci se termină în boscheți, o zonă importantă rămânând neamenajată. Lacurile sunt în continuare pline de vegetație, iar pe luciul lor plutesc sticle de plastic. Totuși, pe lacul Floreasca s-au făcut mai multe poduri care să lege uscatul de insulă, dar și o pasarelă peste lac, mai multe pontoane și un centru cultural. În plus, a fost amenajată o nouă bucată de parc pe malul lacului Floreasca, în continuarea parcului Bordei. Pe malul lacului Tei au fost amenajate mai multe pontoane.

Valoarea proiectului este de 88 milioane lei, iar suma cuprindea toate lucrările, inclusiv ecluza și decolmatarea lacurilor. Inițial, proiectul a demarat cu fonduri europene - 23 milioane lei valoarea nerambursabilă, însă banii au fost pierduți fiindcă lucrarea nu a fost gata la timp. Lucrările de amenajare au început, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu, în prima parte a anului 2015 și aveau termen de finalizare finalul anului 2015, timp în care s-au tras doar 2,2 milioane lei din bani europeni. Cum proiectul nu a fost gata la timp, termenul de finalizare a fost decalat la finalul anului 2018. Dacă lucrarea nu este gata nici până la această dată, Primăria Capitalei trebuie să dea înapoi și cele 2,2 milioane lei, bani europeni.

Marius Coaje, consilierul personal al primarului Gabriela Firea, a declarat pentru HotNews.ro că lucrările de amenajare a circuitului au fost finalizate, însă proiectul  inițial nu prevedea și racordarea la utilități, iar acum se lucrează la această parte, urmând să se finalizeze până la finalul anului.

”Lucrările la proiectul ”Amenajare circuit turistic Floreasca-Tei”, conform proiectului avizat și aprobat de Primăria Capitalei în urmă cu câțiva ani au fost finalizate. Din păcate în acest proiect lipseau branșamentele electrice și de gaze, aproape tot ce înseamnă utilități pentru toate chioșcurile și spațiile amenajate. Primăria Capitalei și-a asumat prin devizul general să facă aceste lucrări ulterior. Acum suntem în circuitul de avizare a autorizațiilor de construire pentru aceste branșamente de gaze, electrice, de apă și canal. S-au obținut avizele de la Ministerul Culturii, toate avizele, urmează să se elibereze autorizațiile de construire și să le dăm în execuție”, a declarat acesta.

Cum arată zona după lucrările de amenajare

Circuitul turistic de pe lacurile Floreasca -Tei începe în Pacul Bordei, pe malul lacului Floreasca fiind amplasate mai multe băncuțe și cișmele, dar și un foișor, aleea de pe malul lacului fiind păstrată ca atare. Modificările încep la accesul pe insulă, unde au fost construite două poduri pietonale noi, iar pe insulă un centru cultural, un debarcader, un ponton și un centru de închirieri biciclete. Sigur, este o discuție dacă era nevoie de o asemenea construcție în parc (centrul cultural), însă așa a fost aprobată în proiectul inițial.Cea mai importantă schimbare este construirea unei pasarele peste lac, vizavi de Parcul Herăstrău, în zona unde se termină parcul Bordei și unde înainte nu se putea trece pe cealaltă parte. Podul oferă și o priveliște frumoasă asupra lacului.

Tot ca noutate, zona verde de după pod a fost amenajată în continuarea parcului Bordei, malul lacului fiind sistematizat și s-a făcut o alee pietonală și pentru biciclete, s-au pus băncuțe, dar și mai multe pontoane și amfiteatre din lemn. Amenajarea spațiului verde se termină imediat după strada Zăgazului, iar mai departe traseul este plin de boscheți și gunoaie.
Traseul reamenajat începe pe cealaltă parte a lacului Floreasca, în zona vecină Căii Floreasca. Acolo însă traseul este acoperit de buruieni de un metru înălțime și gunoaie.


În această zonă, unde se face practic trecerea din Lacul Floreasca în Lacul Tei, Primăria Capitalei trebuia să facă o ecluză, însă s-a renunțat la ea și se va face o transbordare, adică pasagerii vor coborî din vaporaș vor merge puțin pe jos, apoi urcă în vaporașul de pe lacul Tei.


”Inițial s-a dorit o ecluză între cele două lacuri, s-a renunțat la această idee și azi există o transbordare. Oamenii vin, se plimbă cu vaporașul pe lacul Floreasca, sunt coborâți din vaporaș exact la Calea Floreasca, iar de acolo se urcă în alt vaporaș. Din punctul nostru de vedere ecluza a fost un proiect futurist, care nu se putea implementa în mijlocul Bucureștiului. Nu am pimit aviz de la Apele Române. Ni s-a aprobat această modificare la cererea de finanțare. Nu dăm niciun ban înapoi din ce am tras chiar dacă s-a modificat proiectul. O altă modificare este că am primit un aviz negativ de la SPP să facem unul dintre amfiteatre pe malul lacului Floreasca. În rest, absolut tot ce era în proiect s-a executat. Dacă suntem lăsăți de vreme, până la finalul anului va fi gata proiectul cu tot ce înseamnă branșamente”, a explicat Coaje. Acesta spune că ecluza costa 3,5 milioane lei, iar acești bani se scad din valoarea proiectului.
În plus, proiectul prevedea decolmatarea celor două lacuri, dar acestea sunt pline în continuare de vegetație.


”Având în vedere că acest proiect a fost blocat câțiva ani, până să vină noua administrație, nu am găsit un motiv să imputăm cuiva că aceste lacuri au fost secate pentru tot ce înseamnă decolmatare, a crescut vegetație spontană. Ne-am ocupat în fața vilelor de protocol că totul să fie destufizat, am ridicat nivelul apei în ambele lacuri abia după 4 ani. Am curățat tot, decolmatat”, a spus acesta.

După o altă porțiune neamenajată, unde construcțiile private ajung până la malul lacului, traseul continuă începând din Parcul Tei, unde s-au construit o alee, două pontoane și un amfiteatru și merge paralele cu Șoseaua Petricani, pe malul apei, până la pod. Pe această porțiune traseul nu este deschis publicului, însă oamenii intră prin gard.


De ce au întârziat lucrările și s-au pierdut banii europeni

Primăria Capitalei, în timpul administrației Firea, a venit cu următoarele explicații:

1. Proiectul tehnic predat de către ALPAB în anul 2011 a fost incomplet și fără detalii de execuție care să permită constructorului să implementeze proiectul tehnic. Astfel, a fost necesară contractarea unei societăți specializată în acordarea de asistență tehnică din partea proiectantului, lucru realizat tocmai în dată de 18.05.2016.

2. Întârzieri majore în atribuirea contractului de execuție lucrări - operatorii economici participanți au contestat procedura de atribuire a contractului de execuție, raportul de atribuire a fost încheiat în 24.06.2016, iar contractul de lucrări a fost încheiat 6 luni mai târziu, în 16.12.2016, lucru care a dus la întârzieri în implementarea proiectului

3. Expirarea și neconformitatea avizului de gospodărire emis de Administrația Națională Apele Române cu proiectul tehnic. Reprezentanții Administrației Apele Române au solicitat sistarea lucrărilor în 23.06.2015, în acest sens a fost necesară obținerea unui nou aviz de gospodărire care să permită reluarea lucrărilor, aviz obținut în 02.06.2016.


4. Imposibilitatea realizării obiectivului Ecluză inclus în proiect, din cauza lipsei detaliilor de execuție, precum și a necesității devierii rețelei de termoficare RADET.
"Având în vedere  lipsa detaliilor de execuție a obiectivului Ecluză, precum și faptul că în faza de proiectare nu a fost luată în calcul rețeaua de termoficare RADET din zona podului Floreasca, a fost necesară identificarea unei noi soluții agreată și anume mutarea debarcaderului flotant pe malul stâng în amonte de podul Floreasca (inițial era amplasat pe malul drept) urmată de amenajarea unei alei pietonale care va trece pe sub pod pe malul stâng și amenajare traversare baraj cu pasarela (confecție metalică - în trepte/plan înclinat). Astfel, prin această nouă soluție agreată, nu este nevoie de devierea rețelei de termoficare din zonă, iar lucrările pot fi finalizate până la dată limita stabilită, 31.12.2017", se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

 5. Autorizația de construire nr.116/20.04.2015 a expirat, ca urmare în anul 2016 s-au efectuat demersurile pentru obținerea unei noi autorizații de construire, astfel în data de 21.02.2017 s-a obținut o nouă autorizație de construire nr.3/13142 în vederea continuării și finalizării lucrărilor.


Proiectul "Amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca și Tei (și zona adiacentă lor)"  a fost aprobat pentru finațare din Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5, semnat între Municipiul București, Agenția pentru dezvoltare Regională București Ilfov și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Valoarea totală a proiectului este de 88.355.487,98 lei (20.071.669,24 Euro), din care finanțarea nerambursabilă reprezintă 23.519.736,61 lei, din care a fost trasă suma de 2.224.987,40 lei (fără TVA).

Proiectul de finanțare pentru fonduri europene a fost semnat la sfârșitul anului 2013.

În data de 16.12.2014 a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor între Municipiul București și Asocierea  SC CONSTRUCȚII ERBAȘU SA & SC GARDEN CENTER GRUP SRL & SC ECO HORTICULTURĂ SRL & VEGA 93 SRL & SC AEDILLIA CONSTRUCT 90 SRL, desemnată prin licitație. Valoarea contractului este de 61.328.313,90 lei, din care cheltuieli diverse și neprevăzute în valoare de 4.087.027,83 lei, la care se adaugă TVA de 14.718.795,34 lei.

Ce prevedea proiectul inițial

documente
(28 Aug 2018) PDF, 868KB
În principal, proiectul presupunea decolmatarea și curățarea celor două lacuri - Tei și Floreasca, reabilitarea malurilor și conectarea lor printr-o ecluză cu lacul Herăstrău. Astfel, proiectul își propune realizarea unui traseu turistic ce va putea fi parcurs cu bicicletă, pietonal și nautic. Pe apă, traseul pornește din Lacul Herăstrău, trece prin ecluză în Lacul Floreasca și ajunge, printr-o nouă ecluză, în Lacul Tei.

De-a lungul circuitului turistic se prevedea amenajarea a două amfiteatre pentru activități culturale și de agrement (1 pe Lacul Floreasca și 1 pe Lacul Tei), o sală poli-funcțională cu o suprafață de 260 mp și o capacitate de 360 de persoane (Lacul Floreasca), 5 platforme pentru activități culturale și de agrement (4 pe Lacul Floreasca și 1 pe Lacul Tei), care să ofere  posibilități de filmare, fotografiere a peisajului albastru și verde, relaxare), 3 piscine destinate agrementului (2 în Floreasca și 1 în Tei), 6 porturi turistice (4 în Floreasca și 2 în Tei), 12 debarcadere (8 pe Floreasca și 4 pe Tei) pentru ambarcațiuni mici de agrement și ambarcațiuni turistice (vaporașe, bărcuțe, echipamente pentru wind surf și kite surf, canoe și hidrobiciclete), un loc de joacă pentru copii cu o suprafață de 832 de mp (Lacul Floreasca) și piste de biciclete cu o lungime de 4.410 metri.Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
15713 vizualizari

 • +19 (29 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 28 august 2018, 13:57)

  qwerasdf [anonim]

  • +4 (14 voturi)    
   lol (Marţi, 28 august 2018, 16:52)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Si o stire despre pinguinii din Argentina daca avem si tot se gaseste unul sa zica ceva de catedrala...
   Intorcandu-ne la subiect, din lacul Floreasca, in partea cu Bld Floreasca, au taiat o bucata imensa. Presupun ca era nevoie de loc sa faca niste terase si cluburi copii de smecheri PSD.
   Stiu ca e la moda sa-si faca ala mic o terasa in parc sa vada si el cum e afacerile.
 • +22 (22 voturi)    
  Circuit turistic marca PSD... (Marţi, 28 august 2018, 14:10)

  taro [utilizator]

  indicatoarele nu sunt traduse nici macar in engleza!
 • +14 (14 voturi)    
  "Amenajare" (Marţi, 28 august 2018, 14:14)

  FlorinAndrei [utilizator]

  Toate pozele din articol (aprecierea mea) prezintă situația pe Lacul Floreasca.
  Pe lacul Tei, este exact cum scrie în articol "Având în vedere că acest proiect a fost blocat câțiva ani, până să vină noua administrație... (pe lac -n.m) a crescut vegetație spontană."
  Cel putin în zona Ștrandul Studențesc, Standul MApN, amândouă situate pe lacul Tei, nu se vede pe luciul apei, decât o mica Deltă a... lacului Tei ! :-(
  Se poate convinge fiecare de această situație, dacă deschide Google Maps și face căutare după "Lacul Tei", și se poziționează pe zona de lângă Lacul Floreasca.
  Menționez că acolo apare că a fost actualizată imaginea din satelit în anul 2018
  :-(
 • +23 (25 voturi)    
  bataie de joc (Marţi, 28 august 2018, 14:17)

  ContHotnews [utilizator]

  ma uitam la noua bucata de parc amenajata, bancile sunt facute din beton, frumos, ca afara.

  Problema e ca nu e asa frumos, ca finisajele betonului trebuiau sa iasa din turnare, iar aici betonul a fost de calitate proasta, si a trebuit finisat cu niste tencuiala, care a inceput deja sa se ciobeasca/sa cada pe alocuri.

  Acel taran prost pus pe functie publica a luat o decizie romaneasca si a economisit unde (nu) trebuia. Felicitari taranule prost, ai ajuns degeaba la bucuresti.
  • +11 (11 voturi)    
   "Taran prost" zicem noi (Marţi, 28 august 2018, 15:54)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui ContHotnews

   Pentru ei este angajatul ideal. Ia deciziile exact asa cum trebuie ca sa se poata fura. Poate a primit si marire, cine stie...

   Este aceeasi poveste veche.
  • +2 (2 voturi)    
   Buna dimineata! (Miercuri, 29 august 2018, 6:08)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui ContHotnews

   Bancile de beton le-am remarcat si eu, in primvara!

   Nu am analizat detaliile, am zis ca mai revenim cand o fi gata parcul. Dar pina atunci, se strica de tot bancile respective!!!
 • +22 (22 voturi)    
  10 ani de administratie psd la primarie.. (Marţi, 28 august 2018, 14:32)

  pehash [utilizator]

  articolul asta imi aduce aminte de bancul cu 2 bile - una s-a stricat si una s-a pierdut..

  pun pariu ca proiectul se va termina cu mare fast, desi scopul initial, de a putea ajunge din herastrau in tei pe malul lacurilor, nu a fost atins.
  • +2 (2 voturi)    
   Da, dar ... (Miercuri, 29 august 2018, 6:10)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   "proiectul se va termina cu mare fast, desi scopul initial, de a putea ajunge din herastrau in tei pe malul lacurilor, nu a fost atins."

   asta numai si numai deoarce durata lucrarii a fost extrem de mare!

   Daca era o durata mare, lumea isi amintea ce a promis Oprescu (reamenajarea Bordeiului incepuse de muuult) si avea obiectii, dar asa, nimeni nu mia tine minte de acum 15 ani care era scopul, lumea va fi multumita ca poate sa mearga din nou in parc ...
 • +17 (17 voturi)    
  Sa fim seriosi (Marţi, 28 august 2018, 15:08)

  florinos [utilizator]

  Sa fim serioși, miră pe cineva faptul ca dupa 10 ani de conducere PSD Firea - Oprescu, s-a ajuns ca acest proiect sa fie făcut de mântuială ?
  Va amintiți când Oprescu spunea ca Centrul Vechi va fi mai frumos decât cel din Praga dar primăria nu reușește sa monteze coșuri de gunoi si sa alunge cerșetorii de pe străzi.
  Va amintiti cum arata Piata Universitatii in pozele de proiect si cum arata in realitate ?

  In aceeasi situatie este si Parcul Drumul Taberei, s-au luat niste bani europeni, fiecare si-a luat partea si din mărunțiș s-a incropit un parc iar acum ne intrebam de ce aleele sunt sparte si pline de gropi, de ce bancile s-au rupt sau de ce aleile duc in boscheti.
 • +11 (11 voturi)    
  virbeste lumea ... (Marţi, 28 august 2018, 15:48)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  spoiala si prosteala pentru public ... de boala asta sufera majoritatea proiectelor mult-laudate ale autoritatilor ... dar incasarile ajung intregi si unde trebuie ...
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 august 2018, 17:14)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Dar podul pietonal din Herastrau cand e gata ? (Marţi, 28 august 2018, 19:37)

  Frankie [utilizator]

  Stiti voi.... acolo unde au murit oameni elecrocutati sau calcati de tren.
  • +4 (4 voturi)    
   Exista deja un pod (Miercuri, 29 august 2018, 1:08)

   CostinHN [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Au pus un pod de armata din metal la baza podului CFR de mai bine de un an. Se poate trece cu bicicleta, caruciorul de copii si pietonal, macar au rez cumva problema.
   • +4 (4 voturi)    
    Carpeala marca Gabriela Vranceanu Firea Pandele (Miercuri, 29 august 2018, 9:11)

    Frankie [utilizator] i-a raspuns lui CostinHN

    Aia e carpeala marca inregistrata duamna Gabi
 • +5 (5 voturi)    
  Pasarela aceea e un pericol public! (Miercuri, 29 august 2018, 1:05)

  CostinHN [utilizator]

  Se clatina din toate suruburile cu un copil de 3 ani care fuge pe ea, desi e cimentata (bitum) si e din metal. Orice structura metalica oscileaza, dar acolo ceva e proiectat gresit. Daca se vor gasi 10 oameni sa fuga pe el (un maraton ceva), se va termina destul de urat.
  • -2 (2 voturi)    
   pasarela (Miercuri, 29 august 2018, 8:11)

   ContHotnews [utilizator] i-a raspuns lui CostinHN

   pe absolut orice pod daca vrei pune oameni sa alerge in tandem, se va clatina, si se va si prabusi. pana si unitatile de armata nu traverseaza poduri in formatie.

   sa speram acum ca nu au facut economii si acolo.
 • +2 (2 voturi)    
  Se strica inainte de a fi gata! (Miercuri, 29 august 2018, 6:06)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  In mai am fost in plimbare Parcul Bordei, pe la Stavilar si apoi in Parcul Kiseleff.
  In Bordeiul aflat inca in amenajare, vazusem niste banci de beton, cu / fara spatar. NU am apucat sa aflu daca sunt confortabile!

  Ameajarea nu s-a terminat inca, nu am mai revenit in parc, dar trec aproape zilnic pe acolo cu autobuzul 301. Ieri am vazut acea banca de beton, care deja era “iesita din radacini” - se rasturnase!

  Atunci cand amenajarea unui parc dureaza asa de multi ani, mobilierul pus la inceput sa strica inainte de a fi dat in functiune parcul renovat ...
 • 0 (0 voturi)    
  M-am obisnuit (Miercuri, 29 august 2018, 16:55)

  BibiAfricanul [utilizator]

  Nu noi suntem de vina, ci cei dinaintea noastra (care absolut accidental erau "independenti" psd).
  Noi am facut, si refacut si am dres, evident, pierzand banii europeni, ca "asa e in tenis". Si acum ce sa facem, trebuie sa furam (scuze, sa folosim) din banii comunitatii, ca trebuie terminat cumva, in viitorul indepartat.
  Asa incompetenti si hoti nu am vazut pana acum. Cred ca alde Cosmanca, Nastase, Hrebe, sunt realmente invidiosi.
  Ma amuza, daca se poate spune asa, cum zice nenea Coaje (he,he) ca au destufizat numai in fata vilelor de protocol - ca pe vremea lui Ceasca. In rest, da-i in....colo de fraieri.
  Si acesta este numai un proiect, din multele uitate de Dumnezeu, in mana psdistilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version